Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλέκος Αυλωνίτης: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους διορισμούς εκπαιδευτικών

Αλέκος Αυλωνίτης
11 Σεπτεμβρίου 2019 / 09:21

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, τόνισε τις ελλείψεις της εκπαίδευσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το 3ο και 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας επισκέφθηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, προκειμένου να παραστεί στην καθιερωμένη δοξολογία Αγιασμού. Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δήλωσε:
 
«Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί και μια νέα αφετηρία που βρίσκει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς στα προαύλια των σχολείων. Ένας νέος δρόμος γεμάτος προσδοκίες, νέα όνειρα και στόχουςμε πρωταρχικό ζητούμενο την κατάκτηση της γνώσης και κοινό παρανομαστή την ΠαιδείαΠαιδεία όμως, δεν σημαίνει μόνο συσσώρευση γνώσεων και δεξιοτήτων. Αποκτά ουσία, όταν συμβάλει στη διάπλαση του ήθους και στη διαμόρφωση ανθρώπινων χαρακτήρων με ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική συνείδηση.
 
Σκοπός μας είναι τα σχολεία μας να λειτουργούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό, επιτρέποντας στην εκπαιδευτική κοινότητα να εργαστεί απερίσπαστη. Το επίπεδο του εκπαιδευτικού μας προσωπικού είναι εξαιρετικό και αυτό είναι κάτι που το εισπράττουν παιδιά και γονείς, ως αψευδείς μάρτυρες.
 
Ωστόσο, υφίστανται αδυναμίες και σοβαρές ελλείψεις. Η αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αποτυπώνει στην πράξη, τη μεγάλη αναγκαιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε μόνιμους διορισμούς προκειμένου να ενισχύσουμε τις αντοχές της εκπαίδευσης, στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του παιδαγωγικού ρόλου του δημόσιου σχολείου. 
Καλούμαστε λοιπόν, όλοι να εκπληρώσουμε το σκοπό του σχολείου, ως χώρου προόδου, δημιουργίας και ελπίδας και την κοινή μας προσδοκία, το εκπαιδευτικό σύστημα ν' αποκτήσει νέα προοπτική. 

Για αυτό και καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, για τους οποίους καταγράφεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και να υλοποιήσει την εγκριτική απόφαση για το μόνιμο διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απόφαση που ελήφθη με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και αντίστοιχη πρόβλεψη πιστώσεων στο Μεσοπρόθεσμό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

 
Σε τοπικό επίπεδο οι ελλείψεις και τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές είναι γνωστά, αφού τα περισσότερα σχολικά κτίρια, κυρίως της πόλης εκεί δηλαδή που συγκεντρώνεται πάνω από το 60% του μαθητικού δυναμικού, είναι «γερασμένα» και όχι επαρκώς συντηρημένα. Καθήκον και υποχρέωση όλων των θεσμικών παραγόντων του τόπου, περισσότερο βεβαίως της Α’ και Β’ αυτοδιοίκησης στην οποία ανήκει η δικαιοδοσία της κατασκευής και της επισκευής των σχολικών κτιρίων, να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην κατεύθυνση των άμεσων βελτιωτικών παρεμβάσεων. Εγώ από την πλευρά μου δηλώνω ότι παρακολουθηματικά και συμπληρωματικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα ενισχύσω  την προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της σχολικής στέγης στο τόπο μας.
 
Θέλω από καρδιάς να ευχηθώ σε όλους υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα και να συμπαρασταθώ στους γονείς, που εμπιστεύονται το δημόσιο σχολείο και καλούνται κάτω από δύσκολες περιστάσεις να προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά τους».