Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η 5η Μουσικολογική Διημερίδα της Φ.Ε. Μάντζαρος «Στρατιωτική μουσική & στρατιωτικοί μουσικοί»

5η Μουσικολογική Διημερίδα
06 Μαΐου 2019 / 06:55
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι μουσικολογικές διημερίδες που διοργανώνει σε ετήσια βάση η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», έχουν πλέον

καθιερωθεί. Ο επιτυχημένος αυτός θεσμός συνεχίζεται και φέτος, με την 5η Μουσικολογική Διημερίδα, η οποία θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 18 - 19 Μαΐου 2019, με θέμα «Στρατιωτική μουσική και στρατιωτικοί μουσικοί».
Οι βασικοί θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί, θα είναι τρεις: Πρώτον, η ιστορία και η δραστηριότητα ελληνικών και ξένων μουσικών στρατιωτικών σωμάτων τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έπαιξαν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη του θεσμού της μπάντας γενικότερα. Δεύτερον, η ζωή και το έργο προσωπικοτήτων που μέρος ή και το σύνολο της μουσικής τους καριέρας συνδέθηκε με το στράτευμα. Και τρίτον, μουσικά έργα που έμμεσα ή άμεσα αναφέρονται σε πολεμικά γεγονότα (μάχες, εκστρατείες κτλ.) ή που οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν από αυτά για να τα συνθέσουν.
Μέσα από τις δέκα συνολικά ανακοινώσεις της 5ης Μουσικολογικής Διημερίδας θα επιχειρηθεί με σαφή και προσιτό, αλλά ταυτόχρονα επιστημονικά ορθό και τεκμηριωμένο τρόπο, να αναδειχθούν διάφορα χαρακτηριστικά ζητήματα που εμπίπτουν στην προαναφερθείσα θεματολογία και να φωτιστούν οι άγνωστες πτυχές τους.
Οι εργασίες της 5ης Μουσικολογικής Διημερίδας θα λάβουν χώρα στην αίθουσα τελετών της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», με ώρα έναρξης 19.00 (και τις δύο ημέρες) και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο μουσικολόγος Γεράσιμος Μαρτίνης.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.