Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η εξερεύνηση της Ανθρωπόγραβας στην Κληματιά από τον σπηλαιολόγο René vanVliet (photos - video)

Σπηλαιολόγος
11 Σεπτεμβρίου 2019 / 16:02

Συνεχίζει τις σπηλαιολογικές εξερευνήσεις στο νησί ο Ολλανδός σπηλαιολόγος, ρίχνοντας φως σε μέρη που γνωρίζουν πολύ λίγοι άνθρωποι!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρόσφατα ο René vanVliet επισκέφτηκε την Ανθρωπόγραβα στην Κληματιά. Μας είπε για την επίσκεψή του: «Το σπήλαιο Ανθρωπόγραβα βρίσκεται στην Κληματιά σε υψόμετρο 270 μ., λίγα μέτρα από το δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Η είσοδος του σπηλαίου έχει άνοιγμα που φτάνει τα 4 μ. και ύψος περίπου 2,50 μ.
Το πρώτο τμήμα του σπηλαίου είναι κατηφορικός διάδρομος με μήκος 7 μ., πλάτος 11 μ. και ύψος 3 μ. Από τη βάση της κατάβασης ανοίγεται θαλάμος κατηφορικός μήκους 27 μ. με πλάτος 20 μ., το ύψος φτάνει από 2 μ. έως 0,5 μ. Εκεί υπάρχουν δύο μεγάλοι ογκόλιθοι που φτάνουν έως την οροφή.
Όλο το σπήλαιο έχει κλίση από αριστερά προς τα δεξιά και την ίδια κατεύθυνση ακολουθούν και μικροί ογκόλιθοι που έχουν κολλήσει από τα αριστερά προς τα δεξιά.


          Ο σπηλαιολόγος στο αριστερό τμήμα του σπηλαίου.

        Η φωτογραφία αυτή τραβήχθηκε από τον σπηλαιολόγο.

Το αριστερό τμήμα του σπηλαίου προς το τοίχωμά του είναι όλο μικροεσοχές με πολλές μικρές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Όλο το αριστερό τμήμα έχει χαρακτηριστικό την πολύ χαμηλή οροφή. Μέχρι τα 20 μ. το ύψος κυμαίνεται από το 1,5 μ. έως τα 0,8 μ. Μετά συνεχίζει άλλα 18 μ. που το ανθρώπινο σώμα με μεγάλη δυσκολία περνά ανάμεσα από ογκόλιθους, σταλαγμίτες και μικρές κολώνες, γιατί το ύψος είναι περίπου 0,5 μ.

    Το δεξιό τμήμα του σπηλαίου.

Το δεξιό τμήμα του σπηλαίου είναι ο κυρίως θάλαμος του σπηλαίου και έχει μήκος από το κέντρο του πρώτου διαδρόμου 25 μ. και πλάτος 21 μ. Το ύψος είναι έως και 6,5 μ. Στο κέντρο του δεξιού τοιχώματος υπάρχει σταλαγμιτικό συγκρότημα.
Στο τέλος δεξιά του τμήματος αυτού υπάρχουν μεγάλοι λιθωματικοί σταλαγμίτες, κολώνες και γενικά εκεί είναι ο πιο πλούσιος λιθωματικός διάκοσμος από όλα τα σημεία του σπηλαίου, στα τοιχώματα. Στο σημείο αυτού του τέλους του δεξιού τμήματος με δύο καταβόθρες που έχουν κάθετη κατάβαση 4,5 μ. κατέβηκα στο δεύτερο τμήμα και πάτωμα του σπηλαίου.


    Ο σπηλαιολόγος εξερεύνησε όλο το σπήλαιο.

Το σπήλαιο έχει μεγάλο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον γιατί η σημερινή είσοδος του δεν είναι η πρώτη είσοδος του σπηλαίου. Η σημερινή δημιουργήθηκε από πτώση όροφης. Επειδή το πάχος του πετρώματος που την χώριζε από την επιφάνεια ήταν μικρό, κατέπεσε στο τοίχωμα και άνοιξε η είσοδος. Η πρώτη είσοδος του σπηλαίου πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του αριστερού τμήματος. Αυτό αποδεικνύεται και εξωτερικά από ορισμένα βαθουλώματα του εδάφους πάνω και αριστερά από τη σημερινή είσοδο του σπηλαίου.
Ο σπηλαιολόγος René van Vliet κάνει έρευνα στην Κέρκυρα από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες από τα σπήλαια της Κέρκυρας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του SpeleoCorfu (www.speleocorfu.com).



Ο René van Vliet θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν. Όπως λέει: «Η επισκεψή του σπηλαίου αυτού έγινε με την ευγενική και σημαντική βοήθεια του Corfu Tourist, CanyonZone (Ολλανδία), Rodcle (Ισπανία), Aventure Verticale (Γαλλία), Climbing Technology (Ιταλία), Vasilikos / Nitecore(θεσσαλονίκη)».