Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Κερκυραίος μουσικός και καθ. Κρουστών, Νίκος Μεταλληνός, στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας

Νίκος Μεταλληνός
30 Σεπτεμβρίου 2019 / 08:39
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Κερκυραίος μουσικός και καθηγητής κρουστών Νίκος Μεταλληνός, βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της

Ρωσίας, όπου μετά από σχετική πρόσκληση του Θεόδωρου Κουρεντζή, ενός εκ των κορυφαίων σύγχρονων μαέστρων στον κόσμο, θα εγκαινιάσει την συνεργασία του με την φημισμένη ορχήστρα Music Aeterna. Η ορχήστρα αυτή θα περιοδεύσει σε πόλεις της Ευρώπης. Οι πρόβες της ορχήστρας ήδη ξεκίνησαν στην Αγία Πετρούπολη, έδρα της Music Aeterna.
Το πρόγραμμα  της περιοδείας της ορχήστρας ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου 2019 από το Λουξεμβούργο και θα συνεχιστεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Βιέννη όπου θα δώσει δύο συναυλίες στα φημισμένα μουσικά Θέατρα της πόλης. Η περιοδεία τελειώνει τις 8 Οκτωβρίου με συναυλία στο Μόναχο της Γερμανίας.
Το μεγάλο αυτό μουσικό βήμα του Νίκου Μεταλληνού υποστηρίζεται από τον
συμπατριώτη μας μουσικό Δημήτρη Δεσύλλα,solist κρουστών, καθηγητή και μέντορα του, μόνιμο μέλος της φημισμένης ορχήστρας.
Για άλλη μία φορά η Κέρκυρα εκπροσωπείται σε υψηλά διεθνή μουσικά επίπεδα από δικά της παιδιά τα οποία ξεκίνησαν την μουσική τους διαδρομή από την γενέτειρά τους και διαπρέπουν διεθνώς.


Βιογραφικό

Ο Νίκος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1986. Από την ηλικία των 4 χρόνων ξεκίνησε την επαφή του με τη μουσική και ειδικά με τα κρουστά στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε ωδειακά τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Κέρκυρας. Το 2012 αποφοιτά από το Ωδείο Αθηνών παίρνοντας το Δίπλωμα στα κρουστά με καθηγητή το Δημήτρη Δεσύλλα και βαθμό άριστα παμψηφεί.
Το 2000 απέσπασε το Β’ Βραβείο στους πανελλήνιους μαθητικούς μουσικούς αγώνες, το 2001 τιμήθηκε από τον Ροταριανό όμιλο Κέρκυρας με το βραβείο του καλύτερου μαθητή-μουσικού της ΦΕΚ και το 2008 καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου στη Θεσσαλονίκη (ΗΕLΕΧΡΟ 2008).
Από το 2004 είναι μέλος του συνόλου κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ», με το οποίο έχει συμμετάσχει στους ολυμπιακούς αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, στην «Μυθωδία» του Β. Παπαθανασίου, έχει συμπράξει με τα μπαλέτα της Ζυρίχης, την εθνική συμφωνική ορχήστρα της Αρμενίας, την καμεράτα-ορχήστρα φίλων της μουσικής ενώ έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ όπως αυτά των Αθηνών και Επιδαύρου, Πάτμου, Καβάλας, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Παξών, Ναυπλίου, Besana in Brianza (Ιταλία) κ.α.
Με το σύνολο «ΤΥΠΑΝΑ» έχει παίξει πλήθος έργων, όπως τις ΠΛΕΙΑΔΕΣ του Ι. Ξενάκη, το DRUMMING του Steve Reich, τα CONSTRUCTIONS του John Cage και συνθέτες όπως οι Ι. Ξενάκης, Y. Taira, Steve Reich, G. Crumb, N. Ohana, G. Anteil, Θ. Αντωνίου, L. Harrison, C. Chavez, N. Rosauro, S. Fink, E. Varese, J. S. Bach, κ.α.
Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με σπουδαία σύνολα και οργανισμούς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την εθνική συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, την ορχήστρα των χρωμάτων, την Καμεράτα Ορχήστρα των φίλων Της Μουσικής, τα μπαλέτα της Ζυρίχης, τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, το ΚΥΚΛΟΣ Ensemble, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Κερκυραίων κ.α. Επίσης έχει εργαστεί ως αναπληρωτής καθηγητής ευρωπαϊκών κρουστών στην Β/βάθμια εκπαίδευση την περίοδο 2013-2014.
Σήμερα είναι επί πτυχίω φοιτητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, έκτακτος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Καμεράτα-ορχήστρα φίλων της μουσικής, μέλος της συμφωνικής ορχήστρας της ΦΕΚ, μέλος των συνόλων «VENTUS ensemble», «Ionian Brass Ensemble» καθώς και καθηγητής κρουστών στο Ιόνιο Ωδείο στην Κέρκυρα, στο ωδείο Νέες Τέχνες (Ars Nova) στα Ιωάννινα, στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, τη Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος και τη Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.