Η Νικολέττα Πανδή υποψήφια δήμαρχος Κέρκυρας

Η Νικολέττα Πανδή υποψήφια δήμαρχος Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Συμφωνία Αξιών» είναι το όνομα της δημοτικής παράταξης με επικεφαλής την νυν αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, η οποία δημοσιοποίησε την Πέμπτη την ιδρυτική της διακήρυξη.

11
Απριλίου / 2019

Πολιτική Διακήρυξη Δημοτικής Παράταξης
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ
 
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στη σημερινή ιδιαίτερη πραγματικότητα του τόπου μας. Αποτελούμε μια ομάδα ανθρώπων που προέρχεται μέσα απ’ τα σπλάχνα της Κερκυραϊκής κοινωνίας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να παρατηρούμε την Κέρκυρα να λυγίζει κάτω απ’ τη συσσώρευση των προβλημάτων ενός τοπικού κατεστημένου που προσπαθεί να δικαιωθεί ανάμεσα στους σωρούς των προβλημάτων που δημιούργησε, και που εάν ανακαταλάβει τη διαχείριση  του τόπου θα τα διογκώσει περισσότερο.
 
Η περίοδος που διανύουμε αναμφίβολα αποτελεί :

- Ένα σημείο καμπής για την πορεία της Κέρκυρας,  ένα σημείο που συμπυκνώνει ταυτόχρονα τη διαχειριστική ανεπάρκεια σε  προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας και παράλληλα  συσσωρεύει τη δυναμική των δυνάμεων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν την Κέρκυρα στο δρόμο της νέας δεκαετίας.

- Την περίοδο που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες για να πάμε μπροστά

- Την περίοδο που η καταγγελία οφείλει και πρέπει να γίνει δημιουργική πρόταση
 
Πιστεύουμε στη δυναμική που αναπτύσσουν οι άνθρωποι. Εμπιστευόμαστε τον πολίτη ως αξία και ως μονάδα που εφόσον μπορεί μέσω της εργασίας και του κόπου του να διαπρέπει σε επίπεδο κοινωνίας μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες για να δει την κοινωνία και τον τόπο του να ανθίζει.
Πιστεύουμε στην ύπαρξη μιας ομάδας, στη δημιουργική συμμετοχή και τη σύνθεση, στις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, στη διαφάνεια, στην ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών, στην εξοικονόμηση πόρων, στην χρηστή διαχείριση και σε μια άλλη αντίληψη για τη διοίκηση και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας που παρέχουν οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πιστεύουμε ότι η κοινωνική διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να ενισχυθεί. Ο Δήμος πρέπει να αποτελεί το κρίκο σύνδεσης και δικτύωσης  των κοινωνικών ομάδων και των πρωτοβουλιών που αποτελούν σημεία  κοινωνικής αυτοοργάνωσης και οριοθετούν  με συλλογικό τρόπο διεξόδους για την πρόοδο και ευημερία του τόπου.
 
Διεκδικούμε
 
Ο ρόλος του Δήμου της Κέρκυρας μπορεί να είναι καθοριστικός σε αυτό το βηματισμό. Ο Δήμος αποτελεί την πρώτη βαθμίδα της διοίκησης. Αποτελεί την πρώτη πόρτα που περνά ο πολίτης για να έρθει σε επαφή με τη βασική και πρωτόλεια ρύθμιση της ζωής του. Αποτελεί τον αρχικά οργανωμένο,  πολιτικό χώρο της διοίκησης για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινή ζωή.
 
Ως τέτοιο πεδίο αναγνωρίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και διεκδικούμε τη διεύρυνση του ρόλου της. Διεκδικούμε ένα Δήμο που

- θα μπορεί να ακούει την τοπική κοινωνία και θα λειτουργεί γι αυτή.
- Θα απαντά ρεαλιστικά στην καθημερινότητα, ως συμπαραστάτης του πολίτη
- Θα αποτελεί το προγραμματικό  πεδίο για τον  οραματισμό και το μελλοντικό  σχεδιασμό του τόπου μας
 
 
Η διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να αποτελεί ένα γινάτι ισόβιων υποψηφίων, αυτοί ότι πρόσφεραν - πρόσφεραν. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αποτελεί χώρο που παρουσιάζονται διαρκώς οι ίδιοι και οι ίδιοι σαν να έχουν κάποια σύμβαση, ούτε και αποτελεί  χώρο κάποιας πολιτικής πασαρέλας. Η πρότασή μας δεν υποβαθμίζει τον πολιτικό ρόλο της διοίκησης. Ίσα – ίσα τον αναβαθμίζει προτείνοντας τη συμμετοχή και την αποβολή των κομματικών στερεοτύπων πίσω απ’ τα οποία σερνόμαστε τα τελευταία αρκετά χρόνια. 
 
Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα
 
Για το Δήμο Κέρκυρας θεωρούμε ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων του πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας ανάγκες. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν υπήρξε ποτέ και αυτό συνέβη σκόπιμα. Η άναρχη δόμηση, η ευκαιριακή προσέγγιση του χώρου ως επιχειρηματικό πεδίο, η μη ρύθμιση του κυκλοφοριακού, ο αυτοματισμός στη διαχείριση του περιβάλλοντος, η μη λειτουργική αντιμετώπιση  των απορριμμάτων,  το μη καθαρό και πόσιμο ή επαρκές νερό, δεν αποτελούν φιλολογικές προσεγγίσεις. Αποτελούν μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε σκόπιμα, στο όνομα μιας ελεύθερης αγοράς που αυτορυθμίζεται και λειτουργεί από μόνη της δημιουργώντας ένα κοινωνικό χάος. Ένα χάος που επιτείνεται εξ αιτίας της κρίσης, των πολιτικών λιτότητας, της συνεχούς περικοπής πόρων και που όλοι το ζούμε καθημερινά.
 
Βλέπουμε το πρόβλημα. Το βλέπουν και όλοι οι Κερκυραίοι μαζί μας. Το απαντάμε με περισσότερη δημοκρατία, πραγματική αποκέντρωση και συμμετοχή.
 
 
Οραματιζόμαστε από μια τέτοια κατεύθυνση
- Τις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο διοίκησης.  Οργάνωση Υπηρεσιών, εξυπηρέτηση πολίτη, συνεργασία με άλλα επίπεδα διοίκησης, κανονιστικές πράξεις για εμπόριο, τουρισμό, κυκλοφοριακό, παλιά πόλη
- Οργάνωση του χώρου. Χρήσεις γης, σχεδιασμός, δόμηση,  παλιά πόλη, οικονομίες κλίμακας, μεταφορές, κυκλοφοριακό, πύλες εισόδου
- Διαχείριση Περιβάλλοντος. Διαχείριση απορριμμάτων (άμεσα - μακροπρόθεσμα)πράσινο,  παραλίες, δημόσιοι χώροι
- Πολιτισμός – Αθλητισμός. γήπεδα, θέατρα, φεστιβάλ, συνεργασία με συλλόγους, ρόλος ΔΟΠΑΠ κλπ
- Τουρισμός. σχέδιο, προβολή, διαχείριση, υπερτουρισμός, εναλλακτικές μορφές κλπ
- Τεχνικά Έργα, υποδομές περιβάλλοντος, οδικό δίκτυο, φωτισμός κλπ
 
Όλοι εμείς, μαζί, σηματοδοτούμε την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα και καλούμε όλους τους πολίτες, που συμμερίζονται την αγωνία μας για αυτόν εδώ τον τόπο, να μας συντροφεύσουν στη διαδρομή που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο δήμο, πρωτοπόρο και ανθρώπινο με το δημότη στον πρώτο ρόλο και όχι στο περιθώριο, για μια Κέρκυρα απαλλαγμένη από καταστροφικές πολιτικές.