Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έξω από την πόλη τα βαρέα οχήματα

Ανοικτά λεωφορεία
12 Μαρτίου 2020 / 10:08
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει ριζικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στα όρια της παλιάς πόλης, είναι η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου.

Αναπάντεχη βοήθεια σε κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να προκύψει από τη μείωση των τουριστικών ροών. Αλλά αυτό δεν θέλει κανείς να το σκέφτεται ως κάτι το θετικό, σ' αυτήν τη φάση που μας έχουν ζώσει τα φίδια για τα μελλούμενα. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της δημοτικής Αρχής, προσανατολίζεται στην απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των βαρέων οχημάτων και κάθε μορφής και είδους λεωφορείου στον ιστό του ιστορικού κέντρου, και όχι μόνον των περιηγητικών, διόροφων λεωφορείων. Έτσι τα μόνα επιβατηγά οχήματα π.χ. που θα κυκλοφορούν εντός, θα είναι αυτά των ΚΤΕΛ και τα ταξί. 
 
Μελέτες έχουμε (;)
 
Το σχέδιο αλλαγής των κυκλοφοριακών δεδομένων και της στάθμευσης στην πόλη ξεκίνησε από την καταγραφή των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων και έτσι την παροχή θέσης στάθμευσης. Κάθε άλλη πρόσβαση θα αποθαρρύνεται. Η στάθμευση θα γίνεται περιφερειακά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούνται τόσον παλαιότερες συγκοινωνιακές/κυκλοφοριακές μελέτες καθώς και η εμπειρία από τις σχετικές καταγραφές της περιόδου Μικάλεφ που έφτασαν στο παρά 5' της εφαρμογής. Όμως αυτά τα 5' δεν διανύθηκαν ποτέ από εκείνη και τις επόμενες δημοτικές Αρχές!
 
Λερναία ύδρα
 
Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες είναι φανερό ότι εκτείνονται και πέραν της στενής δημοτικής επικράτειας εφόσον αυτές τις μέρες εκδηλώνονται και οι σχετικές πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια που αφορούν στη διευθέτηση των -ο θεός να το κάνει- περιφερειακών εθνικών οδών. Ολοκληρώνεται το ενδιάμεσο διάζωμα στου Σολάρη ενώ και η τοποθέτηση κορινών στην Σωτηριώτισα, δείχνει αποφασιστικότητα για την επίλυση ζητημάτων που αλίμονο βαρύνονται από το προπατορικό αμάρτημα πρόχειρων μελετών και της αναγκαστικής εφαρμογής τους έτσι που να εγκυμονούνται και άλλοι τροχαίοι κίνδυνοι.

Είναι πάντως σημαντική η συλλογή αιτημάτων φορέων που ζητούν να μπει μια τάξη στην κυκλοφορία και τα περιηγητικά λεωφορεία. Λέγεται μάλιστα ότι επίκειται και νομοθετική ρύθμιση για το θέμα ενώ από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας εξετάζεται και το ζήτημα της παράκαμψης του επικίνδυνου τμήματος της ε.ο. Λευκίμμης από τα τρία γεφύρια έως το Πέραμα. Έργο ώριμο (;) από το 2010, που εξακολουθεί έτσι να εκκρεμεί επί τουλάχιστον μια δεκαετία ενώ η κατάσταση εκεί εξακολουθεί να βασανίζει τους εποχούμενους και να είναι επικίνδυνη, καθημερινώς για όλους, ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής της τουριστικής κίνησης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.