Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πράσινο φως» για την κατασκευή νέου δρόμου Τρία Γεφύρια - Βρυώνη

Περιφερειακό Συμβούλιο
19 Ιανουαρίου 2019 / 11:49

27 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου δρόμου που θα παρακάμπτει το τμήμα Τρία Γεφύρια - Βρυώνη

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Το «πράσινο φως» για την κατασκευή  νέας οδού που θα παρακάμπτει το τμήμα του δρόμου Τρία Γεφύρια – Βρυώνη άναψε σήμερα, Σάββατο 19 Ιανουαρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά την πρώτη του συνεδρίαση για το 2019 που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
 
Την εισήγηση για την έγκριση υποβολής πρότασης για την πράξη «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΥ ΤΡΙΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΒΡΥΩΝΗ», ύψους 27.418.876 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης με κωδικό ΙΟΝ 71 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» (ΕΣΠΑ), που ψηφίστηκε ομόφωνα, έκανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
 
Ειδικότερα η πράξη αφορά στην κατασκευή νέας οδικής αρτηρίας που θα παρακάμπτει την υφιστάμενη Εθνική Οδό Κέρκυρας Γύρου Αχιλλείου από την διασταύρωση Τρία Γεφύρια μέχρι την περιοχή  Βρυώνη.
 
Πρόκειται για ένα  ιδιαίτερα σημαντικό έργο που θα συμβάλλει αφενός μεν στην αποφόρτιση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που παρουσιάζει η Εθνική Λευκίμμης στο τμήμα από τα Τρία Γεφύρια έως την περιοχή Βρυώνη αφετέρου δε  στην υλοποίηση  του οδικού άξονα Βορρά - Νότου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
 
Η αρτηρία κατατάσσεται στις οδούς κατηγορίας ΑΙΙ (οδοί που διατρέχουν περιοχές εκτός σχεδίου, με βασική λειτουργία την σύνδεση και με περιορισμούς στην εξυπηρέτηση των παροδίων ιδιοκτητών) των ΟΜΟΕ (Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων), με ταχύτητα μελέτης τα 70 km/h.
 
Η αρτηρία από την αρχή της (ΧΘ 0+000) έως την ΧΘ 0+740 αποτελεί βελτίωση της υπάρχουσας Εθνικής Οδού προς Λευκίμμη. Λόγω των υφιστάμενων παρόδιων εγκαταστάσεων, η εφαρμοστέα τυπική διατομή στο τμήμα αυτό είναι ενιαίο κατάστρωμα οδού 15,00 m, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας και αμφίπλευρο πεζοδρόμιο, πλάτους 1,20 m.
Από το τέλος του ισόπεδου κόμβου Καναλίων έως τον ισόπεδο κόμβο Βρυώνη, η εφαρμοστέα τυπική διατομή είναι η β4ν* των ΟΜΟΕ-Δ (Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων - Διατομές), που αποτελείται από διαχωρισμένο κατάστρωμα συνολικού πλάτους 17,00 m, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά  κατεύθυνση, διαχωρισμό της κυκλοφορίας με στηθαίο τύπου New Jerssy και λωρίδα καθοδήγησης αμφίπλευρα πλάτους 0,5m.
 
Για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του υπάρχοντος τοπικού οδικού δικτύου και την δυνατότητα πρόσβασης των παροδίων μετά τον Κόμβο Καναλίων, προβλέπονται δύο κάτω διαβάσεις.
Το έργο περιλαμβάνει χωματουργικά, τεχνικά έργα, οδοστρωσία ασφαλτόστρωση, σήμανση, ασφάλιση, φωτοσήμασνη κόμβων και ηλεκτροφωτισμό.

Ειδικότερα το έργο θα υλοποιηθεί μέσω των εξής υποέργων:
1.Επικαιροποίηση μελετών
2.Απαλλοτριώσεις
3.Σωστικές Αρχαιολογικές εργασίες
4.Κατασκευή οδού Τρία Γεφύρια Βρυώνη
5.Δαπάνες ΟΚΩ-ΔΕΗ
6.Δαπάνες ΟΚΩ -ΟΤΕ