Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύγκλιση Επιτροπής στη Βουλή για την Thomas Cook ζητά ο Δημήτρης Μπιάγκης (video)

Μπιάγκης Δημήτρης
25 Σεπτεμβρίου 2019 / 16:13

Ο Βουλευτής Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ. επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί το εν λόγω ζήτημα για την εγχώρια οικονομία τονίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  O Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης, έχοντας ζήσει από κοντά τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Thomas Cook, προκάλεσε συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως και αιτήθηκε από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου να κάνει χρήση του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής και να συγκαλέσει άμεσα Επιτροπή με όλους τους εμπλεκόμενους, συναρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να συζητηθεί στην Βουλή παρουσία όλων των πολιτικών κομμάτων ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έχει αρχίσει να αποκτά και Εθνικές διαστάσεις.

Ο Βουλευτής Κέρκυρας επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί το εν λόγω ζήτημα για την εγχώρια οικονομία τονίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας από τη στιγμή που το 20, 6% του ΑΕΠ, δηλαδή, 1 στα 5 ευρώ των δημοσίων εσόδων του κράτους προέρχονται από τον τουρισμό.

Επίσης, ο Δημήτρης Μπιάγκης αναφέρθηκε και στις ευρύτερες κοινωνικές, εργασιακές επιπτώσεις της αιφνίδιας κατάρρευσης του Βρετανικού Ταξιδιωτικού Οργανισμού, για τις οποίες χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «καταγράφεται ήδη ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, καθώς η εταιρεία αποπλήρωνε τις οφειλές της προς τις συνεργαζόμενες εταιρείες μετά από χρονικό διάστημα μεταξύ των 30 και 100 ημερών».

Επιπροσθέτως, πολλές επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook, πέραν των διαφόρων εκκρεμοτήτων που αφορούν τα δεδουλευμένα τους, παρέμειναν άνευ αντικειμένου εργασίας έως την λήξη της τουριστικής περιόδου.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Βουλευτής Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ. υποστήριξε πως το πρόβλημα δεν επιλύεται μόνο με την αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης αλλά θα πρέπει να υπάρξει αναστολή - «πάγωμα» εισφορών ή οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Μπιάγκη έλαβε τον λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι η επιχειρηματολογία του Βουλευτή Κέρκυρας ήταν απόλυτα ορθή, ίδια είναι η κατάσταση και στην Κρήτη απ’ όπου και κατάγεται, υποστήριξε ενθέρμως το αίτημα του Βουλευτή Κέρκυρας και ζήτησε και η ίδια άμεση σύγκλιση Επιτροπής.

Την ίδια ακριβώς στάση κράτησαν, τόσο ο Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όσο και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, να δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για την άμεση διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος.