Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λευκίμμη αγώνας ενάντια στα μνημόνια και την πολιτική Φούχτελ

Σπύρος Αρμενιάκος
09 Αυγούστου 2018 / 09:32

Του Σπύρου Αρμενιάκου*

Προσπάθησα να μπω στη θέση αυτών των ανθρώπων που ζουν δίπλα σε μία χωματερή.
Προσπαθώ να ξεφύγω από αυτούς που ζουν και παρακολουθούν τα γεγονότα της Λευκίμμης με ασφάλεια και από μακριά στις ειδήσεις ή στις τηλεοπτικές συζητήσεις με αντεγκλήσεις με την κατασκευή τηλεοπτικών «αγωνιζόμενων πρωταγωνιστών»! .
Από το 2008 η  αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εγκληματική , αφού το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Κέρκυρα ήταν γνωστό ,και το μόνο που έκαναν ήταν να απαιτούν από την κοινωνία της Λευκίμμης να δεχτεί και να γίνει η επόμενη Ιφιγένεια μετά το Τεμπλόνι .
Η μία  διοίκηση κληρονομεί την κατάσταση από την άλλη και όλοι μαζί συνεχίζουν το ίδιο βιολί .
Το ερώτημα για τη σημερινή διοίκηση του δήμου δεν είναι αν κληρονόμησε το πρόβλημα αλλά αν στα τέσσερα χρόνια κινήθηκε να το λύσει  .
Εδώ βρίσκεται η πολιτική ευθύνη. Η σημερινή τοπική αυτοδιοίκηση δεν θέλησε να λύσει το πρόβλημα.  Μπορεί να μας υποδείξει έστω και μισό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης του για να μπορεί να την εμπιστευθεί ο Κερκυραίος κάτοικος . Τι να θυμηθούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των σκουπιδιών που διακήρυσσε το 2014, το οδικό χάρτη με λαϊκή συμμετοχή , που δεσμευτικέ ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, το 2016 Πάντα έμπαινε, από το 2008, εκβιαστικά το ερώτημα «και τώρα τι κάνουμε ;» για να επιβληθεί η λύση Τεπλόνι , η Λευκίμμη ,η  ιδιωτικοποίηση
Εδώ είναι η πολιτική ευθύνη.
 Επέλεξαν την  χειρότερη πολιτική για να διαχειριστούν την πολιτική τους ευθύνη .
Η διάχυση των ευθυνών είναι καλύτερη μέθοδος για την απόσειση των ευθυνών σου.
Έτσι έχοντας την εξουσία διαχέουν έντεχνα την ευθύνη στην κοινωνία με σκοπό να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός και τη διαιρέσει της κοινωνίας .
1.Οδηγησαν,με την διαχείριση τους ,την κατάσταση σε αδιέξοδο ώστε με τη δημιουργία  όγκων σκουπιδιών ο πολίτης της Κέρκυρας να αγανακτήσει.
Ερώτημα , που δημιουργείται, η παραγωγή σκουπιδιών στην Κέρκυρα , σήμερα , είναι 300 τόνοι από αυτά μόνο οι 70 τόνοι δεματοποιούνται οι υπόλοιποι που θα βρεθεί χώρος  να αποθηκευτούν;
 2. Η συστηματική συκοφάντηση των κατοίκων της Λευκίμμης : «αφού πήραν τα λεφτά τι θέλουν τώρα και το παίζουν έξυπνοι;» Είναι η γνωστή θεωρία Πάγκαλου «Όλοι μαζί τα φάγαμε
 3.Η παρουσία των ΜΑΤ προσφιλής μέθοδος επιβολής όλων των μνημονικών κυβερνήσεων  ενάντια σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό αγώνα.
Η περιοχή είναι στρατοκρατούμενη ζώνη με τα γνωστά τραγελαφικά συμβάντα. Έτσι επιβάλετε η εναπόθεση των δεμάτων  στη χωματερή της Λευκίμμης που ήδη έχει φτάσει τους 8500 τόνους που μπορούσε να δηχθεί   σύμφωνα με το ΣΤΕ και πρέπει να κλείσει .                                                                                                                             Ο ΠΕΣΔΑ , κύριε περιφερειάρχη , τι λέει σε αυτή την περίπτωση; Ανοίγουμε καινούργιους λάκκους ή τα δίνουμε σε φερέγγυα και με οικονομική επιφάνεια Εταιρία για να συμβάλουμε και εμείς στην «ανάπτυξη».  
 4. Η αποτυχία, η κατάρρευση και η ενσωμάτωση των αυτοδιοικήτικων διοικήσεων στη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στο σύστημα της δεξιάς πολιτικής αφήνει ένα πολιτικό κενό ριζοσπαστικής προοδευτικής παρουσίας στη Κέρκυρα.                                                                                             Παίζοντας το χαρτί της ιστορικής άγνοιας, που αποτελεί το λίπασμα για την πολιτική αφασία , ο φασισμός γίνεται ελκυστικός , πατώντας πάντα στο έδαφος της αφασίας και της  άγνοιας , και διευκολύνει  την παρουσία της Χρυσής Αυγής . Μιας εγκληματικής οργάνωσης (δολοφονία Φύσσας , μετανάστες , δολοφονική απόπειρα σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα κ.α.) που θέλει να εμφανιστεί ότι παλεύει για την ποιότητα της ζωής . Ζωή που δεν την σέβεται , που ζητά την κατάλυση της δημοκρατίας και ευαγγελίζεται ξανά την λειτουργία  του κολαστηρίου της Μακρονήσου.
Ξέρουμε ότι η οργάνωση αυτή στηρίζει και στηρίζεται από μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες και ντόπιους μικροκαραβοκύρηδες εκκολαπτόμενους εφοπλιστές   για αυτό άλλωστε ψηφίζει στην Ευρωβουλή την επέκταση της εργασίας στις 12 ώρες.
 Είναι εξάλλου γνωστά τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων για τα σκουπίδια.
Η Λευκίμμη όμως των δημοκρατικών και αριστερών αγώνων απέδειξε ότι δεν έχει  αμνησία κι ούτε δίνει συγχωροχάρτια.
Ζώντας σε αυτή την πραγματικότητα οι κάτοικοι της Λευκίμης έχασαν το ηθικό τους και δεν άργησε στον κόσμο να έλθει η απογοήτευση και το κίνημα να εκφυλίζεται.
Νέα πνοή στο κίνημα έδωσαν η Λαϊκή Συνέλευση της Λευκίμμης , είτε μέσω συνελεύσεων , είτε μέσω των συναυλιών ωστε η απογοήτευση άρχισε να γίνεται διάθεση για αγώνες με αποκορύφωμα την πορεία στην πόλη που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία ενάντια στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης στις 26/07στη πόλη της Κέρκυρας.
Η επιτυχία των κινητοποιήσεων δείχνει ότι η κοινή δράση και το κοινό μέτωπο όλων, ανεξαιρέτως των συνεπών αριστερών, δημοκρατικών , προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως απαραίτητη ιδιαίτερα σ' αυτή την συγκυρία που απαιτείται ρήξη με τις μνημονικές πολιτικές που επιβάλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ η ΕΕ.  Δεν είναι δυνατόν στην Λευκιμμη των μεγάλων αγωνιστικών και δημοκρατικών παραδόσεων να αλωνίζουν στην πολιτική ζωή και να κυριαρχούν, σε ένα νέου τύπου ολοκληρωτικό μονοπολισμό , οι δυνάμεις της δεξιάς πολιτικής, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και της Δεξιάς, όπως η ΝΔ και δίπλα τους να οργιάζουν, πουλώντας δημαγωγία και ψευτοπατριωτισμό, κάθε λογής ακροδεξιά μορφώματα και νεοναζιστικές αποφύσεις. Η κατάσταση είναι αναμφίβολα ιδιαίτερη και μερικές φορές επικίνδυνη.
Τα συνθήματα που ταυτίζονται με χρυσαυγίτικη λογική :<<Αλήτες προδότες πολιτικοί>> αποτρέπουν ευρύτερη συσπείρωση και δυναμιτίζουν την ενότητα του κινήματος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προβοκατόρικα βιντεοσκοπήθηκε μέλος του κινήματος , ο Στέφανος Σαμοιλης που  παράτησε τα αξιώματα , για να κατηγορηθεί ότι το κάνει για την «καρέκλα». 
Σε κάθε περίπτωση το κίνημα κατά της χωματερής της Λευκίμμης πέρα από τις απαντήσεις στη διαχείριση των σκουπιδιών χρειάζεται να δώσει μαζικές απαντήσεις στην ακροδεξιά και στο φασισμό.
 Η επαναφορά της αντιπαράθεσης στο ταξικό πεδίο είναι απάντηση στους  φασίστες.
 Το κίνημα χωρίς αντιμνημονιακό προσανατολισμό κινδυνεύει να ταυτιστεί με την κυβέρνηση.
 Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε εναντίον του ΧΥΤΑ Λευκίμμης , να ζητάμε να φύγουν τα ΜΑΤ, και να στηρίζουμε την κυβέρνηση των μνημονίων των πλειστηριασμών και της περικοπής κάθε κοινωνικού επιδόματος, την απελευθέρωση του ωραρίου. Με αυτό το τρόπο  οι πληγέντες θα αποτελούν προνομιακό ακροατήριο στην ακροδεξιά.
 Στο όνομα της αντιμετώπισης του προβλήματος του φασισμού δεν χωρά κανενός είδους φιλική αυταπάτη προς τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων της .
Η κυβέρνηση έχει περάσει προ πολλού στο απέναντι στρατόπεδο.
 
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη μιας ριζοσπαστικής παρουσίας και πρότασης ικανής να εμπνεύσει ένα νέο μεγάλο όραμα εθνικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, μετασχηματισμού και απελευθέρωσης.
Η ΛΑ.Ε αγωνίζεται για την σύσταση ενός όσο το δυνατόν πιο ευρύ μετώπου αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών αντισυστημικών δυνάμεων. Η Λαϊκή Ενότητα είναι η δύναμη που διαθέτει μία ριζοσπαστική και ρεαλιστική προγραμματική πρόταση διεξόδου, μία πραγματική ενωτική και κινηματική πολιτική και την πολιτική βούληση να ξαναφέρει, εδώ και τώρα, αποτελεσματικά και νικηφόρα στο προσκήνιο το όραμα μίας δημοκρατικής και ανεξάρτητης Ελλάδας της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
*Σπύρος Αρμενιάκος είναι συνδικαλιστής στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και υποψήφιος βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας στη Κέρκυρα