Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρώτη Ανάσταση και οι μπότηδες στην Κέρκυρα (video-photos)

Κερκυραϊκό Πάσχα
27 Απριλίου 2019 / 06:49

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να φύγει το κακό! Στις 11 ακριβώς είναι η ΄Πρώτη Ανάσταση΄ στην Κέρκυρα. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα εκσφενδονίζονται κανάτια γεμάτα νερό, οι μπότηδες.

Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος: Ποιος θα ρίξει τον μεγαλύτερο μπότη και ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο κρότο; Ζητωκραυγές, πανηγυρική διάθεση, ενθουσιασμός και φιλιά στους αγαπημένους, συνθέτουν την μοναδική ατμόσφαιρα στο νησί του ...Πάσχα! 



Το πιο διάσημο έθιμο του νησιού με το σπάσιμο των κανατιών έχει μακρά ιστορία, που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. 
Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούργια και καλύτερα. Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου πετώντας τα παλιά τους κανάτια, για να γεμίσουν άλλα με τους νέους καρπούς. Πολλοί Κερκυραίοι πιστεύουν ότι ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σημαίνοντας τη λήξη του χειμερινού λήθαργου και την αναγέννηση της Φύσης.

Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους, δημιουργώντας χρωματιστά ποτάμια ανάμεσα στα πλήθη. Αυτήν τη φορά παιανίζουν πανηγυρικά το εμβατήριο «Μη φοβάστε, Γραικοί», ενώ τα εντυπωσιακά σύνολα κρουστών "δίνουν ρεσιτάλ", επιφυλάσσοντας κάθε χρόνο καινούργιες εκπλήξεις! 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ