Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: «Ώρα μηδέν για τον πανελλαδικό & περιφερειακό Τύπο»

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
03 Απριλίου 2020 / 12:32

«Καμπανάκι» από τον Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την βιωσιμότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση καθιστά την ενημέρωση αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Δήλωση του Βουλευτή Κέρκυρας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρου Αυλωνίτη, αναφορικά με το πρόβλημα επιβίωσης, το οποίο αντιμετωπίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ακυρώσει την οικονομική ενίσχυση προς τον Τύπο, η οποία είχε νομοθετηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αφορούσε κονδύλι ύψους 10.000.000 €, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αναιρεί ότι η ενημέρωση είναι ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας, λησμονεί ότι σε περίοδο κρίσεων υφίσταται η -υποχρεωτική δωρεάν- επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης και λειτουργώντας, ιδιοτελώς ανάγει το θέμα σε αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής ύψους 11 εκατ. ευρώ...»

Αναλυτικά ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης αναφέρει:

«Την ώρα που δημοσιογράφοι σε πανελλαδικά και περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης σε όρους «πανδημίας κορονοϊού» σχεδόν, η πλειοψηφία των Μέσων με ευθύνη της κυβέρνησης απειλείται -ευθέως- με λουκέτο.

Ο Τύπος έπρεπε, εδώ και 6 μήνες να λάβει οικονομική ανάσα μέσω των προγραμμάτων στήριξης -κονδυλίων ύψους 10 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό του 2019- που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, τα ακύρωσε η ΝΔ. Εφημερίδες και εργαζόμενοι αποτελούν θύματα της ατολμίας και των παλινωδιών της κυβέρνησης.

Παράλληλα, αναιρεί ότι η ενημέρωση είναι ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας, λησμονεί ότι σε περίοδο κρίσεων υφίσταται η -υποχρεωτική δωρεάν- επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης και λειτουργώντας, ιδιοτελώς ανάγει το θέμα σε αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Στην Κέρκυρα, όπως και στην υπόλοιπη επαρχία το πρόβλημα είναι δυσανάλογο των ρεαλιστικών δυνατοτήτων και προϋποθέσεων. Για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που προσφέρουν καθημερινά, μια πολύτιμη και συνεχώς ανανεωμένη ροή ενημέρωσης είναι πλέον, ορατός ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργάς τους, ενώ για τους εργαζόμενους σε αυτά, υπαρκτό -ήδη- το πρόβλημα επιβίωσης, καθώς το ενδεχόμενο της ανεργίας έρχεται όλο και πιο κοντά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ενός άμεσου, οριζόντιου και αξιοκρατικού σχεδίου ενίσχυσης των ΜΜΕ, ενώ θεωρεί υπόλογη την κυβέρνηση καθώς, δεν ξεκαθαρίζει το ποσό χρηματοδότησης του περιφερειακού ηλεκτρονικού και έγγραφου Τύπου, τη στιγμή που αποφασίζει -όχι- τη στήριξη της ελεύθερης ενημέρωσης, αλλά της ενίσχυσης των φίλιων -προς την κυβερνητική πολιτική- ενημερωτικών δυνάμεων».