Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επερώτηση Σπύρου για το έργο των φραγμάτων της Κέρκυρας

Σπύρος Σπύρου
30 Ιανουαρίου 2020 / 13:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρακολούθηση όλων των εξελίξεων και λεπτομερειών που συνθέτουν το ζήτημα του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας και ενημέρωση του σώματος του Περιφερειακού Συμβουλίου γι’ αυτές,

ζητά με επερώτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» Σπύρος Σπύρου στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Σπύρου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει ενεργή συμβολή ώστε να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα:  «Το μεγάλο έργο ύδρευσης της Κέρκυρας αποτελεί το σημαντικότερο προς εκτέλεση έργο για το νησί. Οι λόγοι είναι ευνόητοι και χιλιοειπωμένοι. Κατά καιρούς έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις ότι το έχει δρομολογηθεί καθώς επρόκειτο για ώριμο έργο από πολλές απόψεις. Δυστυχώς πέρασε μια πενταετία και το έργο δεν έχει προχωρήσει. Το Νοέμβρη του 2017 το συγκεκριμένο έργο αφαιρέθηκε από τον πίνακα «μεγάλων έργων» και αποφασίστηκε να προωθηθεί μέρος αυτού με χρηματοδότηση ύψους 49 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αυτή φάση του έργου δεν αφορά το έργο των φραγμάτων αλλά σε εγκαταστάσεις αποσκλήρυνσης νερού και συναφή έργα ταμίευσης, άντλησης και μεταφοράς νερού σε ορισμένες περιοχές του νησιού. Τότε είχαμε ως παράταξη εκφράσει την δυσαρέσκειά μας για το «σπάσιμο» αυτού του έργου και είχαμε υποβάλει και σχετική επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Το ενδιαφέρον μας για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, ως παράταξη και εμού προσωπικά παραμένει αμείωτο. Θεωρούμε θετική την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών προς τον Βουλευτή Κέρκυρας Στεφ. Γκίκα ότι η κυβερνητική πρόθεση και προσπάθεια είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου σε τρεις φάσεις και σε διακριτά τμήματα, καθώς διαφαίνεται ότι το μεγάλο αυτό έργο δεν εγκαταλείπεται. Παρά ταύτα, παρότι υπάρχει το ποσό των 49 εκατομμυρίων για την πρώτη φάση του έργου και είναι εγγεγραμμένο για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μετά από 5 χρόνια υλοποίησης του προγράμματος δεν βλέπουμε να εκτελείται.

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός μας για την προώθηση εκτέλεσης του έργου αυτού, πραγματοποίησα ενημερωτικές επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους και διαπίστωσα ότι υπάρχει «κώλυμα» σε επίπεδο εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους του Υπουργείου σε ορισμένα σημεία τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Νatura. Επειδή το έργο είναι άκρως σημαντικό και πρέπει να προχωρήσει, θεωρούμε ότι και από την πλευρά της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.
Με την παρούσα επερώτησή μας ζητάμε να παρακολουθήσετε όλες τις λεπτομέρειες εξέλιξης του συγκεκριμένου έργου και να ενημερώσετε το σώμα σχετικά με αυτές.

Επίσης, επειδή σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου διαφαίνεται ότι εντός της παρούσας περιφερειακής θητείας πρόκειται να ξεκινήσουν και τα έργα της δεύτερης και τρίτης φάσης, προϋπολογισμού 106 και 46 εκατομμυρίων αντίστοιχα, παρακαλούμε για την παρακολούθηση όλων των εξελίξεων και την ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας με αμείωτο ενδιαφέρον».