Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία της Νινέττας Κοσκινά στην Αναγνωστική Εταιρία

Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας
03 Μαρτίου 2020 / 08:18
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας διοργανώνει ομιλία της ιστορικού

τέχνης  - μουσειολόγου και επιμελήτριας εκθέσεων Δρ. Κατερίνας (Νινέττας) Κοσκινά με θέμα:  Η τέχνη ως εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας. Παραδείγματα από εφαρμογές στον εικαστικό χώρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας, την Παρασκευή 06 Μαρτίου 2020 και ώρα 20:30.

Σχετικά με τη διάλεξη

Η πολιτιστική ή πολιτισμική διπλωματία είναι μια μορφή διπλωματίας η οποία προσβλέπει στην εξοικείωση ενός πολιτισμού και των συστατικών του με τον πολιτισμό των άλλων, με στόχο την άμβλυνση των διαφορών στην επικοινωνία μεταξύ των λαών και εθνών, την επίτευξη διαλόγου, πεδίου έρευνας και ανάπτυξη καλών σχέσεων. 
Είναι αυτονόητο ότι η πολιτισμική διπλωματία δεν υποκαθιστά  την πολιτική, θεσμική διπλωματία, αλλά λειτουργεί ήπια και φιλικά, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά και προσφέροντας έναν τρόπο ευχάριστο και παιδευτικό στο διάλογο για την κατανόηση της ταυτότητας, της ετερότητας και γενικότερα των στοιχείων που ενισχύουν τη συνείδηση του ανήκειν σε έναν ευρύτερο πολιτισμό, τον πανανθρώπινο.
Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου πολλοί επιμένουν ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά της βιομηχανία και ένα σημαντικό εργαλείο ή όχημα προώθησης της εικόνας, των δυνατοτήτων, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και του προγραμματισμού της, της πολιτιστικής της, πάντα συνδυαστικά με την τουριστική της στρατηγική, η μελετημένη, σοβαρή και τεκμηριωμένη ενασχόληση με το νέο αυτό πεδίο είναι απαραίτητη.
Σημαντική, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία όσο και στην προβολή των πολιτισμικών στοιχείων, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις δεν παράγουν πρωτογενώς πολιτισμό, όπως είναι και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα όσο και της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης.  Καθοριστική δε και αναγκαία είναι η συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων πολιτισμού και η ταύτιση ή τουλάχιστον η σύγκλιση στρατηγικής και στόχων.
Είναι δηλαδή μια μορφή πολιτικής επιρροής που επιδεικνύει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία ενός τόπου σε υλική και άυλη πολιτισμική κληρονομιά και ταυτότητα (πχ την Κέρκυρα για την αρχιτεκτονική και τη μουσική της) και βέβαια γενικότερα μιας χώρας, ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες  συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και να αποφεύγει συγκρούσεις.
Στη συγκεκριμένη διάλεξη θα παρουσιασθούν παραδείγματα χρησιμοποίησης της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω σημαντικών εκθέσεων, για την ένταξη της τέχνης στην υπηρεσία της πολιτιστικής διπλωματίας και θα εξετασθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του εγχειρήματος.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Κατερίνα (Νινέττα) Κοσκινά γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Ιστορία και Φιλοσοφία της Τέχνης στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Σπούδασε επίσης Μουσειολογία στη Σχολή του Λούβρου και είναι Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης.
Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2018 διετέλεσε Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν Διευθύντρια της 3ης, της 4ης και της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2011 -2015). Από το 1992 έως τον Οκτώβριο του 2014 εργαζόταν στην  Alpha Bank ως Επιμελητής της Συλλογής Έργων Τέχνης και καλλιτεχνικός σύμβουλος της Διοίκησης.
Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, στο οποίο εργαζόταν από το 1992 έως και τo 2014. Από το 1988 έως το 1992 εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Kέντρο Δελφών. Διετέλεσε Εθνική Επίτροπος της 23ης Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1996,  της 51ης Μπιενάλε της Βενετίας το 2005 και της 57ης το 2017.
Η Κατερίνα Κοσκινά ήταν Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων / Αθήνα 2004 Α.Ε. από το 2000 έως το 2004. Επιπλέον, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. από το 1998 έως το 2011.
Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συγγράψει κείμενα σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά τέχνης.
Είναι μέλος του ICOM, του CIMAM και της AICA Hellas.
Για το έργο της, τής έχει απονεμηθεί το παράσημο του Cavaliere dell’ Ordine della Stella d’ Italia και του Chevalier dans l’ Ordre national de la Legion d’ Honneur.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.