Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ταξί Κέρκυρας: Λύστε το πρόβλημα των ανοικτών λεωφορείων!

Ταξί
11 Μαρτίου 2020 / 13:04

Δηλώνουν ότι συντάσσονται με τις θέσεις του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατά της κυκλοφορίας των ανοικτών περιηγητικών λεωφορείων, τάσσεται και ο Σύλλογος Ταξί Κέρκυρας μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματίες  του τουρισμού και τον εμπορικό κόσμο.  Σε ανακοίνωσή τους, οι Κερκυραίοι αυτοκινητιστές, υπογραμμίζουν το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και την υπερβολική επιβάρυνση της πόλης και των αρχαιολογικών μνημείων. Ζητούν να ρυθμιστεί το θέμα της αδειοδότησης, που έχει σαν αποτέλεσμα να "βουλιάζει" η μικρή πολή της Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Απευθύνουν έκκληση στα αρμόδια Υπουργείου Τουρισμού και Μεταφορών αλλά και στη Δήμαρχο, να αποκατασταθεί επιτέλους το πρόβλημα. 

Η ανακοίνωση

Σε λίγες μέρες ξεκινά η τουριστική περίοδος για τον τόπο μας. Συγχρόνως όμως ξεκινούν και πάλι τα τεράστια προβλήματα και οι βαρύτατες επιπτώσεις στην πόλη και τους κατοίκου της, ιδίως στους επαγγελματίες και εργαζόμενους, από τη συνέχιση της κυκλοφορίας των ανοικτού τύπου λεωφορείων, όπως τα βιώσαμε και πέρυσι και πρόπερσι. Η χωρίς μέτρο, έλεγχο και προϋποθέσεις αδειοδότηση της δρομολόγησης ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ με σκοπό την περιήγηση των επισκεπτών, προσβάλλει και δημιουργεί τεράστιο, κατ’ αρχήν, οικονομικό πρόβλημα σε ολόκληρη την πόλη της Κέρκυρας, σε χιλιάδες εργαζομένους και στις επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, που αυτοί απασχολούνται.

Ειδικά σε μικρές πόλεις μεγέθους της Κέρκυρας, με σημαντικό της κομμάτι την Παλαιά Πόλη με τα δυο φρούρια, που ανήκει πλέον στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, ως ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μνημείο με εκατοντάδες αξιοθέατα, σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και πανέμορφους πεζόδρομους, η χορήγηση χωρίς μέτρο τέτοιων αδειών και μάλιστα η δρομολόγησή τους (8 συνολικά εγκρίσεις δρομολογίων που εκτελούν πάνω από 20 τέτοια ανοικτού τύπου λεωφορεία λειτουργούν συγχρόνως) απομονώνει το κέντρο της πόλης (και όχι μόνο) από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Οι οποίοι, κατά την έξοδό τους από το λιμάνι, πεζοί, ενώ είχαν σκοπό να περιδιαβούν το Μαντούκι, τη Σπηλιά, το Σαρόκο, τις πλατείες κ.α., παρασύρονται από την άγρα πελατών που υφίστανται από τους υπαλλήλους των 4 επιχειρήσεων αυτών των οχημάτων και απομονώνονται από την οικονομία της πόλης. Έτσι, οι μόνοι που ωφελούνται είναι εκείνοι, οι γνωστές τέσσερις επιχειρήσεις, που δρομολογούν και εκμεταλλεύονται τα ανοικτού τύπου λεωφορεία, οι οποίοι μάλιστα ανταγωνίζονται ΑΘΕΜΙΤΑ με τη βοήθεια του κράτους(!!!) τους χιλιάδες επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα εντός της παλιάς πόλης (ΜΝΗΜΕΙΟ), αλλά και στον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό (ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ) της Κέρκυρας.

Σ’ όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλούνται σε βάρος της πόλης μας από την κυκλοφορία αυτών των ογκωδών οχημάτων, δηλαδή:

α) στο ιστορικό, το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον της πόλης που αφενός επιβαρύνεται με τη φόρτιση των τεράστιων οχημάτων και των καυσαερίων τους, ώστε να εγκυμονεί κίνδυνος κατάρρευσης όπως π.χ.στα Μουράγια λόγω υποχώρησης του επιβαρυμένου οδοστρώματος, και αφετέρου προσβάλλεται από την «κάλυψη» μνημείων (βλ. π.χ. Παλαιό Φρούριο) από σταθμευμένα τέτοια οχήματα σε μη νόμιμα εγκατεστημένα σημεία στάσης, και

β) στο κυκλοφοριακό της πόλης και στην ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών, αφού τόσα πολλά και τόσο ογκώδη οχήματα στους στενούς δρόμους προκαλούν αναπόφευκτα κυκλοφοριακή συμφόρηση, θέτοντας σε κίνδυνο και στην ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών, οδηγών και πεζών, λόγω του (συνήθως απόλυτου) περιορισμού της ορατότητας και του κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων. Δεν είναι υπερβολή το ότι η κυκλοφορία αυτών των ακαλαίσθητων και άσχετων προς την Κερκυραϊκή κουλτούρα και παράδοση ογκωδών οχημάτων, κάθε τουριστική περίοδο, διαμορφώνει μια πόλη απογοητευμένων, μελαγχολικών και διαμαρτυρόμενων κατοίκων.

Ήδη, εδώ και 4 χρόνια, την 1 η Μαρτίου 2016, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ο.Ε.Β.Ε. Κέρκυρας που λήφθηκε ομόφωνα στις 15.02.2016, στην οποία εξακολουθούμε να εμμένουμε, είχαμε αναφερθεί στο πρόβλημα και είχαμε απευθύνει σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές Κέρκυρας, Περιφερειάρχη και Δήμαρχο για να παρέμβουν προκειμένου να αρθεί η αφόρητη για τον τόπο μας κατάσταση. Χωρίς όμως αποτέλεσμα, μιας και τόσο τα Υπουργεία όσο και ο Δήμος, ενώ γνωρίζουν τα «κενά και περίεργα» στις διαδικασίες με τις οποίες οι 4 επιχειρήσεις έλαβαν την έγκριση για τα 8 δρομολόγια των ανοικτών λεωφορείων τους, αγνόησαν, και εξακολουθούν να αγνοούν το πρόβλημα που, μέσω δικών τους πράξεων και παραλείψεων, προκάλεσαν, και εξακολουθούν να προκαλούν, τα ανοικτού τύπου λεωφορεία στον τόπο μας και την οικονομία του.

Ακόμη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε λόγο για τη «δίωξη» που υφίσταται το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας εκ μέρους τριών από τις τέσσερις επιχειρήσεις των ανοικτού τύπου λεωφορείων, καθεμιά των έχει εναγάγει το Σωματείο ζητώντας αποζημίωση 200.000 €. Τυπικά το εναγάγουν για ηθική βλάβη λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης εξαιτίας των δελτίων τύπου του Σωματείου, στην πραγματικότητα όμως με σκοπό να το «φιμώσουν» προκειμένου να σταματήσει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την αποκάλυψη των παρατυπιών στις εγκρίσεις δρομολόγησης των οχημάτων αυτών. Γιατί αυτά τα δελτία τύπου δεν είναι υβριστικά για κανένα, αλλά απλά απευθύνονται στους αρμόδιους προκειμένου να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα αλλά και την κανονικότητα στην πόλη μας. Στα δελτία αυτά συντασσόμαστε και εμείς καθ ́όσον αναφέρονται σε ήδη και από εμάς δημοσιοποιημένες θέσεις, με τις οποίες συμφωνούν.

Κατόπιν όλων αυτών καλούμε και πάλι τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Υποδομών και Μεταφορών, όπως και τη Δήμαρχο Κέρκυρας να προβούν, επιτέλους, στις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς τους (ανάκληση μη νομίμων αποφάσεων, βεβαιώσεων ή εγκρίσεων) για την αποκατάσταση του προβλήματος αναφορικά με την κυκλοφορία τούτων των οχημάτων στην πόλη μας.

Με εκτίμηση,
Για την Διοίκηση
Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Μίαρης
Ο Γραμματέας Σταμάτιος Λουκάς