Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέως Προϊστάμενος Αχιλλείου: «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της ΕΤΑΔ»

Αχίλλειο
21 Οκτωβρίου 2019 / 08:03

Ανοικτή επιστολή «προς αποκατάστασης του ονόματός του και της αλήθειας» απέστειλε ο μέχρι πρότινος Προϊστάμενος του Αχιλλείου, Γιάννης Προβατάς

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανοικτή επιστολή «προς αποκατάστασης του ονόματός του και της αλήθειας» απέστειλε ο μέχρι πρότινος Προϊστάμενος του Αχιλλείου, Γιάννης Προβατάς, με την οποία επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους θεωρεί ότι η αντικατάστασή του από τη διοίκηση της ΕΤΑΔ είναι αδικαιολόγητη.

Ο Γιάννης Προβατάς αναφέρει στην επιστολή του:

«Προς ενημέρωση των πολιτών και της κοινής γνώμης, θα ήθελα, ως τέως Δ/ντής να αναφέρω τα παρακάτω:

Το Φεβρουάριο του 2017 ανέλαβα, κατόπιν σχετικής απόφασης της Διοίκησης της ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει η διαχείριση του Αχιλλείου, καθήκοντα Διευθυντή στο «Μουσείο Αχίλλειο».

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ενημέρωσα, τόσο εγγράφως και τηλεφωνικώς όσο και μεταβαίνοντας στην Αθήνα, τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ, το Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Τερζάκη, αλλά και τον Δ/ντή Εκμετάλλευσης Κ. Πλουμάκη και αργότερα Β. Κωστοβασίλη (και οι δύο αρχιτέκτονες μηχανικοί), τη Γενική Δ/ντρια Αξιοποίησης Ακινήτων Χ. Αναστασιάδου, τη Γενική Δ/ντρια Εκμετάλλευσης Επιχειρηματικών Μονάδων Α. Μιχαλοπούλου, τον Τομεάρχη Επιχειρηματικών ΜονάδωνΚ. Ντραβάλια, το Δ/ντή Ανθρώπινου Δυναμικού Σ. Ουσταμανωλάκη,το Δ/ντή Εσωτερικού Ελέγχου Π. Ρήγα και την Τομεάρχη Εκδηλώσεων Α. Τσιάλτα για την κατάσταση του Ανακτόρου των Κήπων και του Δάσους του Αχιλλείου.

Κατόπιν των ανωτέρω πιέσεών μου, επισκέφθηκαν το Αχίλλειο, εκτός από τους ανωτέρω αναφερόμενους και ο Διευθύνων Σύμβουλος κος Τερζάκης και ο τέως Πρόεδρος του Δ.Σ κος Πολύζος, σε διαφορετικές ημερομηνίες ο καθένας. Κατά τις επισκέψεις τους αυτές, ενημερώθηκαν όλοι λεπτομερώς για την κατάσταση του Αχιλλείου, την οποία, άλλωστε διαπίστωσαν και «ιδίοις όμμασι».

Στις αγωνιώδεις ερωτήσεις μου, αλλά και όλου του προσωπικού, οι οποίοι «πονάμε» το Αχίλλειο σχετικά και το πότε και με ποιο τρόπο θα αρχίσουν οι εργασίες επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασής του, η μόνιμη απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε η ΕΤΑΔ να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια και ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Το Ιούνιο του 2019, όταν αποκολλήθηκαν σοβάδες από την οροφή στον επισκέψιμο χώρο, ενημερώθηκε και πάλι η Διοίκηση και η Δ/νση Αξιοποίησης Ακινήτων κι Επιχ/κών Μονάδων. Κατόπιν αυτού, κλιμάκιο από την Αθήνα και συγκεκριμένα οι Β. Κωστοβασίλης, Δ/ντής Μονάδας Διαχείρισης Επιχ/κών Μονάδων, Κ. Ντραβάλιας Τομεάρχης Επιχ/κών Μονάδων, Σ. Ουσταμανωλάκης, Δ/ντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Π. Ρήγας, Δ/ντής Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και οι κ. Χάσκαρης από το ΥΠΠΟΑ στην Αθήνα και Κασκάνης από την 5η Περιφέρεια Νεώτερων Μνημείων Ιωαννίνων, επισκέφθηκαν ξανά το Αχίλλειο, όπου, για άλλη μια φορά, διαπίστωσαν και οι ίδιοι ότι οι συνεχείς οχλήσεις και εκκλήσεις μου για την ανάγκη άμεσης επισκευής και αναστήλωσης του Αχιλλείου δεν ήταν καθόλου υπερβολικές.

Και πάλι όμως η απάντηση ήταν η γνωστή «Θα ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ». Τα ίδια, ασφαλώς, ισχύουν και για τους κήπους και το δάσος, για τα οποία, τα κονδύλια που διέθετε η ΕΤΑΔ για τον καθαρισμό, συντήρηση και ανάδειξή τους, ήταν απολύτως ανεπαρκή. Σημειώνεται δε ότι όλες οι εισπράξεις του Αχιλλείου στέλνονται στην Αθήνα, όπως και ότι γιαοποιαδήποτε δαπάνη πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Αθήνα.

Είναι, βέβαια, προφανές, αλλά πρέπει και να τονιστεί, ότι στις αρμοδιότητες του Δ/ντή, δεν ανήκει η σύνταξη μελετών και η εκτέλεση του έργου επισκευής, συντήρησης και αναστήλωσης του Μουσείου Αχιλλείου (Ανακτόρου, Κήπων και Δάσους), ούτε Υποκατάστημα διεθέτει το απαραίτητο για κάτι τέτοιο προσωπικό (μηχανικούς και τεχνικούς), προκειμένου να συντάξει σχετικές μελέτες. Οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν αποκλειστικά στη Διοίκηση και την Κεντρική Δ/νς στην Αθήνα, οι οποίοι τελούσαν, καθ’ όλο το διάστημα της υπηρεσίας μου ως Δ/ντής σε πλήρη γνώση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του Αχιλλείου, αφού υπήρχε καθημερινή σχετική ενημέρωση όλων των αρμοδίων από εμένα και από τη Διαχειρίστρια.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το Αχίλλειο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως παρέμβαση ή εργασία στους εξωτερικούς και εσωτερικούς του χώρους, χωρίς την έγκριση και εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ενώ, λοιπόν, αυτή ήταν η κατάσταση, η Διοίκηση της ΕΤΑΔ, προκειμένου να καλύψει τις δικές της παραλείψεις και την ολιγωρία της στο συγκεκριμένο θέμα και προκειμένου να «καταλαγιάσει» το θόρυβο, που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ του τοπικού και του αθηναϊκού τύπου, προχώρησε αιφνιδιαστικά στην αντικατάστασή μου, καθώς και στην αντικατάσταση της Διαχειρίστριας. Με αυτό τον άδικο και απαξιωτικό τρόπο, μας χρησιμοποίησε ως «εξιλαστήρια θύματα», παρουσιάζοντας εμάς ως (δήθεν) υπεύθυνους για την κατάσταση του Αχιλλείο  κι ακόμη «τιμωρώντας» μας ως δήθεν υπεύθυνους για τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο.

Όμως, από τα προαναφερόμενα, ο καθένας μπορεί να συμπεράνει ότι ο Δ/ντής και η Διαχειρίστρια δε φέρουν ουδεμία ευθύνη για την κατάσταση του Αχιλλείου και ότι, αντιθέτως, η ευθύνη βαρύνει τη Διοίκηση και την Κεντρική Δ/νση της ΕΤΑΔ.

Άλλωστε το Αχίλλειο δεν έφθασε σ΄αυτή την κατάσταση τα τελευταία δυόμισι χρόνια, που οι συγκεκριμένοι υπηρετούμε ως Δ/ντής και Διαχειρίστρια. Είχε από πολλά έτη αφεθεί στην τύχη του, και για την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα, ευθύνεται η Διοίκηση και η Κεντρική Δ/νση της ΕΤΑΔ και όχι εγώ, που ως Διευθυντής του Αχιλλείου ενημέρωσα, ως όφειλα, όλους τους αρμοδίους επανειλημμένα για το πρόβλημα αυτό.

Όσον αφορά το διάστημα που υπηρέτησα ως Δ/ντής και για το αν υπήρξε επιτυχημένη ή όχι η θητεία μου, αναφέρω, όλως ενδεικτικώς, ότι κατά τη διάρκειά της η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά ποσοστό 8,00%, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά ποσοστό 8,70%. Και αυτό οφείλεται, όχι στην ελάχιστη αύξηση του ομαδικού εισιτηρίου, η οποία, άλλωστε, έγινε μόνο το έτος 2019, αλλά, κυρίως, στο γεγονός ότι εισπράττονταν σε μικρό χρονικό διάστημα οι οφειλές των τουριστικών πρακτόρων, οι δε σχέσεις μου με το Σύλλογο Ξεναγών, με τους Τουριστικούς Πράκτορες, με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων, αλλά και με τους απλούς επισκέπτες υπήρξαν πάντοτε άψογες.

Ομοίως, οι σχέσεις μου με τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ και με την Κεντρική Διεύθυνση ήταν, καθ’ όλο το διάστημα της θητείας μου, εξαιρετικές, ουδέποτε δε άφησαν να διαφανεί ότι υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα εξαιτίας μου στη λειτουργία του Αχιλλείου. Αντιθέτως, μου εξέφραζαν σε κάθε ευκαιρία την ικανοποίησή τους από τη συνεργασία μας. Για το λόγο αυτό η ενέργεια της Διοίκησης να προβεί, εντελώς αιφνιδιαστικά, στην αντικατάστασή μου, είναι εντελώς αδικαιολόγητη.

Τέλος, όσον αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, πρέπει να γίνει γνωστό στους Κερκυραίους και στους επισκέπτες ότι η τιμολογιακή πολιτική ασκείται από τη Διοίκηση, η οποία αποφάσισε και μας κοινοποίησε την αύξηση του εισιτηρίου από τα 8,00 ευρώ στα 10,00 ευρώ και το μειωμένο (πολύτεκνοι, άνεργοι στρατιώτες κλπ) από 6,00 ευρώ σε 8,00 ευρώ, εμείς δε, παρά τις εκφρασμένες αντιρρήσεις μας, είμαστε υποχρεωμένοι».