Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

΄Βαριά΄ ονόματα στο 1ο Διεθνές σκακιστικό φεστιβάλ Κέρκυρας (video-photos)

Σκάκι
29 Απριλίου 2019 / 16:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Θρύλοι του διεθνούς σκακιστικού στερεώματος συμμετέχουν στο 1ο Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ «Πάσχα στην Κέρκυρα ‘19»,

μια μεγάλη σκακιστική διοργάνωση που φιλοξενεί η Κέρκυρα ξανά μετά από πολλά χρόνια. Ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας του Πασχα και θα διαρκέσει για μια εβδομάδα, έως και την Κυριακή 5 Μαΐου στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Corfu Holiday Palace.
 
Στις συμμετοχές ξεχωρίζει ο γκρανμαίτρ του Παγκόσμιου σκακιού, ο Ουκρανός γκρανμαίτρ Όλεγκ Ρομανίσιν. O Ρομανίσιν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων το 1973, και την ίδια χρονιά απέκτησε τον τίτλο του Διεθνούς Μαιτρ. Το 1974 με τη Σοβιετική Ομάδα κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάνοντας το καλύτερο σκορ στη σκακιέρα του. Το 1975 ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση του πανίσχυρου Πρωταθλήματος Σοβιετικής Ένωσης με τον κορυφαίο Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μιχαήλ Ταλ, πίσω από ένα άλλο Παγκόσμιο Πρωταθλητή τον Τιγκράν Πετροσιάν. Ακολούθησε μια εντυπωσιακή σειρά πρώτων θέσεων σε διεθνούς φήμης σκακιστικά τουρνουά, όπως στο Νοβι Σαντ, στο Χαστινγκς, στο Λένινγκραντ (σε ισοβαθμία με τον Ταλ) στη Μόσχα και το Ρέτζιο Εμίλια ανάμεσα σε άλλα. Στο μεγάλο τουρνουά του Τίλμπουργκ το 1979 τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ. Σημαντική είναι και η συμβολή του στη σκακιστική θεωρία και έχει δώσει το όνομα του στη βαριάντα Ρομανίσιν της Νιμζοινδικής Άμυνας, και σε βαριάντες της Γαλλικής άμυνας και του Αγγλικού ανοίγματος.



Συμμετέχει επίσης και ένας δικός μας άνθρωπος, ο κορυφαίος σκακιστής που έχει αναδείξει το νησί και 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδας γκρανμαίτρ Σπύρος Σκέμπρης. Ο Σπύρος, που πρόσφατε επέστρεψε στην ομάδα του Σ.Π.Ζ.Κερκύρας έχει πολύ καλά αποτελέσματα και εμφανίζεται στα φαβορί του τουρνουά. 




Όπως φαβορί είναι και ο νεαρός Κερκυραϊκής καταγωγής Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης. 
Ο 21χρονος Διεθνής Μαιτρ έχει την υψηλότερη βαθμολογία Διεθνούς ΕΛΟ του τουρνουά (2449). Επίσης συμμετέχουν αρκετοί νεαροί και ισχυροί παίκτες από όλη την Ελλάδα, όπως ο FIDE μαιτρ Παναγιώτης Κουτουκίδης, ο Νίκος Γουλούτης, ο Κωνσταντίνος Μαρκίδης, αλλά και έμπειροι σκακιστές όπως ο Διεθνής Μαιτρ και Πρωταθλητής Ελλάδας Νίκος Σκαλκώτας και ο Χρύσανθος Πούντζας, που έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν και οι μικροί σκακιστές της Κέρκυρας, όπου ο Σύλλογος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργήσει εντατικά το άθλημα στη μαθητική κοινότητα με εντυπωσιακές επιδόσεις.



Συνδιοργανωτές του τουρνουά είναι ο Δήμος της Κέρκυρας και η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σημαντικότατη είναι και η συμβολή των ιδιωτών που βοήθησαν με χορηγίες το φεστιβάλ: το Imabari lounge bar, η Salty Bags, η P&T Development, η ποτοποιία Μαυρομμάτης και το κρεοπωλείο Σκλαβούνος. 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα και τα event του φεστιβάλ

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ