Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για ζητήματα της ΕΛ.ΑΣ. στην Κέρκυρα συζήτησε ο Αλέκος Αυλωνίτης

Αστυνομία
09 Ιανουαρίου 2020 / 14:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Θεσμική συνάντηση είχε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης σήμερα 9-1-2020 με τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή Ιονίων Νήσων της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχο Θεόδωρο Αθανασόπουλο και τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας Ματθαίο Γιαννούλη.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά τη συνάντηση ο βουλευτής χαρακτήρισε τη συζήτηση «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική καθώς ετέθησαν σοβαρότατα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όσο και στη Κέρκυρα και στα νησιά μας». 

Η συζήτηση περιστράφηκε μεταξύ άλλων και στα εξής βασικά ζητήματα:
1) Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης της οργανικής δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλα τα νησιά του Ιονίου δεδομένου ότι αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες αστυνόμευσης των νησιών μας και το προσωπικό τους είναι αναντίστοιχο με αυτές.
2) Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνένωσης των δύο αστυνομικών Τμημάτων Μπενιτσών και Λευκίμμης με στόχευση την καλύτερη οργάνωση των δυνάμεων. Συγκεκριμένα ο βουλευτής επεσήμανε την συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας,του Δήμου Νότιας Κέρκυρας και φυσικά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με την έδρα του ενοποιημένου Αστυνομικού Τμήματος, εφόσον κάτι τέτοιο υλοποιηθεί.
3) Διατυπώθηκε το αίτημα της δημιουργίας ειδικής υπηρεσίας επίδοσης των δικογράφων που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας.
4) Κρίθηκε αναγκαία η πολιτική στήριξη του αιτήματος των νησιών μας Ζακύνθου και Κεφαλονιάς για την κατασκευή αστυνομικών κτιρίων που θα στεγάζονται σε αυτά οι αστυνομικές υπηρεσίες.
5) Διαπιστώθηκε η εμφανής μείωση της εγκληματικότητας στη Κέρκυρα λόγω των συντονισμένων ενεργειών της Ελληνικής Αστυνομίας στο νησί.
6) Επισημάνθηκε η ποιοτική αναβάθμιση του εγκλήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει χαρακτηριστικά οργανωμένης συγκρότησής του. Παρά ταύτα ήταν κοινή η αντίληψη ότι το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων της Κέρκυρας είναι αυξημένο και ασυγκρίτως καλύτερο από άλλες περιοχές της Ελλάδος.
7) Μειώθηκε αισθητά η εγκληματικότητα σε περιοχές, όπως αυτή που κυρίως κατοικείται από τους συμπολίτες μας Ρομά .
8) Επισημάνθηκε ιδιαίτερα και με εμφατικότητα η αναγκαιότητα πολιτικών παρεμβάσεων τόσο κεντρικά όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να γίνει πραγματική και καταφανής η φροντίδα της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τους συμπολίτες μας αυτούς. Η απασχόληση των συμπολιτών αυτών θα πρέπει να θεσμοθετηθεί υπό την έννοια της πρόσληψής τους σε εργασίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην χορήγηση μεγαλύτερου αριθμού αδειών στασίμων και πλανοδίων μικροπωλητών, στην αυξημένη μοριοδότηση τους για την πρόσληψη σε εργασίες στη τοπική αυτοδιοίκηση κλπ. Αδιάψευστο παράδειγμα είναι το γεγονός της ενασχόλησης συμπολιτών μας από τη φυλή Ρομά στη μονάδα Ανακύκλωσης του Τεμπλονίου. Το γεγονός αυτό αντιστοιχεί και στην ανάλογη μείωση της εγκληματικότητας.
9) Συζητήθηκε το μεγάλο θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης της Κέρκυρας με την κοινή διαπίστωση ότι με την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών υπαλλήλων στις "δύσκολες" περιοχές έχει εξομαλυνθεί σημαντικά η κατάσταση.
10) Θετικός θεωρείται ο καθορισμός θέσεων στάθμευσης των δικύκλων στη πόλη. Ταυτόχρονα η πραγματοποίηση στο άμεσο μέλλον ευρείας σύσκεψης για την επίλυση συνολικά του προβλήματος αυτού κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
11) Αναφέρθηκε στην ηγεσία της αστυνομίας μας, ότι πρέπει να εφαρμόζεται στο μέγιστο βαθμό η τήρηση των συνταγματικών προβλέψεων που αφορούν στη προστασία των ατομικών ελευθεριών και των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και να επιδεικνύεται μεγάλο ενδιαφέρον από την αστυνομία για την τήρηση συνθηκών υγιεινής στα κρατητήρια όλων των αστυνομικών τμημάτων της περιφέρειας και της Κέρκυρας και φυσικά επισημάνθηκε και η καλυτέρευση τους τα τελευταία χρόνια.

Στο τέλος της εποικοδομητικής αυτής συνάντησης επισημάνθηκε από τον βουλευτή η αναγκαιότητα συνεχούς επαφής και ενημέρωσης έτσι ώστε κατά την συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επίκειται μελλοντικά να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση να γίνει οργανωμένη προσπάθεια να ακουστούν και να προταθούν λύσεις για τα ειδικότερα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής των Ιονίων Νήσων και της Κέρκυρας.