Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

7ος ΚόρΙσσος: Έτρεξαν με σημαία την προστασία του Ίσσου (photos)

ΚόρΙσσος Αγώνας Δρόμου
15 Σεπτεμβρίου 2019 / 09:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού οικοσυστήματος της παραλίας του Ίσσου, έτρεξαν άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Για 7η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε ο ΚόρΙσσος Αγώνας Δρόμου. Αγώνας όχι για το μετάλλιο, αλλά για να ακουστεί το μήνυμα. Όσοι έτρεξαν ή περπάτησαν δήλωσαν με την παρουσία τους οτι το μοναδικό σε ομορφιά οικοσύστημα (Λαούδια- Ισσος - Λίμνη- Χαλικούνας) μπορεί και πρέπει να προστατεύεται αλλά και να αναδεικνύεται χωρίς "επεμβάσεις" που στην πορεία θα αλλοιώνουν και θα καταστρέφουν το τοπίο με θλιβερά επακόλουθα.



Διοργανώθηκε από τον «Περιβαλλοντικό Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κόρισσος» με την συνεργασία: του ΣΕΒΑΣ Κέρκυρας «Ο  ΒΙΚΤΩΡ» (βετεράνοι αθλητές στίβου), του παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ, του ΕΚΑΟΚ Κέρκυρας, του Κερκυραϊκού ΓΣ, του  «Λαοδάμα», της ΠΕΠΦΑ Κέρκυρας (γυμναστές), με την στήριξη δεκάδων σωματείων αθλητικών πολιτιστικών, εργατικών, φορέων παιδείας, υγείας, πρόνοιας, τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Οι πρωτιές

Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος συμμετείχαν συνολικά 155 αθλητές όλων των ηλικιών που διάνυσαν διαφορετικές αποστάσεις και συμμετείχαν στο τουρνουά beach handball.

Στους μαθητές δημ σχολείων σε αγώνα 1200 μ πρώτευσε ο Μακαντάνης Κώστας , 2ος ο Κουλούρης Αλέξανδρος και τρίτος ο Γουρδούκης Σήφης και τα έπαθλα απένειμαν: ο Κυπριώτης  Σπ, πρόεδρος του επιχ. σωματείου στο ΙΚΟΣ, ο Ανδριώτης Ανδρέας μέλος ΔΣ συνδέσμου Ξενοδ/λων και ο Πελάης Ιωάννης γραμματέας της ένωσης Συλλόγων Γ&Κ Κέρκυρας
Στις μαθήτριες πρώτη η Γουρδούκη Κατερίνα, δεύτερη η Πατούνη Ειρήνη και Τρίτη η Βλάσση Ελένη , στις οποίες απένειμαν η Αναγνωστοπούλου Γεωργία πρ.  Πολιτιστικού Σ. Αγ Ματθαίου, ο Καββαδίας Νίκος εκ μέρους Πολ Συλλ Αργυράδων και Ηρακλή Κέρκυρας και ο Λιούμπας Σπ εκ μέρους του Κρόνου Αργυράδων.
Στους έφηβους (κάτω των 18 που συμμετείχαν στην διαδρομή των 7 χλμ πρώτευσε ο Βασιλάκης Αλέξανδρος, δεύτερος ο Μόσχος Γεράσιμος και τρίτος ο Νάος Δημήτριος στους οποίους απονεμήθηκαν τα έπαθλα από την Φαρούγγια Τερέζα πρ του συλλόγου γονέων και φίλων του προγράμματος Διάπλους, τον Μιχαλαρέα Ηλία , επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος απεξάρτησης  «Διάπλους» της ΨΚ του ΓΝΚ και από την Παναγοπούλου Μαρίας εκ μέρους του Λαοδάμαντα.
Στις νεάνιδες πρώτη η Βάγια Σοφία , δεύτερη η Βλάσση Διαμαντούλα και Τρίτη η Γαρνάβου Έλενα. Τα έπαθλα παρέλαβαν από τον Ουζούνη Νίκο εκ μέρους του Κερκυραϊκού ΓΣ, τον Τόμπρο Κώστα εκ μέρους των Γυμναστών (ΠΕΠΦΑ) Κέρκυρας και του Αμοιρίδη Γιώργου πρ της Ευξείνου Λέσχης  Ποντίων Κέρκυρας.
Στην μεγάλη κατηγορία, στις γυναίκες πρώτη η Πολωνέζα LENART-KTOS KATAZUNA με επίδοση 38:48, δεύτερη η Σκαρλάτου Φωτεινή με 39:23 και τρίτη η PETRA HAVLOVA 47:01, στις οποίες απένειμαν οι Νίκος Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος ΣΕΓΑΣ, ο Σκορδίλης Παύλος, ομοσπονδιακός προπονητής και Μακαντάνης Βασίλης προπονητής στην ΑΕΛ.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η βράβευση του μικρότερου αθλητή του αγώνα, του 5χρονου Βασίλη Μπέττα. 



Τέλος στην κατηγορία των ανδρών πρώτευσε ο Μιχαλάς Μιχάλης με 32:19 τον  οποίο βράβευσε ο προπονητής του Ψάϊλας Γιώργος, που είναι επίσης πρόεδρος στους Βετεράνους αθλητές στίβου (ΣΕΒΑΣ ), ο Τσιριγγάκης Σταμάτης με 32:32 στον οποίο απένειμε ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Κουλούρης και τρίτος ο Κοσκινάς Γιώργος με 33:28 τον οποίο βράβευσε η κα Πανδή Νικολέτα , πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν ΔΟΠΑΠ και ΠΕ Κέρκυρας της ΠΙΝ για την σημαντική βοήθεια που προσέφεραν.   Βραβεύτηκαν επίσης για την συμμετοχή τους και την συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης οι :Ελληνική ομάδα Διάσωσης, ο ομάδα Κέρκυρας της HERBALIVE 24, η «Θεραπεία» ΑΕ και η ταβέρνα «Αμμόλοφος» . Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν επίσης τον γιατρό κο Μηλιό Γιώργο που κάλυψε ιατρικά τον αγώνα και τον Κώστα Στρατηγό που σηματοδότησε την διαδρομή,  τον  κο Καλούδη Βασίλη , το Απόλλων Παλλάς, τον Κο Χάρη Αυθίνο, το «Ιόνιον» super market,  τα Δήμητρα μάρκετ, τον Βλαχόπουλο Βασίλη πρόεδρο της κοινότητας Βασιλατίκων, τον Σπύρο Γαρνάβο γενικό έφορο του αγώνα. Επίσης τον σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων  που παρείχε μεγάλη και ουσιαστική βοήθεια με τα μέλη που διέθεσε σαν εθελοντές .


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ


Από το έντυπο της διοργάνωσης: Η «πρωτοβουλία αγώνα ΙσSOS» στην 6χρονη δράση της πέτυχε να αναδειχτεί η αξία του Ίσσου και των γύρω περιοχών (Χαλικούνας-Λίμνη-Λαούδια), η ανάγκη προστασίας του, σε χιλιάδες Κερκυραίους (..σημαντική η προσέλευση στην περιοχή σχολείων όλων των βαθμίδων!), Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής και φυσικά η ενδυνάμωση του κινήματος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η υποχώρηση κυβέρνησης και «ΤΑΙΠΕΔ» από την προσφυγή σε αποφάσεις αρμοδίων υπηρεσιών που χαρακτηρίζουν τον Ίσσο «Δάσος Αρκεύθου» (29-1-2014, συμφ με αρθρο3, παρ1 του Ν.998/79), εξέλιξη που αποτελεί μια πρώτη σημαντική νίκη στον δρόμο του αγώνα μας για τον Ίσσο.



O «Κόρισσος» Π.A.Π.Σ, μια φυσική εξέλιξη της «πρωτοβουλίας ΙσSOS»  από το 2018, προτείνει:
•  Να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα χαρακτηρίζει τον Ίσσο (επιχώρια περιουσία) απόλυτα προστατευόμενο και θα ανοίγει τον δρόμο για ίδρυση φορέα διαχείρισης με έδρα την τοπικό Δήμο.
-              Ο ΙΣΣΟΣ, Αντινιώπη, ο Ερημίτης, οι Αλυκές καθώς και άλλοι μικρότεροι υδροβιότοποι, βιότοποι, δάση και ποτάμια να ενταχθούν σε ένα ενιαίο προστατευόμενο σύνολο το οποίο θα αναδειχθεί  και θα προσφέρεται για παρατήρηση, περιήγηση, μελέτη  κλπ σε όλο τον κόσμο και θα αποτελέσει πόλο έλξης  για χιλιάδες  επισκέπτες τονώνοντας επί της ουσίας την τοπική οικονομία, μεταβάλλοντας την μορφή του τουρισμού σε άλλη ποιοτική κατεύθυνση μακριά από το all inclusive.
- Να κατασκευαστούν στους παραπάνω χώρους οι απαραίτητες υποδομές, όπως μονοπάτια, παρατηρητήρια , περιφράξεις , κλπ.
-              Να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του ΙΣΣΟΥ και να εκτεθούν σε ειδικό χώρο στην περιοχή τα ευρήματα που ήδη έχει ανακαλύψει η αρχαιολογία.
-              Να επισπευστεί η δρομολογημένη αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης που βρίσκεται στα όρια του ΙΣΣΟΥ με τον Αϊ Γιώργη  για την δημιουργία διεθνούς νεολαιίστικου Πολυπολιτισμικού κατασκηνωτικού κέντρου, με δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, οικολογικές κ.λπ., που θα λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, υποστηριζόμενο από το πρόγραμμα «Διάπλους» της ΨΚ του ΓΝΚ, το περιβαλλοντικό κέντρο και φυσικά από τους πολιτιστικούς και  άλλους φορείς της περιοχής. Η δράση αυτή μπορεί να αντλήσει  πόρους από προγράμματα και θα δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο και μη προσωπικό.
-              Να αξιοποιηθεί με διαφάνεια και τρόπο συμβατό με τις περιβαλλοντικές ανάγκες  από τον δήμο ο πλούτος της λιμνοθάλασσας.
-              Να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και να ενταχθεί στα προγράμματα του Υπουργείου Αθλητισμού ο ΚόρΙσσος αγώνας δρόμου στην άμμο, ο οποίος έχει ήδη καθιερωθεί σε συνεργασία δεκάδων φορέων- για 7η χρονιά. Παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν κι άλλες διοργανώσεις στην άμμο συμβατές με το περιβάλλον.
-              Σε συνδυασμό με τα παραπάνω και την ανάδειξη της ονομασίας  ‘isSOS’  να οργανωθεί σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς στην ευρύτερη περιοχή Μελιτειέων και Κορισσίων σχέδιο γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης με ποιοτική καλλιέργεια και διεκδίκηση κατοχύρωσης επωνυμίας (‘isSOS’) για τα παραγόμενα προϊόντα.

Οι παραπάνω ενδεικτικές προτάσεις δείχνουν τον δρόμο και την κατεύθυνση μιας άλλης αξιοποίησης της λαϊκής περιουσίας προς όφελος του λαού και όχι των ολίγων. Στις προτάσεις αυτές δεν είμαστε δογματικοί, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση καθενός να προτείνει, να συζητήσει και να διεκδικήσει προτάσεις αξιοποίησης υπέρ των συμφερόντων του συνόλου και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Φωτογραφίες: Λίνα Ρούσσου