Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας & η κουλτούρα του "Συνεταιρίζεσθαι"» (video)

Γκίκας Στέφανος
04 Μαρτίου 2020 / 10:21

«Επ’ ωφελεία και των Κερκυραίων παραγωγών το Νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς», υπογραμμίζει ο Βουλευτής Κέρκυρας με τη Ν.Δ.

ΑΘΗΝΑ.  Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.





Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του Βουλευτή, ο Στέφανος Γκίκας ξεκίνησε, απαντώντας στα σχόλια Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έκαναν λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης στον Έβρο από τον Πρωθυπουργό.

Ο Βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. τόνισε πως το γεγονός ότι η ηγεσία της ΕΕ και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας είδαν ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει στον Έβρο, αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία της χώρας.

Πρόσθεσε, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «καταπατά ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα και χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πιόνια για να πιέσει τόσο την ΕΕ όσο και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του».

Τόνισε ότι «ο χειρισμός της κρίσης από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι ο απολύτως ενδεδειγμένος», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά και την διεθνοποίηση του ζητήματος και με την βοήθεια της Ευρώπης, τις επόμενες ημέρες η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, ο Στέφανος Γκίκας επεσήμανε ότι στηρίζει τόσο τον πρωτογενή τομέα όσο και την κουλτούρα του «Συνεταιρίζεσθαι».

Αναφέρθηκε σε μία σειρά σημαντικών ρυθμίσεων, όπως είναι η δυνατότητα ίδρυσης Αγροτικού Συνεταιρισμού με 10 αντί για 20 ιδρυτικά μέλη, ενώ το αρχικό συνεταιριστικό κεφάλαιο μειώνεται στις 10.000€.

Επιπλέον, επιταχύνεται η διαδικασία ίδρυσης, καθώς το καταστατικό δεν θα κατατίθεται πλέον στο Ειρηνοδικείο, αφού η έγκριση θα δίνεται από την Εποπτεύουσα Αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Στέφανος Γκίκας στάθηκε στην πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία αγρότες – παραγωγοί  θα μπορούν να παίρνουν δάνεια – μικροπιστώσεις μέχρι ύψους 25.000€ από τον Συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν. Εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα βελτίωσης των αγροτικών επιχειρήσεων έτσι ώστε αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον και στα φορολογικά κίνητρα που δίνονται στους Συνεταιρισμούς, καθώς τα κέρδη τους θα φορολογούνται όπως τα μερίσματα, τα πλεονάσματα θα είναι αφορολόγητα όπως εξάλλου και η υπεραξία. Παράλληλα, και για την μεταγραφή στο Κτηματολόγιο προβλέπεται απαλλαγή φόρου.

Ο κ. Γκίκας έκανε ειδική αναφορά στις προβλέψεις που ωφελούν τους αγρότες του Νομού Κέρκυρας, εξηγώντας πως επί παραδείγματι δεν υπάρχει Συνεταιρισμός των παραγωγών Κουμ Κουάτ.

Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, βοηθάει τους συγκεκριμένους παραγωγούς να ιδρύσουν Συνεταιρισμό, καθώς απλοποιεί σημαντικά τον τρόπο ίδρυσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Συνεπώς η παραγωγή Κουμ Κουάτ στην Κέρκυρα μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Αναφέρθηκε επίσης, στους περισσότερους από 12.000 ελαιοπαραγωγούς του Νομού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των μικρών κλήρων, του αυξημένου κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου. Εκτίμησε, ότι μέσα από την δυνατότητα ίδρυσης νέων καινοτόμων Συνεταιρισμών, οι ελαιοπαραγωγοί θα μπορέσουν να βελτιώσουν τοπροϊόν τους, να αναβαθμίσουν την παραγωγή και κατά επέκταση να αυξηθεί και η κερδοφορία.

Σε ότι αφορά στην πρόνοια για τα νησιά με λιγότερους από 3.500 κατοίκους, όπου για την ίδρυση Αγροτικών Συνεταιρισμών απαιτούνται λιγότερα από 10 ιδρυτικά μέλη, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε, πως από την εν λόγω ρύθμιση θα επωφεληθούν οι Παξοί και τα Διαπόντια Νησιά.

Ο Βουλευτής εστίασε στην δυνατότητα συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή σε Αγροτικό Συνεταιρισμό, ο οποίος μπορεί να κατέχει μέχρι 35% των μεριδίων. Κατά αυτό τον τρόπο οι Συνεταιρισμοί αποκτούν πρόσβαση σε επιπρόσθετο τρόπο χρηματοδότησης, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας, επεσήμανε ότι ικανοποιείται ένα αίτημα των αγροτών για την ίδρυση θεσμικής τριτοβάθμιας συνεταιριστικής εκπροσώπησης, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση της «Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών».

Κατέληξε συμπεραίνοντας πως η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε και κατ’ επέκταση στηρίζει τον αγροτικό τομέα της χώρας.