Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Αμυράς: Παράνομα σόου με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα

Το Ποτάμι
21 Δεκεμβρίου 2017 / 10:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξηγήσεις για τα σόου με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ζήτησε εκ νέου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με επίκαιρή ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Αναφερόμενος στους  δύο θαλάσσιους λέοντες του είδους Otaria flavescens, προστατευόμενο είδος από τη διεθνή σύμβαση CITES, ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος 4039/2012. Δηλώνει , δε, υποστηρικτής της προσπάθειας που κάνει η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) να διασώσει τα δύο άγρια θηλαστικά.
Όπως σημειώνει  από το 2012 έχουν γίνει αντίστοιχες καταγγελίες και βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο από το Λιμεναρχείο Κερκύρας, που διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στην Εισαγγελία Κερκύρας.Ο  βουλευτής Β΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός τομεάρχης Περιβάλλοντος του Ποταμιού, ζητά να ενημερωθεί γιατί , ένα χρόνο αργότερα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κερκύρας δεν έχει επικυρώσει το σχετικό πρόστιμο, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να παρανομεί. Η ΠΦΠΟ στις 21 Ιουνίου 2017 προέβη σε νέα καταγγελία, ζητώντας την επιβολή νέων διοικητικών προστίμων και την εκ νέου ποινική δίωξη των υπευθύνων. Επισημαίνεται, όπως λέει, ότι από τον Φεβρουάριο του 2012 απαγορεύεται «η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους». Ζητεί, δε, μεταξύ άλλων:

1. Να ελεγχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, αν τα θαλάσσια θηλαστικά εισήχθησαν και κατέχονται νόμιμα από την επιχείρηση κι αν  η μόνιμη αγκυροβόληση της εν λόγω θαλάσσιας εξέδρας στα ανοικτά της Κέρκυρας και η μόνιμη διαβίωση των συγκεκριμένων ζώων σε αυτή είναι νόμιμες;

2. Ποια πειθαρχικά μέτρα προτίθεται να λάβει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για την, όπως λέει, πρόδηλη παράβαση καθήκοντος, καθώς η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κερκύρας δεν έχει επικυρώσει εδώ και 11 μήνες το διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ που επέβαλλε το Λιμεναρχείο Κερκύρας το 2016.
 
3. Επιπλέον, ποια μέτρα θα λάβουν οι εκπρόσωποι του ΥΠΑΑΤ, ώστε  να εφαρμοστεί επιτέλους η νομιμότητα καθώς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κερκύρας επιτρέπει την συνέχιση αυτής της παρανομίας;

Πηγή: ypaithros.gr