Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μελέτη ΙΝΣΕΤΕ - Γαστρονομία και αναβάθμιση τουριστικού προϊόντος

ΙΝΣΕΤΕ
08 Φεβρουαρίου 2020 / 11:04

Πώς μπορεί η γαστρονομία ν΄ αποτελέσει παράγοντα εμπλουτισμού της ταξιδιωτικής εμπειρίας και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος...

ΑΘΗΝΑ.  Μελέτη με αντικείμενο «Η γαστρονομία ως παράγοντας εμπλουτισμού της ταξιδιωτικής εμπειρίας και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος» στη χώρα μας παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Gastronomy Forum, που οργάνωσε η Λέσχη Αρχιμαγείρων στην έκθεση HORECA.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ με ανάδοχο την εταιρεία TOPOSOPHY.

Η παρουσίαση της μελέτης στην εκδήλωση έγινε από τον Πανταζή Πάστρα, Head Research της TOPOSOPHY. Στο πάνελ με συντονίστρια την Αγγελική Καραγκούνη, Content Manager του ΣΕΤΕ, συμμετείχαν ο Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ και η Γιούλη Σπυροπούλου, Marketing Manager της Marketing Greece.

Tα βασικά συμπεράσματα:

Απαιτείται η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, μέσω του οποίου:

α) θα διαμορφωθεί γαστρονομική ταυτότητα με πιο μοντέρνο χαρακτήρα,

β) θα αναπτυχθούν τουριστικές εμπειρίες που συνθέτουν διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις και αναδεικνύουν τους προορισμούς και

γ) θα υπάρξει διευρυμένη χρήση των τοπικών προϊόντων από τις τουριστικές επιχειρήσεις.



Η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, της γαστρονομίας και του τουρισμού προϋποθέτει κατευθύνσεις πολιτικής για Προϊοντική Αναπτυξη, Branding και Marketing, Ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού και έρευνα.

Οι κύριες διεθνείς τάσεις για προϊοντική ανάπτυξη και μάρκετινγκ είναι:

- Οι Foodies καθοδηγούν την αγορά προς βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες , με τις πόλεις να έχουν γι αυτούς προτεραιότητα.

- Η αυθεντικότητα σχετίζεται με παραδοσιακά και σύγχρονα τοπικά προϊόντα και εδέσματα.

- Οι Σεφ είναι οι νέοι πρεσβευτές των προορισμών

- Οι εθνικοί οργανισμοί τουρισμού και οι οργανισμοί διαχείρισης προορισμού είναι συνήθως οι φορείς που ηγούνται στις στρατηγικές για τον γαστρονομικό τουρισμό

- Η δημιουργία εμπιεριών γύρω από ένα προϊόν (π.χ. κρασί, ελιά κλπ) διαφοροποιούν την προσφορά και ελκύουν τουρισμό σε λιγότερο αναπτυγμένους προορισμούς.

Η προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού απαιτεί μια κουλτούρα συνεργασιών και προς αυτήν την κατεύθυνση ο ΣΕΤΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.


πηγή:  Tornosnews.gr