Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συζητήσεις και επαφές στα Γιάννενα του Αμερικανού πρέσβη με το… μάτι στην Αλβανία

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
19 Μαρτίου 2018 / 09:54

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Εικόνα για το προφίλ της Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και για τις σχέσεις μας με τα Δυτικά Βαλκάνια και επί του προκειμένου με την Αλβανία, θέλησε να σχηματίσει ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες στα Γιάννενα με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

και επί του προκειμένου με την Αλβανία,  θέλησε να σχηματίσει ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες στα Γιάννενα με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Μετά τις συναντήσεις, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. 
Ο Αμερικανός διπλωμάτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε συγκεκριμένα ότι μια πτυχή ειδικού ενδιαφέροντος είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, για να χαρακτηρίσει την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας. «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια άποψη για αυτήν την περιοχή, που είναι να δουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ένταξη στην ΕΕ και αν το επιλέξουν, στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.
Οι συναντήσεις του Πρέσβη έγιναν σε ξενοδοχείο, καθώς  μέλη του ΚΚΕ και άλλων αριστερών κομμάτων είχαν διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δημαρχείο. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, ο Αμερικανός διπλωμάτης συζήτησε τον Δήμαρχο Θ. Μπέγκα και τον Αντιδήμαρχο Π. Κολόκα, διάφορα θέματα, με έμφαση στην εκπαίδευση, στον τουρισμό, στην τεχνολογία και στο προσφυγικό. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στην ιστορία των Ιωαννίνων, δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, ενώ εξήρε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών για την ισχυροποίηση των δεσμών του με το Ισραήλ», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου. 
Ο κ. Μπέγκας ανέπτυξε τη στρατηγική του Δήμου Ιωαννιτών σε ο, τι αφορά την ανάπτυξή του, ενώ για το προσφυγικό, εξήγησε πως η διαχείρισή του ήταν αρκετά δύσκολη, προσθέτοντας όμως ότι ο Δήμος σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατάφερε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος, ανέλυσε ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, είπε πως «σήμερα ξεκίνησε μια σχέση η οποία θα βοηθήσει το Δήμο Ιωαννιτών και όλη την περιοχή να αναπτύξει πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία και ο τουρισμός».
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αμερικανός Πρέσβης, συνάντησε την Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου (φωτό), μαθήτρια του 7ου Λυκείου Ιωαννίνων, η οποία κέρδισε την Υποτροφία Benjamin Franklin που χορηγείται από το Πανεπιστήμιο Wake Forest University of North Carolina.
Με τον Περιφερειάρχη 
Της συνάντησης με τον Δήμαρχο, ακολούθησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, με τη συζήτηση να εστιάζεται σε θέματα ανάπτυξης, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον γεωπολιτικό ρόλο της Ηπείρου στην περιοχή. Ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του απέφυγε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι τιμή για την Ήπειρο η επίσκεψή του στα Γιάννενα. «Συζητήσαμε για ζητήματα ανάπτυξης στον τόπο μας, καθώς και για θέματα που αφορούν την περιφέρειά μας, ως σημείο της Βαλκανικής και της Ενωμένης Ευρώπης», πρόσθεσε.