Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διχάζει το ηπειρωτικό θαύμα για τα σκουπίδια

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
01 Οκτωβρίου 2019 / 09:15

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των απορριμμάτων δίνουν οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη με ανακοινώσεις που εξέδωσαν τη Δευτέρα.

Η «Ενότητα Πολιτών» προτιμά να θέσει ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή επιμένοντας ωστόσο πως η επιλογή της για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής σκοντάφτει και σε νομικά ζητήματα. Από την άλλη η παράταξη «Ιωαννίνα_2023» προτιμά να απαντήσει στην κριτική που τις ασκήθηκε τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από το χώρο της Ν.Δ.
 
Θ. Μπέγκας
 
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε όμως για σχοινί, γιατί η μόνη σύμπραξη που υπάρχει σήμερα είναι το «σύμφωνο συμβίωσης» πολιτικά ετερογενών παρατάξεων και προσώπων, για τη οποία ο κάθε Γιαννιώτης γνωρίζει ότι, είναι αποτέλεσμα πολιτικής συναλλαγής και καιροσκοπικών προσωπικών επιδιώξεων», τονίσει αρχικά η παράταξη Μπέγκα, απαντώντας στα περί ανίερων συμμαχιών και τις δηλώσεις του Μ. Ελισάφ.
Στη συνέχεια απευθύνεται στον κάθε συμπολίτη μας και τον καλεί «να σκεφτεί νηφάλια, να μην παρασυρθεί από συνθήματα και ιδεοληψίες, να ενημερωθεί υπεύθυνα, να μην πέσει στην παγίδα του «αγανακτισμένου πολίτη» που έντεχνα και εσκεμμένα καλλιεργεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει, αλλά να αναρωτηθεί και να θέσει τα εξής ερωτήματα»:
1. Ως Διοίκηση δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η επιλογή τους για παραχώρηση τμήματος των υπηρεσιών καθαριότητας στους ιδιώτες αντίκειται στο υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο; Εμείς ως υπεύθυνη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου απαντάμε υπεύθυνα πως η προτεινόμενη «λύση» της Δημοτικής Αρχής αντίκειται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί. Το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες.
2. Γιατί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου εμφανίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντελώς ΞΑΦΝΙΚΑ, αδύναμη και ανίκανη να ανταποκριθεί ακόμη και στις ελάχιστες απαιτήσεις μιας καθαρής πόλης; Τι άλλαξε; Μειώθηκε το προσωπικό καθαριότητας; Όχι βέβαια, ίσα ίσα αυξήθηκε μέσω των τελευταίων προσλήψεων.
3. Τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα απορριμματοφόρα του Δήμου, εμφανίζοντας και αυτά ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, ζημιές; Ασφαλώς όχι, εκτός αν για το καθένα από αυτά που εμφανίζει μικροζημιές (σύνηθες φαινόμενο), επιλέγουν αντί για την επιδιόρθωση, τον παροπλισμό του.
4. Αν όντως προέκυψαν πρόσκαιρες ανάγκες γιατί δεν φροντίζει να τις καλύψει μέσω δίμηνων και οκτάμηνων συμβάσεων; Πόροι για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί και είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του Δήμου από τη δική μας Δημοτική Αρχή. Τι την εμποδίζει; Μήπως η αδυναμία και η άγνοιά της να διαβλέψει τις ανάγκες που έχει η υπηρεσία και ο Δήμος και να προγραμματίσει εγκαίρως;
5. Γιατί έχοντας στη διάθεσή της, i) εγκεκριμένες μελέτες προμήθειας και ενίσχυσης του εξοπλισμού με 4 νέα απορριμματοφόρα με διασφαλισμένους πόρους 600 χιλ € από πιστώσεις του προϋπολογισμού 2018, ii) νέο μόνιμο προσωπικό που θα στελεχώσει την υπηρεσία το επόμενο διάστημα, δεν επιλέγει να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της υπηρεσίας καθαριότητας; Γιατί επιλέγει να δώσει 600 χιλ € σε ιδιώτες για την περίοδο 2019-2020; Να λάβουμε υπόψη ότι στη δική μας δημοτική περίοδο με λιγότερο προσωπικό και εξοπλισμό η ανάγκη συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες περιοριζόταν μόνο σε δύο Δημοτικές Ενότητες. Από πού προκύπτει η ανάγκη, με δεδομένη την ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας, να εξυπηρετηθούν από ιδιώτη δύο ακόμα Δημοτικές Ενότητες; Το προκύπτον επιπλέον κόστος δεν θα μεταφερθεί μέσω των ανταποδοτικών στους πολίτες;
6. Ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, εναρμονισμένο με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό -ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Ηπείρου. Το γνωρίζουν; Προγραμματίζουν στη βάση των προτεραιοτήτων και των υποχρεώσεων που αυτό θέτει ή το αγνοούν παντελώς;
7. Έχει υπ όψιν της η Δημοτική Αρχή ότι μέσα στο πλαίσιο της άσκησης πολιτικής έχει και την ευθύνη της εργασιακής ειρήνης; Συνομίλησε έγκαιρα και εμπεριστατωμένα με τους εργαζόμενους; Αγνοεί ότι οι πολιτικές αποφάσεις υλοποιούνται από τον υπηρεσιακό μηχανισμό με τον οποίο η Δημοτική Αρχή οφείλει να συνεργάζεται στο πλαίσιο μια ισόρροπης σχέσης;
«Αξίζει να επισημανθεί πως μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την απόρριψη των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη μάλλον αποκαθίσταται σταδιακά και αρχίζει να εμφανίζει ανεκτά πλέον χαρακτηριστικά.
Θα ήταν άραγε θεωρία συνομωσίας, σαν αυτές που ανέφερε ο κ. Ελισάφ στην τελευταία του συνέντευξη, το γεγονός ότι μεθοδευμένα επιχειρήθηκε να απαξιωθεί πλήρως στα μάτια των πολιτών ο τομέας καθαριότητας του Δήμου;», καταλήγει η ανακοίνωση
 
Η Τ. Καλογιάννη
 
Απάντηση στα φίλια, εσωκομματικά πυρά αλλά και στη σφοδρή κριτική του Δημάρχου για τη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο θέμα των σκουπιδιών, επιχειρεί να δώσει η παράταξη της ΝΔ, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, «Ιωάννινα_2023». Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη αποδίδει μάλιστα στο «ίδιο κέντρο»... την κριτική που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες για την ανακόλουθη στάση της σε ένα θέμα με και... καθαρά πολιτικό-ιδεολογικό περιεχόμενο, όπως είναι η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα («Επειδή γράφονται πολλά και, ορισμένες φορές, εντελώς ανεύθυνα, τα οποία μάλιστα είναι τόσο όμοια μεταξύ τους, λες και εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο»... σημειώνεται).
Η κριτική της παράταξης στη δημοτική αρχή είναι πως δεν έχει σχέδιο, ολοκληρωμένη λύση και βούληση για συναίνεση .
Απάντηση Νο1: «Δεν επρόκειτο για σύμβαση με ιδιώτη αλλά για προκλητική κατάτμηση έργου με τέσσερις διακριτές αναθέσεις στις αντίστοιχες ΔΕ με το ίδιο φυσικό αντικείμενο και σε αυτό αντέδρασε η παράταξη...». Προφανώς και προχωράει πολύ μπροστά η παράταξη «Ιωάννινα_2023», σε σχέση με την ανάθεση της αποκομιδής...
Επιπροσθέτως, η παράταξη Καλογιάννη εξηγεί τι είναι ιδιωτικοποίηση, γιατί στην προκειμένη περίπτωση εκτιμά πως δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο: «Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι ένας δημόσιος φορέας, αναγνωρίζοντας ότι οικονομικά, επιχειρησιακά, λειτουργικά, δεν μπορεί να εφαρμόσει το βέλτιστο μοντέλο διαχείρισης της περιουσίας του ή των αρμοδιοτήτων του, καταφεύγει στην ελεύθερη αγορά, αναζητώντας μία παραχώρηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του, ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΕΝΙΑΙΑ και ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ για συγκεκριμένη δράση, σε ιδιωτικό φορέα που αποδεδειγμένα διαθέτει τα εχέγγυα (που προσδιορίζονται από το νόμο)» λέει η ανακοίνωση και κάπου εκεί θυμάται για πρώτη από τις δύο φορές που αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, το εργοστάσιο απορριμμμάτων...
Απάντηση Νο2: «Δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις από τη δημοτική αρχή για ένα πρόβλημα που δεν προέκυψε χθες: «Καμία απάντηση δεν δόθηκε, ούτε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο! Αντί αυτού, η Δημοτική Αρχή προτίμησε να κάνει το εξής «καινοτόμο»: Έριξε τις ευθύνες της αποτυχίας της στην αντιπολίτευση και κυρίως στην παράταξή μας!». «Ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μία φορά: Το θέμα είναι αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Όχι της αντιπολίτευσης!» σημειώνει η ανακοίνωση, ξεχνώντας πως και η αντιπολίτευση ψηφίζει και καθορίζει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου...
Απάντηση Νο3: «Η Δημοτική Αρχή, χωρίς καμία ενημέρωση των συνδημοτών, χωρίς καμία συζήτηση με τους εργαζομένους, χωρίς καμία, έστω προσχηματική (όπως έχει συνηθίσει), συνεννόηση με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να τεκμηριώνει την ανάγκη και να δείχνει τα πραγματικά δεδομένα, με αυταρχικό τρόπο οδηγήθηκε σε μία ακόμη σπασμωδική και εντελώς επιπόλαια κίνηση. Δεν εργάστηκε σοβαρά και υπεύθυνα, δεν έφερε ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης, όπως όφειλε να κάνει. Προφανώς δεν έχει κάνει καμία προεργασία σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα, επί 4 μήνες, από όταν εκλέχτηκε».
Απάντηση Νο4: «Δεν θα γίνουμε Κέρκυρα ή Λευκάδα, γιατί έχουμε εργοστάσιο» και γι' αυτό υπεύθυνη είναι η πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου... (είναι η δεύτερη αναφορά στο ίδιο κείμενο, για το εργοστάσιο). Το κοινό στοιχείο με τα δύο νησιά του Ιονίου θα είναι τα αμάζευτα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης. «Η Μονάδα αυτή, δεν αναμένει βέβαια τον καλό λόγο όσων μας επιτίθενται αναιτιολόγητα. Την έχουν, ήδη, βραβεύσει οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι την ανέδειξαν ως το έργο της χρονιάς 2018 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Συμπερασματικά, η παράταξη Καλογιάννη τονίζει ότι «ο δρόμος που ακολουθεί η δημοτική αρχή διογκώνει τα προβλήματα». Καλεί τη δημοτική αρχή να σκύψει με σοβαρότητα στα οξύτατα προβλήματα και, σε κάθε περίπτωση, να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και κλείνει: «Εμείς είμαστε εδώ, με θέσεις και προτάσεις, πρόθυμοι να συμβάλουμε στην προώθηση των θεμάτων του Δήμου. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα συναινέσουμε σε κινήσεις αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο, χωρίς τεκμηρίωση, ιδίως όταν αυτές επιβαρύνουν οικονομικά τους συνδημότες μας».