Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση για την Ισραηλιτική Κοινότητα της Κέρκυρας στη Συναγωγή

Συναγωγή
01 Οκτωβρίου 2018 / 11:11

Τιμήθηκε ο συνεργάτης της «Ενημέρωσης», ιστορικός και εκπαιδευτικός Γιώργος Ζούμπος για την πολύχρονη προσπάθειά του να αναδειχθεί με κάθε τρόπο η πλούσια ιστορία των Εβραίων της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδήλωση για την Ισραηλιτική Κοινότητα της Κέρκυρας έγινε το Σάββατο στα γραφεία της, στη Συναγωγή.  Παρόντες ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Hans Schlumm και εκπρόσωποι του Δικτύου Wilde Rose.που ερευνούν,  μεταξύ άλλων,  την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κέρκυρας και το Ολοκαύτωμα των κερκυραίων Εβραίων..
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το διοικητικό συμβούλιο της  Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κέρκυρας τίμησε  το συνεργάτη μας Γιώργο Ζούμπο για την πολύχρονη  προσπάθειά του να αναδειχθεί με κάθε τρόπο η  πλούσια ιστορία της.



Την απονομή του αναμνηστικού ακολούθησε συζήτηση  για διάφορα ζητήματα της ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κέρκυρας. Σε μια ακόμα προσπάθεια ανάδειξης της  πλούσιας αυτής ιστορίας, υπάρχει και η σκέψη δημιουργίας χώρου μνήμης. Σκοπός, η μνήμη που επιβίωσε ως τις μέρες μας να μη σβήσει αλλά να μεταφερθεί ως Ιστορία πλέον στις επόμενες γενεές, οι οποίες γίνονται όλο και πιο μακρινές από τα τότε γεγονότα.

Λίγα ιστορικά

Εκτιμάται πως ο αριθμός των Εβραίων πολιτών που κατοικούσαν στην Κέρκυρα κατά το 1940 ανέρχεται σε 2.000. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, στις 9 Ιουλίου 1944 συνελήφθησαν, συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν στη μεγάλη πλατεία και οι 2.000 Εβραίοι, οι οποίοι και στη συνέχεια κρατήθηκαν στους βρετανικούς ξενώνες στο Παλαιό Φρούριο. Ακολούθησαν τρεις διαδοχικές αποστολές με τελικό στόχο το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Άουσβιτς της Πολωνίας, όπου και εκτελέστηκαν οι 1700! Οι υπόλοιποι επέζησαν. Το ολοκαύτωμα αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο, προερχόμενο από τον ελλαδικό χώρο. Στην συγκέντρωση επισημάνθηκε πως η επιχείρηση εξόντωσης των Κερκυραίων - Εβραίων έγινε μόλις τρεις μήνες πριν από την οριστική λήξη του πολέμου και για την παράδοσή τους αποδόθηκαν ευθύνες και στις τότε διοικητικές αρχές σε αντίθεση με την Εβραϊκή κοινότητα στη Ζάκυνθο, όπου και παρουσιάστηκε ο ασήμαντος αριθμός των ...δυο Εβραίων. 

Σήμερα υπολογίζεται πως ζουν στην Κέρκυρα περίπου 60 Εβραίοι, απόγονοι των τότε επιζώντων, οι οποίοι και είναι πλήρως ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο, κάτω από αυτό το πρίσμα, τα τελευταία χρόνια διεξάγονται ομιλίες στα σχολεία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την ενημέρωση και γνωστοποίηση του συγκεκριμένου θέματος.