Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο «Κρότος» της Κέρκυρας θα φιλοξενήσει το Πανελλήνιο Κύπελλο σκοποβολής Β΄ ζώνης

Σκοποβολή
27 Οκτωβρίου 2019 / 06:46

Στις 3 Νοεμβρίου στο σκοπευτήριο του Κρότου θα φιλοξενηθεί η διοργάνωση του Πανελλήνιου Κυπέλλου Β΄ Ζώνης με τη συμμετοχή σκοπευτικών ομίλων από Ήπειρο, Θεσσαλία και Ιόνια Νησιά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πριν από επτά χρόνια, πέντε αθλητές ίδρυσαν τον Αθλητικό Σκοπευτικό 'Ομιλο "Κρότο". Ένας από αυτούς, ο Βασίλης Σπάτουλας είναι Γενικός Γραμματέας του ομίλου και μίλησε στο enimerosi.com, για τον όμιλο και την πορεία που έχει καταγράψει στα επτά χρόνια ζωής του.
Η κατηγορία σκοποβολής στην οποία αγωνίζεται ο Κρότος είναι η Σπορ Δυναμική Σκοποβολή, γνωστή παγκοσμίως και ως ΙPSC Shooting. Η Σπορ Δυναμική Σκοποβολή δεν αποτελεί Ολυμπιακό αγώνισμα καθώς η βασική της αρχή προϋποθέτει πιο ελεύθερο χαρακτήρα εν αντιθέσει με τα Ολυμπιακά αγωνίσματα που έχουν συγκεκριμένη μεθοδολογία. Μάλιστα η παγκόσμια ομοσπονδία της Σπορ Δυναμικής Σκοποβολής δεν επιθυμεί την ένταξη του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα

Ο Κρότος παρότι έχει μόλις επτά χρόνια ζωής, έχει σημαντικές επιτυχίες να επιδείξει. Στον όμιλο είναι εγγεγραμμένοι 62 αθλητές εκ των οποίων ενεργοί είναι 40, ενώ σε αυτούς συγκαταλέγονται τρείς γυναίκες και παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομοσπονδία επιτρέπει την ενασχόληση των παιδιών με το άθλημα αρκεί να είναι οκτώ ετών. Επίσης έχει κατορθώσει να είναι ο τρίτος σύλλογος σε συμμετοχές πανελλαδικά, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στα Ιωάννινα οπού συμμετείχαν 23 αθλητές του ομίλου. Πέραν όμως της αύξησης των αθλητών του συλλόγου και τις συνεχείς συμμετοχές σε πανελλήνιους αγώνες, ο Κρότος μπορεί να περηφανεύεται για το γεγονός ότι έχει δύο πανελληνιονίκες και έναν αθλητή που συμμετείχε στην Εθνική Ομάδα αλλά και τη συμμετοχή του ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα IPSC 2022 που θα γίνει στη Κόρινθο, δήλωσαν ότι αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το σύλλογο.
Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των ερασιτεχνικών αθλημάτων είναι ο οικονομικός παράγοντας και ο Γραμματέας του Κρότου μας επιβεβαιώνει πως αποτελεί αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της σκοποβολής. Όλοι οι σύλλογοι της Σπορ Δυναμικής Σκοποβολής είναι εκατό τις εκατό αυτοχρηματοδοτούμενοι αφού το κράτος δεν παρέχει καμία βοήθεια. Αν αναλογιστεί κανείς τον απαιτούμενο εξοπλισμό γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό. Το βασικό έσοδο του ομίλου είναι οι ετήσιες συνδρομές των αθλητών, οι οποίες αποτελούν τα ελάχιστα έξοδα ενός σκοπευτή αφού θα πρέπει να δαπανήσεις επιπλέον χρήματα και για τα αναλώσιμα.
 
"Παρεξηγημένο" σπορ
 
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει η σκοποβολή είναι η καχυποψία σε ένα τμήμα της κοινωνίας λόγω της χρήσης όπλου. Ο Γενικός Γραμματέας του Κρότου χαρακτήρισε την σκοποβολή ως “παρεξηγημένο” σπορ, τονίζοντας πως και άλλα αθλήματα όπως η τοξοβολία και το ακόντιο έχουν υψηλή επικινδυνότητα αλλά δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει με το σπορ να αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση και σε αυτό σύμφωνα με τον Σύλλογο, μεγάλη συμβολή είχε η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη. Για την ακρίβεια ο Βασίλης Σπάτουλας είπε χαρακτηριστικά πως η μεγαλύτερη επιτυχία των μεταλλίων της Κορακάκη είναι η απενοχοποίηση του αθλήματος και η αποδοχή ότι ένα άθλημα μπορεί να γίνει με όπλα. Οι πιο βασικοί άξονες του αθλήματος είναι η ασφάλεια και η πειθαρχεία. Οι κανονισμοί ασφάλειας είναι εξαιρετικά αυστηροί, για αυτό δεν έχουν σημειωθεί ατυχήματα ενώ διαρκώς γίνονται σεμινάρια με σκοπό τη βελτίωση των προϋποθέσεων για την ασφάλεια των εμπλεκόμενων.



Το σκοπευτήριο που προπονείται και αγωνίζεται ο Κρότος-Αθλητικός Σκοπευτικός Όμιλος βρίσκεται στην περιοχή «Γιατρώνες», έχει άδεια από το 2013 και είναι ιδιόκτητος και παραχωρημένος χώρος από τον αθλητή και Πρόεδρο του ομίλου Σπύρο Νικολούζο. Ο χώρος αυτός παρέχει όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις που απαιτεί ένα σύγχρονο σκοπευτήριο καθώς έχει γραφεία και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο. Το σκοπευτήριο δημιουργήθηκε με τη προσφορά των αθλητών του Συλλόγου, τόσο σε χρήμα όσο και σε εργασία. Στις 3 Νοεμβρίου στο σκοπευτήριο του Κρότου θα φιλοξενηθεί η διοργάνωση του Πανελλήνιου Κυπέλλου Β΄ Ζώνης με τη συμμετοχή σκοπευτικών ομίλων από Ήπειρο, Θεσσαλία και Ιόνια Νησιά.
Αυτή τη στιγμή ο Κρότος βρίσκεται στη καλύτερη του περίοδο από τότε που ιδρύθηκε. Αυτό φαίνεται όχι μόνον από τις επιτυχίες του συλλόγου αλλά και από τη συλλογική προσπάθεια και τη θέληση για δουλειά που έχουν οι αθλητές του Συλλόγου.