Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών «Η τέχνη στο σχολείο (από το νηπιαγωγείο μέχρι την εφηβεία)»

Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών
14 Ιανουαρίου 2020 / 09:01
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τίτλο «Η τέχνη στο σχολείο (από το νηπιαγωγείο μέχρι την εφηβεία)» θα πραγματοποιηθεί

διάλεξη (με προβολή) της προσωπογράφου - γλύπτριας, πρώην εκπαιδευτικού Τέχνης στη Σχολή Μωραΐτη κ. Ρένας Κρουαζιέ στο Μουσείο Σολωμού (Μουράγια), την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20.00. Είσοδος ελεύθερη.
Η προσωπογράφος Ρένα Κρουαζιέ γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Δεκατριών χρονών συμμετείχε με προσωπογραφίες της στο πνευματικό φυτώριο της Κέρκυρας «Ιόνιος Πνοή» και τρία χρόνια αργότερα παίρνει μέρος σε έκθεση στο τότε Φρουραρχείο της πόλης, πάντα με πορτρέτα.
Πετυχαίνει με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και σπουδάζει γλυπτική 5 χρόνια με δάσκαλο τον Θανάση Απάρτη. Παράλληλα σπουδάζει ζωγραφική και σκηνογραφία ένα χρόνο κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη και δύο χρόνια κεραμική με δάσκαλο τον Γ. Γεωργίου.
Αποφοιτά το 1971 και την επόμενη χρονιά έως το τέλος της εκπαιδευτικής της καριέρας προσλαμβάνεται ως καθηγήτρια στη Σχολή Μωραΐτη.
Είκοσι πέντε χρόνων «στήνει» το πρώτο της γλυπτό στην πάνω πλατεία της Κέρκυρας «Το Μνημείο της Ενώσεως», λίγο αργότερα την προτομή του Γεράσιμου Ζωχιού, ιδρυτή του Ν.Α.Τ., στο χωριό Άγιοι Δέκα, και το 2010 την προτομή του Σπύρου Πλασκοβίτη στον «Κήπο του Λαού» στην Κέρκυρα. Το 1998 εκδίδεται το λεύκωμα «Πορτρέτα - Ρένας Κρουαζιέ» από τις εκδόσεις Απόστροφος στην Κέρκυρα. Το 2000 ο Κώστας Γεωργουσόπουλος παρουσιάζει στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα το λεύκωμα ημερολόγιο «Το γέλιο της ζωής μας» από τις εκδόσεις Άγκυρα με τα πορτρέτα των μεγάλων μας κωμικών.
Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες και σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, στην Κέρκυρα και στην Αθήνα.
Πορτρέτα της υπάρχουν:
• Στην Κέρκυρα: στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου (αίθουσα συνεδριάσεων), στην Ιόνιο Ακαδημία κλπ.
• Στην Αθήνα: στο θεατρικό Μουσείο, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, στην πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών κλπ.
• Στο πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης (πορτρέτο Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου).
Έχουν γράψει για την Ρένα Κρουαζιέ οι: Μάρω Δούκα, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σπύρος Πλασκοβίτης, Ματθαίος Μουντές, Νίκος Δήμου, Γιώργος Σισιλιάνος, Μανόλης Κορρές, Νάσος Μαρτίνος, Βεατρίκη Σπηλιάδη, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρόγκαν, Κοσμάς Λιναρδάτος κ.ά.
Έχει φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων πορτρέτα των: Οδυσσέα Ελύτη, Κατίνας Παξινού, Αλέξη Μινωτή, Μαρίας Κάλλας, Άγγελου Σικελιανού, Δημήτρη Μητρόπουλου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Κάρολου Κουν, Διονυσίου Σολωμού, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Καζαντζάκη, Γιάννη Ρίτσου, Κωστή Παλαμά, Γιώργου Σεφέρη, Κώστα Βάρναλη, Μάνου Χατζιδάκι, Κώστα Καρυωτάκη, Ντίνου Θεοτόκη, Αντώνη Σαμαράκη, Γιώργου Κάρτερ.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.