Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καλούν εισαγγελέα για τους εκδρομείς

Ταχυδρόμος Μαγνησίας
20 Μαρτίου 2020 / 15:47

ΒΟΛΟΣ. Την παρέμβασή του ζητεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Ενώ νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως

για το ταξίδι στην Τουρκία εν μέσω πανδημίας, ο Σύλλογος ανακάλυψε… καθυστερημένα οκτώ ταξιδιώτες 
Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος, που ξέσπασε πανελλαδικά, για την απερισκεψία των Βολιωτών, οι οποίοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό επέλεξαν να μην ακυρώσουν την προγραμματισμένη τους εκδρομή για διαλογισμό στην Τουρκία. Το θέμα, μετά τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, απασχόλησε και χθες τα κεντρικά δελτία των αθηναϊκών τηλεοπτικών δικτύων.
«Ενώ εκδόθηκε ρητή οδηγία για τις μετακινήσεις εντός της χώρας, ενώ λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για την προστασία όλων μας, εκείνοι πραγματοποίησαν κανονικά την εκδρομή τους και στη συνέχεια κοίταξαν πώς θα εξαφανιστούν… Αν αυτό δεν είναι δημόσια απειλή, τότε τι είναι;», διερωτήθηκε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, μιλώντας στο Mega. Ο ίδιος τόνισε την καταπόνηση επί δύο ημέρες του κρατικού μηχανισμού, ώστε να εντοπίσει τους ταξιδιώτες κατά την επιστροφή τους στον Βόλο και να ενημερωθούν για την υποχρέωσή τους να μπουν σε 14ημερη καραντίνα.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη σε δηλώσεις της χθες στον Ant1 επανέλαβε ότι «είναι υποχρέωση εκείνων που συμμετείχαν στην εκδρομή να τηρήσουν τα όσα προβλέπει ο νόμος περί περιορισμών» και ότι μπροστά στον κίνδυνο διασποράς ο λόγος πλέον ανήκει στον εισαγγελέα να παρέμβει, αν και εφόσον παραβούν την υποχρέωσή τους να παραμείνουν σε καραντίνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι «εκδρομείς του διαλογισμού», αφού εντοπίστηκαν ένας - ένας μετά από ολονύχτιο κρυφτούλι με τις αρχές, έχουν τεθεί σε καραντίνα από την περασμένη Δευτέρα το βράδυ. Την ίδια ώρα, διαρκώς νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πώς διοργανώθηκε η επίμαχη εκδρομή.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εκδρομή διοργανώθηκε από τουριστικό γραφείο της Καβάλας και οι κρατήσεις είχαν γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, μέσω τουριστικών πρακτόρων από διάφορες πόλεις της χώρας.
Αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή 180 άτομα, μεταξύ των οποίων πολίτες από διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, Βολιώτες, Καρδιτσιώτες και αντίστοιχοι από την αλλοδαπή. Το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού θορύβησε ορισμένους και άρχισαν οι ακυρώσεις. Τελικά το γκρουπ που ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη αριθμούσε περίπου 105 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι Βολιώτες.
Να μαζέψει τα αμάζευτα…
Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και γραφείων συνεχίζει το βιολί του.
Με την πρώτη ανακοίνωση, την περασμένη Δευτέρα, βιάστηκε να διαψεύσει τη συμμετοχή Βολιωτών στην εκδρομή της Τουρκίας, αναφέροντας τότε τα εξής: «Σε επικοινωνία μας με το τουριστικό γραφείο της Καβάλας, μάς επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν στις λίστες του γκρουπ άτομα που να προκύπτει ότι ταξιδεύουν οργανωμένα από τον Βόλο».
Χθες, μετά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα και τις αδιάψευστες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, εξέδωσε νέα ανακοίνωση για να ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι …εντόπισε οκτώ ταξιδιώτες.
Συγκεκριμένα, στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει:
«Επανερχόμαστε στο θέμα της μεταφοράς προσώπων στην Κωνσταντινούπολη, επειδή τις τελευταίες ημέρες, κατηγορηθήκαμε για διάδοση λανθασμένων στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και για επιπολαιότητα αντιμετώπισης του θέματος.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και την προάσπιση των τουριστικών επιχειρήσεων του Νομού Μαγνησίας που βάλλονται από διάφορα δημοσιεύματα Μ.Μ.Ε. θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:
α) Την περίοδο 13 έως 15 Μαρτίου, διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολή, ένα Συνέδριο. Οι διοργανωτές μίσθωσαν για την μεταφορά συνέδρων δύο λεωφορεία – ένα από την Καβάλα και ένα από την Κομοτηνή – τα οποία ξεκίνησαν στις 12 Μαρτίου το βράδυ από την Θεσσαλονίκη. Άρα δεν υπήρχε συμμετοχή - διοργάνωση από τοπικό τουριστικό γραφείο. Τη διοργάνωση την είχε γραφείο της Βορείου Ελλάδος.
β) Δεν πρόκειται για γκρουπ τουριστών, αλλά για προσχηματισμένη κλειστή ομάδα.
γ) Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που είχαμε από τις τοπικές αρχές ήταν 8 άτομα συνολικά από το Νομό Μαγνησίας που μετακινήθηκαν με δικό τους μέσο (Ι.Χ.) και συμμετείχαν στο γκρουπ, οι οποίοι και ελέγχθηκαν από τον ΕΟΔΥ και μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών κατ’ οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
δ) Προ της αναχωρήσεως του γκρουπ, ο ΕΟΔΥ (Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), ενημερώθηκε για το ταξίδι από το γραφείο της Βορείου Ελλάδος.
ε) Μέχρι τις 17/3 δεν υπήρχε επίσημη απαγόρευση για ταξίδια στην Τουρκία. Δεν έχουν απαγορευθεί οι εκδρομές. Το ελληνικό κράτος δεν έχει διακόψει τη λειτουργία των τουριστικών γραφείων επίσημα. Παρόλα αυτά τα Τουριστικά γραφεία του Νομού μας, που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού, ουσιαστικά δεν λειτουργούν και διέκοψαν ή ακύρωσαν όλα τα ταξίδια τους στο εσωτερικό & εξωτερικό.
Λανθασμένα λοιπόν διαδόθηκε από τοπικό Μ.Μ.Ε. η εντύπωση ότι υπήρξε οργανωμένο γκρουπ 20 ατόμων από γραφείο του Βόλου, που ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, και δημιουργήθηκε αναστάτωση και οργή στην τοπική κοινωνία.
Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στις τοπικές αρχές για την άμεση κινητοποίηση και απομόνωση των 8 ταξιδιωτών. Σαν Σωματείο στηρίζουμε την οδηγία του υπουργείου Υγείας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»».
Απάντηση ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ
Σε ό,τι μας αφορά ξεκαθαρίζουμε ότι ουδέποτε αναφέραμε σε ρεπορτάζ μας τη συμμετοχή - διοργάνωση της εκδρομής από τοπικό τουριστικό γραφείο. Κατά δεύτερον, είναι άκρως παραπλανητική η αναφορά του Σωματείου ότι βάλλονται τουριστικές επιχειρήσεις του Βόλου. Οι ευθύνες είναι ατομικές και όχι συλλογικές.
Ας μείνουν, λοιπόν, στην άκρη οι πονηριές να φανεί ότι υπάρχει «τσουβάλιασμα» όλου του κλάδου, την αγωνία του οποίου σεβόμαστε απόλυτα, όπως και κάθε επιχείρησης που δίνει μάχη σ’ αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας κρίση.
Παρακολουθούμε, πληροφορούμαστε και καταγράφουμε καθημερινά, από την πρώτη στιγμή, τις δύσκολες στιγμές για τους ανθρώπους του τουρισμού. Η μεγαλύτερη, όμως, μάχη δίνεται αυτές τις ώρες για τις ανθρώπινες ζωές. Και αυτή η μάχη δεν μπορεί να δοθεί με προχειρότητα και βιαστικές ανακοινώσεις, όπως η πρώτη που αποπροσανατόλισε και προκάλεσε σύγχυση στην κοινή γνώμη, παρά συνέβαλε στη μεγάλη επιχείρηση, η οποία στήθηκε.
Εάν το Σωματείο δεν κατάφερε από την πρώτη στιγμή να ενημερωθεί για τους Βολιώτες που συμμετείχαν στην εκδρομή (μιας και επικοινώνησε με Καβάλα) ώστε να συμβάλει στον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν τοπικές αρχές, στις οποίες τώρα δίνει συγχαρητήρια…, είναι δικό του θέμα. Ας το λύσει σε άλλο επίπεδο και όχι συνεχίζοντας να θολώνει τα νερά.