Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Ενιαίου Φορέα στην Ιόνιο Ομοσπονδία Εμπορίου για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Ενιαίος Φορέας
07 Απριλίου 2020 / 07:43

Τις προτάσεις του για τα μέτρα στήριξης, τα οποία πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, γνωστοποίησε ο Ενιαίος Φορέας με επιστολή του προς την Ιόνιο Ομοσπονδία Εμπορίου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Επιστολή στον πρόεδρο της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Κώστα Μουζακίτη, απέστειλε ο Ενιαίος Κερκυραϊκός Εμπορικός, Επαγγελματικός & Τουριστικός Φορέας, με θέμα την κοινή γραμμή για τη λήψη απαραίτητων μέτρων, τα οποία θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας.

Αναλυτικά, η επιστολή του προέδρου του Ενιαίου Φορέα, Παντελή Γιαννούλη προς τον ομόλογό του της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου, Κωστα Μουζακίτη, αναφέρει τα εξής:

«Το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα, γνωρίζοντας ότι βρίσκεστε στο πλευρό κάθε εμπόρου, επιθυμεί να γίνουν γνωστά στην ΙΟΕΕ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εποχικός- τουριστικός κλάδος με την εξέλιξη της πανδημίας COVID- 19.

Όπως γνωρίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων του τόπου μας δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο εποχιακάδ ηλαδή την τουριστική περίοδο 6 μηνών, έναντι των υπολοίπων που ο κύκλος εργασιών τους είναι ετήσιος. Παρ΄όλα αυτά υπάρχει ανταπόκριση σε όλες τις ετήσιες υποχρεώσεις.

Αυτή τη χρονιά μετά από μια νεκρή εισπρακτικά χειμερινή περίοδο, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες αλλά όπως και οι επόμενες αφού αυτή είναι η φύση της δραστηριότητας των περισσότερων επιχειρήσεων του τόπου μας, γίνεται ακόμα δυσκολότερη με την εξέλιξη της πανδημίας COVID- 19.

Με την αβεβαιότητα που επικρατεί αλλά και από το γεγονός ότι έχουν χαθεί οι πρώτοι μήνες της τουριστικής περιόδου το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο η τουριστική περίοδος που διανύουμε θα είναι μικρότερη από τις προηγούμενες, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να χαθεί τελείως.

Πλήγμα μεγάλο για τον τόπο μας αφού ο τουρισμός είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και οικονομίας, όχι μόνο για τις εποχικές- τουριστικές επιχειρήσεις αλλά για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού. Η ιδιαιτερότητα των εποχικών- τουριστικών επιχειρήσεων είναι ότι έχουν ως αποκλειστικό πελατολόγιο τους τουρίστες. Τουρίστες οι οποίοι θα πρέπει να βρουν ευνοϊκές συνθήκες και πάνω απ’ όλα ασφάλεια για να έρθουν στον τόπο μας.

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση της πανδημίας οι επιχειρήσεις οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες μ’ ένα νεκρό εισπρακτικά χειμώνα, θα αντιμετωπίσουν ένα αβέβαιο καλοκαίρι και με βεβαιότητα θα αντιμετωπίσουν ένα πιο δύσκολο και νεκρό χειμώνα. Θα έχουν απέναντι τους τα ετήσια ενοίκια, τις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές, επιταγές και διάφορες υποχρεώσεις που μπορεί να έχει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Ο Ενιαίος Φορέας συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων που εμφανίζονται στις επιχειρήσεις του τόπου μας, επιθυμεί αφού λάβετε υπόψη σας την ιδιαιτερότητα των εποχικών- τουριστικών επιχειρήσεων, να τα μεταφέρετε στην ΕΣΕΕ και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ώστε να ληφθούν μέτρα μέριμνας και στήριξης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Μέτρα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων διαφορετικά από αυτά με το ετήσιο λιανεμπόριο. Λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το ΚΑΔ, αλλά και τον οικονομικό κύκλο κάθε επιχείρησης από τα «Ζ».

Τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να προλάβουμε μεγάλα οικονομικά πλήγματα των επιχειρήσεων και να μην βρεθεί κανένας συνάδελφος επιχειρηματίας αντιμέτωπος με δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες εκπλήξεις για την επιχείρηση του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

Επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων.

Μεταχρονολόγηση επιταγών.

Αναστολή υποχρέωσης πληρωμών κάθε είδους φόρων (ΦΠΑ. ΕΝΦΙΑ, κλπ), ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων τραπεζικών προσωπικών και επιχειρηματικών, δημοτικών οφειλών κλπ. και ρυθμίσεων τουλάχιστον για 4 μήνες. Με την επανεκκίνηση της οικονομίας και μέχρι να επανέλθει η αγορά στην κανονικότητα, τα συσσωρευμένα ποσά να ρυθμιστούν, σε 120 δόσεις παντού.

Επιδότηση της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού».