Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανευθυνότητα – «Καφετέριες» τα προαύλια των σχολείων καταγγέλλει Διευθύντρια

Συνείδηση Αγρινίου
20 Μαρτίου 2020 / 16:06

ΑΓΡΙΝΙΟ. Αρκετές αντικοινωνικές συμπεριφορές καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και στο Αγρίνιο

από μικρή μερίδα πολιτών, που αψηφά τα περιοριστικά μέτρα, που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας χρησιμοποιώντας κοινόχρηστους χώρους ως χώρους συνάθροισης.
Η αρχή έγινε με το Πάρκο Αγρινίου, που ιδίως το περασμένο Σαββατοκύριακο, προσέλκυσε πολλούς από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους που δεν ήθελαν να «μείνουν σπίτι». Από τη στιγμή όμως που έκλεισαν τα σχολεία καταγράφονται αρκετές περιπτώσεις, που τα προαύλιά τους μετατράπηκαν σε χώρους συνάθροισης κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες από μαθητές και όχι μόνο. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες παρέμβαση και από άνδρες της Αστυνομίας κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις. Ωστόσο από πού κατήγγειλε η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Αγρινίου για τη μετατροπή του προαύλιου χώρου του σχολείου σε «ιδιότυπο καφέ μπαρ» κατά τις απογευματινές ώρες, που συνδυάστηκε μάλιστα βανδαλισμούς στους χώρους του σχολείου, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
«Λίγες μόνον ημέρες μετά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων από το Υπουργείο, λιγότερες ακόμη από την απαγόρευση του Δήμου Αγρινίου για την απαγόρευση συγκέντρωσης στους αύλειους χώρους των σχολικών κτιρίων, κάποιοι, αφού δε λειτουργούν ούτε οι πρωινές ούτε οι απογευματινές βάρδιες και αφού δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε… καφετέριες, αποφάσισαν να μετατρέψουν σε ιδιότυπα καφέ και μπαρ τα σχολικά προαύλια!!Και σαν να μην έφταναν τα άδεια μπουκάλια μπίρας και αναψυκτικών, τα λογής αποτσίγαρα και ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας…είπαν να διασκεδάσουν “σπάζοντάς” τα κυριολεκτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Αγρινίου Βησσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου. 
Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και από το δήμο Αγρινίου, καθώς με απόφαση του δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Αγρινίου καλεί τους Διευθυντές των σχολείων να μεριμνήσουν, ώστε να παραμείνουν κλειστοί οι αύλειοι χώροι των σχολείων αποκλείοντας τη χρήση τους σε πολίτες.
«Παρά τις εκκλήσεις των αρμόδιων Αρχών και την απαγόρευση για συνάθροιση αρκετοί πολίτες, τις τελευταίες ημέρες, χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώρο συνάντησης.Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο δοκιμάζεται η ατομική ευθύνη. Πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες και να συνειδητοποιήσουμε ότι το καλύτερο μέτρο για την αντιμετώπισης της νόσου είναι να μείνουμε στο σπίτι μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα σχολεία αν και δεν λειτουργούν κατά τις πρωινές ώρες είναι ανοιχτά, καθώς βρίσκονται εκεί οι διευθυντές τους συνήθως, τα «παρατράγουδα» όμως συμβαίνουν κατά τις απογευματινές  ή και βραδινές ώρες. Είναι προφανές πως ορισμένοι γονείς δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα παιδιά τους παρά την κρισιμότητα της κατάστασης. Πάντως και η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους, όπως εξάλλου ζήτησε με πρόσφατη παραγγελία του ο Εισαγγελέας Εφετών. Εξάλλου εν προκειμένω πέρα από την παράβαση των περιοριστικών μέτρων υπήρξαν και άλλα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Θα μπορούσε μάλιστα για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα σε προαύλια σχολείων ή άλλους κοινόχρηστους χώρους και υπό τη μορφή των συστάσεων να συνδράμει και η δημοτική αστυνομία. Κάτι παρόμοια εξάλλου έγινε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου άνδρες της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποιούν περιπολίες στην παραλία της πόλης και να συστήνουν στον κόσμο να μην συναθροίζεται.
Πάντως χθες το πρωί στη πλατεία Δημοκρατίας άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ επιχείρησαν να απομακρύνουν πολλούς από τους ηλικιωμένους που αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα επίσης συναθροίζονται άσκοπα στα παγκάκια της.

Δημήτρης Παπαδάκης