Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έλαμψε ο δρόμος-χωματερή στα Γουβιά! (photos)

Γουβιά
19 Φεβρουαρίου 2020 / 07:52

Ο συγκεκριμένος δρόμος μέχρι πρότινος αποτελούσε «παράδειγμα προς αποφυγήν» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κοινόχρηστων χώρων και τον σεβασμό στο περιβάλλον

ΓΟΥΒΙΑ (ΚΕΡΚΥΡΑ).  Ακόμα μια αξιέπαινη πρωτοβουλία εθελοντών και μελών πολιτιστικών συλλόγων καταγράφηκε εσχάτως στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της γενικότερης μεταστροφής της συμπεριφοράς των πολιτών, με την προσπάθεια να εστιάζεται κυρίως στον σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και στην βελτίωση της καθημερινότητας.

Αυτή τη φορά ήταν σειρά του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Γουβιών, τα μέλη του οποίου -με τη συνεργασία αρκετών εθελοντών- κατόρθωσαν να «μεταμορφώσουν» έναν συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος μέχρι πρότινος αποτελούσε «παράδειγμα προς αποφυγήν» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κοινόχρηστων χώρων και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Σωροί απορριμμάτων, πεταμένα μπάζα, ογκώδη αντικείμενα δημιουργούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την εικόνα μιας άτυπης χωματερής και μάλιστα, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την μαρίνα των Γουβιών.



Ο δρόμος αυτός άλλαξε εντελώς «πρόσωπο» και πλέον αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει μια κοινωνία όταν υπάρχει θέληση, όραμα, πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά.

Οι φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύονται στη σελίδα του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Γουβιών είναι ενδεικτικές και αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι η «επόμενη μέρα» στην Κέρκυρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων -σε ατομικό και όχι απαραίτητα σε θεσμικό επιπεδο- μπορεί να είναι σαφώς καλύτερη απ' ότι μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρουν στη σελίδα τους τα μέλη του Συλλόγου:

«Ένας δρόμος που μέχρι πρόσφατα "μαρτυρούσε" από σκουπίδια και μπάζα, σήμερα είναι ευχάριστα αγνώριστος.

Σήμερα και χθες με πρωτοβουλία της Ashley Pallis, του "κηδεμόνα" της πράσινης γωνίας του Συλλόγου μας, και με την εργασία αρκετών εθελοντών, ο χώρος καθαρίστηκε από σκουπίδια, μπάζα, χόρτα, κλαδιά κ.α.

Όσοι γνωρίζουν το σημείο μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά».


Η αλήθεια είναι ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, τα Τοπικά Συμβούλια και διάφορες εθελοντικές ομάδες, εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης της κοινωνίας μπροστά στον βραχνά του προβλήματος των απορριμμάτων, έχουν κάνει -τηρουμένων των αναλογιών, των δυσκολιών και των δεδομένων- θαύματα αλλάζοντας σε πολλές περιπτώσεις άρδην τη «χαλασμένη εικόνα».



Όπως εν προκειμένω στα Γουβιά, όπου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου, Μαρίνος Μικάλεφ, δεν έχει σταματήσει -μαζί με τα υπόλοιπα δραστήρια μέλη του Συλλόγου της περιοχής- ν' αναζητά τρόπους αναβάθμισης και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή.

Από τον περασμένο Μάιο, εξάλλου, έπειτα από αίτημα και συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, έχουν τοποθετηθεί δύο press contaneirs στην περιοχή, η «Πράσινη Γωνιά» με υπέυθυνη την Ashley Pallis, λειτουργεί υποδειγματικά, ενώ το επόμενο «στοίχημα» είναι η διατήρηση του χώρου σε υψηλά επίπεδα καθαριότητας και η δημιουργία ενός χώρου, ο οποίος θ' αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ανακύκλωση και τη Διαλογή στην Πηγή, με όσο το δυνατόν περισσότερα ρεύματα διαλογής (χαρτί, πλαστικό, γυαλί κτλ).