Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Λουκιανού Ζαμίτ «Οι οικοδεσπότες του Αχιλλείου - Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ & ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄

Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών
27 Μαρτίου 2019 / 07:43
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του 2019 της εκδοτικής σειράς «Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών». Ο λόγος

για το «Οι οικοδεσπότες του Αχιλλείου / Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ & ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄», του Λουκιανού Ζαμίτ, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και αρχαιότερου εν ζωή μέλους (από το 1963).
Ο μελετητής και συγγραφέας, αναλογιζόμενος μία επίσκεψή του το Αχίλλειο κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’50, ξετυλίγει λεπτομέρειες από τη ζωή της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσυ), της γυναίκας που έκτισε το ανάκτορο Αχίλλειο, και του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄, του κατοπινού οικοδεσπότη. Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, τα έργα τέχνης του Αχιλλείου, ο πνευματικός πλούτος της Ελισάβετ για τη ζωή και τον άνθρωπο, οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ευρήματα κατά την περίοδο του Γουλιέλμου Β΄, δ’ινουν τον τόνο στην αφήγηση.
Ο τόμος ολοκληρώνεται με εντυπώσεις του Λουκιανού Ζαμίτ από μια πρόσφατη επίσκεψή του στο Αχίλλειο, με επιλογή βιβλιογραφίας και με παράρτημα έγχρωμων φωτογραφιών.
Το βιβλίο διατίθεται στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας).
Ο Λουκιανός Ζαμίτ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1931. Πρώτη εμφάνιση στα γράμματα το 1952 με τη δημοσίευση διηγημάτων του στην Καθολική των Αθηνών και τον επόμενο χρόνο στην Εφημερίδα των Ειδήσεων του Γιώργου Βραδή, που συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο του εκδότη της.
Ένα σημαντικό αριθμό διηγημάτων, πέρα από τις αυτοτελείς εκδόσεις, έχει δημοσιεύσει στον καθημερινό και περιοδικό τύπο, καθώς και σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως το Πρώτο Σκαλί, το Επτανησιακό Ημερολόγιο και τον Πόρφυρα, στις ανθολογίες Τραπεζική Άνοιξη, Ανθολογία Λόγου και Τέχνης Τραπεζικών κ.α.
Τα δύο τελευταία βιβλία του ήταν, Τα χελιδόνια ξανάρθαν (διηγήματα, εκδ. Κοράλλι, Αθήνα 2016) και Οι Μαλτέζοι στην Κέρκυρα και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο (ιστοριοδιφική μελέτη, β΄ έκδοση βελτιωμένη και επαυξημένη, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, Κέρκυρα 2018).
 

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.