Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολιτικο-οικονομικό θρίλερ περί τον Ερημίτη

ερημίτης
21 Ιανουαρίου 2020 / 17:25
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ενώ ο Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναδεικνύει την παραχώρηση εμβληματική για το υπουργείο του, αντιτιθέμενοι ξένοι επενδυτές γράφουν στον πρωθυπουργό επικαλούμενοι συστάσεις του υπουργού Εξωτερικών, Δένδια, για τις προθέσεις τους!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικο-οικονομικού θρίλερ διατηρεί η υπόθεση του Ερημίτη, που διέρχεται μια νέα φάση της. Σε μια φωτογραφία της στιγμής, αποτυπώνεται στην απαίτηση της NCH να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας την υψομετρική μελέτη, που έχει καταθέσει ώστε να προχωρήσει στα πρώτα κατασκευαστικά της βήματα. Η αίτησή της χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλ. μόλις ανέλαβε η δημοτική Αρχή του νεοσύστατου ΟΤΑ και έκτοτε εκκρεμεί.
Πηγές της εταιρείας αποδίδουν τις καθυστερήσεις στη γραφειοκρατία. Έστειλαν μάλιστα εξώδικο στον πρόεδρο της Επιτροπής ποιότητας ζωής, Α. Σαούλο να επισπεύσει την αναγκαία γνωμοδότηση προς το δημοτικό συμβούλιο.

«Σημαιοφόρος» ο Άδωνις

Οι ίδιες πηγές διαρρέουν ότι ενεπλάκη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επικοινωνώντας μάλιστα επανειλλημμένα με τον δήμαρχο Γ. Μαχειμάρη. Εκδηλώνοντας έτσι το προσωπικό του ενδιαφέρον για την επίσπευση της υπόθεσης καθ' όσον ο ίδιος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του την ανήγαγε σε εμβληματική προτεραιότητα, αυτή και την επένδυση στο Ελληνικό, αν και είναι ακραία δυσανάλογες ως προς την αξία τους. Ίσως διότι η παραχώρηση του Ερημίτη είναι η πρώτη πανελλαδικά ιδιωτικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, που «σέρνεται» όμως ήδη οκτώ χρόνια!
Προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων και της Αυτοδιοίκησης, και εκκρεμεί στο στάδιο του χαρτοπολέμου. Ενδεικτική η επισήμανση της πρόσφατης επιστολής του πολιτιστικού συλλόγου Σινιών προς τη δημοτική Αρχή Β. Κέρκυρας, προσεκτικά στοιχειοθετημένη από νομικό και τεχνικό, και με την οποία ζητείται από το συμβούλιο να μην εγκρίνει τα υψομετρικά εφόσον εκκρεμεί η δικαστική εκκαθάριση αγωγής του ενιαίου Δήμου σε βάρος της εταιρείας. Από την επιστολή που απηχεί τις διαθέσεις του δημάρχου συνάγεται ότι η εισήγηση της «επιτροπής Σαούλου» είναι θετική και γι' αυτό ο σύλλογος ζητάει την αναπομπή του θέματος στις δημοτικές Υπηρεσίες και πάντως να μην ληφθεί απόφαση.

Υποστολή σημαίας από τον Δένδια;
 
Το θέμα γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον με τις επανειλλημμένες επιστολές άλλων ξένων επενδυτών προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης, που δημοσιοποιούνται από τους ίδιους δρόμους, και ζητούν την ακύρωση της επένδυσης και της παραχώρησης, επικαλούμενοι περιβαλλοντικούς λόγους και την ανάγκη ηπιότερων σχεδίων ανάπτυξης της περιοχής. Δημοσίευσαν στον ξένο Τύπο, εμφανίζονται ως μεγάλης επιφάνειας επενδυτές. Προπομπός της πρόσφατης επιστολής τους, εκείνη του Οκτωβρίου, της αγγλόφωνης Ένωσης Ιδιοκτητών Κερκύρας, που μετέρχεται ανάλογη επιχειρηματολογία, καταλήγoντας σε ανάλογα αιτήματα προς τη γενική κυβέρνηση, να ακυρώσει το ειδικό χωρικό σχέδιο και την πολεοδομική μελέτη που έγιναν για την περίπτωση και εκεί περιγράφεται η επενδυτική επιδίωξη της NCH Capital. Στην πρόσφατη επιστολή μάλιστα αναφέρεται στα διαπιστευτήρια των συντακτών της, ο Κερκυραίος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, πρόθυμος κατ' αυτούς να παράσχει τις αναγκαίες συστάσεις για τις προθέσεις τους.
Σε επίρρωση αυτών υπενθυμίζεται ότι Ο Ν. Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, τον Μάιο του 2018, είχε επισημάνει ότι η επένδυση, με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε, δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με την ευρεία έννοια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποχωρήσει ο επενδυτής και η έκταση να επανέλθει στα χέρια του Δημοσίου. Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν φίλοι της Κέρκυρας στο εξωτερικό που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην προοπτική ανάδειξης του χώρου και απόδοσής του στο κοινό. 
Πηγές της NCH επισημαίνουν ότι οι επιστολογράφοι επενδυτές έχουν αποκτήσει όμορες με την παραχωρηθείσα εκτάσεις στην περιοχή και έτσι βεβαιώνεται το ενδιαφέρον τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.