Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βλαχόπουλος προς Κράτσα: «Αφήστε τα επικοινωνιακά τρικ για το ΚΤΕΟ Παξών!»

ΚΤΕΟ
27 Ιανουαρίου 2020 / 16:15

«Λειτουργήστε την κινητή μονάδα ΚΤΕΟ στους Παξούς και αφήστε τα επικοινωνιακά τρικ» λέει ο Σπύρος Βλαχόπουλος, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη ΑΝΑΣΑ του Θ. Γαλιατσάτου

Με μεγάλη έκπληξη, αγανάκτηση αλλά και αγωνία διάβασα  το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σχετικά με τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας ΚΤΕΟ στους Παξούς. Έκπληξη διότι όπως φαίνεται η Περιφερειακή Αρχή αν και μετράει πλέον αρκετούς μήνες στο τιμόνι της Περιφέρειας, δε γνωρίζει το θέμα ή κάνει πως δεν το γνωρίζει και το επισημαίνω αυτό καθώς πληροφορούμαι ότι ο Δήμος Παξών έχει ενημερώσει και έχει ζητήσει επιτακτικά από τη νέα Περιφερειακή Αρχή τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας όπως άλλωστε το ζητούσε και  από την προηγούμενη Αρχή και πολύ καλά έκανε.

Το πρόσφατο δελτίο τύπου της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο θέμα πολύ φοβάμαι ότι αποτελεί ένα επικοινωνιακό τρικ και ουσιαστικά εναποθέτει στις καλένδες την επίλυση του τόσο σοβαρού θέματος για το νησί των Παξών. Επικοινωνιακό τρικ διότι αντί η Περιφερειάρχης να σκύψει πάνω στο πρόβλημα, να το επεξεργαστεί και να δρομολογήσει τη λύση του, χρησιμοποιεί για να κερδίσει τις εντυπώσεις βαρύγδουπες εκφράσεις του τύπου «Σήμερα η Περιφερειακή Αρχή θέτει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων, οδηγών ή μη, όπως και των επισκεπτών. Και στη συνέχεια πετά την μπάλα στην εξέδρα.  Θα παρέμβουμε στο Υπουργείο Μεταφορών για την επισκευή και την χρονική επιμήκυνση της παραχώρησης. 

Επειδή σαν εντεταλμένος για τους Παξούς περιφερειακός σύμβουλος παρακολούθησα από κοντά την όλη υπόθεση, επειδή έφερα το θέμα στο Π.Σ. της προηγούμενης περιόδου και στην Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής, επειδή έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, επειδή έχω στείλει αρκετά έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για την υλοποίηση των αποφάσεων του Π.Σ. στην κατεύθυνση της λειτουργίας της κινητής  Μονάδας στους Παξούς, νιώθω την υποχρέωση να καταθέσω συγκεκριμένα γεγονότα για την αποκατάσταση της αλήθειας βέβαια αλλά κυρίως σαν μια συμβολή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην επίλυση του προβλήματος.

Το Π.Σ. δε χρειάζεται να απαιτήσει από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Μεταφορών τίποτε άλλο παρά μόνο ίσως την επέκταση της παραχώρησης της Κινητής Μονάδας ΚΤΕΟ και αυτό γιατί η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή μέσα από έναν μαραθώνιο ενεργειών και παρεμβάσεων στο αρμόδιο υπουργείο είχε καταφέρει να παραλάβει νόμιμα την ΚΜΚΤΕΟ από τον Έβρο και να την μεταφέρει με έξοδα της Περιφέρειας στους Παξούς, τον Μάιο του 2016. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε φροντίσει ακόμη  στις 18 Μαρτίου 2017 να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων  στην 1η Τροποποίηση Προσχεδίου Ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2017 – Αποδοχές χρηματοδότησης - Κατανομή Υποέργων Έργων ΠΔΕ, το έργο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΘΕΣΠΙΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΤΕΟ ΠΑΞΩΝ», προϋπολογισμού 96.472,00€  με στόχος τη διενέργεια δημοπρασίας προκειμένου να ανευρεθεί ανάδοχος που θα αναλάμβανε να εκτελέσει όλες εκείνες τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να κάνει την Κινητή Μονάδα Τεχνικού Ελέγχου ενεργή. Τα συγκεκριμένα χρήματα υπάρχουν ακόμη και σήμερα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Υπάρχει επίσης ομόφωνη πολιτική απόφαση του ΠΣ από τις 29/07/17, αν θυμάμαι καλά την ημερομηνία, μετά από δική μου εισήγηση στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης και λειτουργίας του ΚΤΕΟ Παξών.
Στην προκειμένη περίπτωση το μόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι τα δελτία τύπου ούτε άλλες αποφάσεις του Π.Σ. που θα μείνουν στα χαρτιά ή μπορεί ακόμη και να περιπλέξουν περισσότερο το θέμα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει πολιτική βούληση από την Περιφερειακή Αρχή, να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της να διενεργήσουν το διαγωνισμό για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό της Κινητής Μονάδας ΚΤΕΟ των Παξών και στη συνέχεια να λειτουργήσει για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού. Τα χρήματα υπάρχουν, άλλη δικαιολογία δεν χωράει. Το να ζητάς σαν περιφερειακή αρχή από το Υπουργείο Μεταφορών να παρέμβει για την επισκευή είναι σαν να μη γνωρίζεις ούτε τις αρμοδιότητές σου ούτε σε ποιο σημείο βρίσκεται η συγκεκριμένη υπόθεση. Επιτέλους στη δημόσια διοίκηση πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια  και όχι κάθε φορά η νέα πολιτική Αρχή που προκύπτει να αναιρεί λόγω άγνοιας ή αδιαφορίας αποφάσεις και δρομολογημένες καταστάσεις  της προηγούμενης για σημαντικά ζητήματα και κυρίως όταν πρόκειται για θέματα που άπτονται της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και μάλιστα τους πολίτες ενός μικρού νησιού.

Κάποιος ίσως διαβάζοντας όλα τα παραπάνω θα ρωτήσει εύλογα γιατί η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δεν πρόλαβε να υλοποιήσει στο χρόνο της θητείας της τις αποφάσεις που η ίδια πήρε και δρομολόγησε για το συγκεκριμένο θέμα. Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος και ειλικρινής, θα αναγνωρίσω στο ακέραιο την ευθύνη που είχαμε για το συγκεκριμένο θέμα και τονίζω χωρίς υπεκφυγές ότι η μη υλοποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων ασφαλώς και έχει σχέση με την  υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, ασφαλώς και υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες και εμπόδια που χρειάστηκε πολύς χρόνος να ξεπεραστούν. Υπήρχαν όμως και  παράγοντες γραφειοκρατικοί, συντεχνιακοί, ακόμη και χειρισμοί ή έλλειψη χειρισμών υπηρεσιακών παραγόντων που κωλυσιεργούσαν την υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής απόφασης βάζοντας συνεχώς εμπόδια και προσκόμματα.

Αυτή την ευθύνη σαν προηγούμενη Αρχή την αναλαμβάνουμε στο ακέραιο, την απραξία όμως που μας καταλογίζουν για το θέμα μέσα από ένα δελτίο τύπου και την εγκατάλειψη θεωρώ πως είναι μια καθαρά επικοινωνιακή τακτική αποποίησης συγκεκριμένων ευθυνών για  ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν τώρα αλλά δεν υπάρχει η βούληση να τις πραγματοποιήσουν.    
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ να εξεταστεί από τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες  το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους στο νησί των Παξών αυτή η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ. 
 
Σπύρος Βλαχόπουλος
Πρώην Περ. Σύμβουλος