Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προσοχή κίνδυνος κρατικής λογοκρισίας, λένε οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα

λογοκρισία
01 Απριλίου 2020 / 16:14

ΠΑΡΙΣΙ. Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Στην Κίνα, εκατοντάδες πηγές και δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν μετά την καταγγελία για τις παραλείψεις του Πεκίνου στην κρίση του κορωνοϊού. Στην Ινδία, οι κάτοικοι της κοιλάδας του Κασμίρ στερούνται τη σύνδεση στο Διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με το Covid-19.

Στη Λευκορωσία, ένας ερευνητής δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δέκα ετών γιατί επέκρινε τις θέσεις του προέδρου για την επιδημία.
Κάθε μέρα υπάρχουν αναφορές από όλον τον κόσμο παρόμοιων και ολοένα και πιο σοβαρών περιπτώσεων. Ορισμένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν σαφώς την πανδημία Covid-19 για να επιτεθούν σε δημοσιογράφους, να σφίξουν τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να επιβεβαιώσουν το μονοπώλιο διάδοσης των ειδήσεών τους. Ως απάντηση σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η RSF (reporters sans frontiers) δημιούργησε το Tracker-19 για να ρίξει φως σε όλες τις επιπτώσεις της ελευθερίας του Τύπου από το Covid-19. H πλατφόρμα αυτή που έλκει το όνομά της από το άρθρο 19 της Οικουμενικής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, στοχεύει:
• Καταγράψτε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις καταχρήσεις κατά δημοσιογράφων και καταγγελιών που σχετίζονται με νέα σχετικά με το κορωναϊό σε ολόκληρο τον κόσμο.
• Αναφέρετε όλες τις περιπτώσεις κρατικής λογοκρισίας και εσκεμμένης παραπληροφόρησης που συνδέονται με το Covid-19. και τις επιπτώσεις τους στο δικαίωμα στην αξιόπιστη ενημέρωση.
• Να κάνετε πρακτικές συστάσεις σχετικά με τον τρόπο υπεράσπισης του δικαιώματος στην πληροφόρηση και να βοηθήσετε τους δημοσιογράφους να καλύπτουν την πανδημία.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είναι ΜΚΟ στον τομέα της άμυνας και της προώθησης της ελευθερίας της πληροφόρησης με συμβουλευτικό ρόλο με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης.