Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απεργία επ΄ αόριστον στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

ΕΟΠΥΥ
10 Ιουνίου 2019 / 09:41

Δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς του ΕΟΠΥΥ, ούτε για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Αλληλέγγυος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Κλειστά από σήμερα και επ’ αόριστον τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας. εξαιτίας του ύψους των αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων που τους επιβάλλει το υπουργείο Υγείας κάνοντας πλέον όπως καταγγέλλουν εντελώς ασύμφορη τη λειτουργία τους.

Εξάλλου αναστέλλουν έως και την Τετάρτη 12 Ιουνίου την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα των rebate και claw-back που έχουν στοιχίσει 125.000.000 € στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αποδείχθηκε άκαρπη, καθώς δεν βρέθηκαν τα 55 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο κλάδος προκειμένου να αναστείλει την απεργία. Έτσι οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων θα προχωρήσουν στις πολυήμερες κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για τις 10 Ιουνίου, οπότε και οι ασθενείς-ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία εξέταση.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει καλέσει τον κλάδο σε έκτακτη συνάντηση, για την Τρίτη 11 Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να επιτύχει την αναστολή της απεργίας, η οποία εκτιμάται ότι θα πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση.

Το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι έχει βρεθεί μέρος του επιπλέον χρηματικού ποσού των 55 εκατ. ευρώ, το οποίο ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί, αλλά όλα θα φανούν την Τρίτη.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις νέες κινητοποιήσεις τις οποίες εξήγγειλαν οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών, αντιδρώντας στις συνεχείς περικοπές, στις υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, στην επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που έχουν οδηγήσει το κλάδο σε εξόντωση, το σύνολο των ιατρών σε δραματική υποβάθμιση και τους πολίτες σε αποστέρηση των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται αλληλέγγυος προς τους εργαστηριακούς ιατρούς και καλεί ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους».

Πηγή: News247