Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξαιρετική η Χρύσα Σπηλιώτη στο «Ο Γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος»

Δημοτικό θέατρο
08 Δεκεμβρίου 2017 / 13:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην αίγλη άλλων εποχών μας μετέφερε η Χρύσα Σπηλιώτη, ως Ρεγγίνα Μάντζαρου, στον θεατρικό μονόλογο «Ο Γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος»

που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, σε κείμενο της ίδιας και σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου. 
Η παράσταση όχι μόνο παρουσίασε με γλαφυρότητα τη ζωή του μεγάλου Κερκυραίου συνθέτη και «πατριάρχη» της έντεχνης επτανησιακής μουσικής μέσα από το αριστοκρατικό οικογενειακό του περιβάλλον με τα μάτια της μητέρας του, Ρεγγίνας, αλλά κατάφερε να μεταφέρει το κοινό στο ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της Κέρκυρας του 19ου αιώνα, χωρίς υπερβολές και ανακρίβειες ως προς τα ιστορικά γεγονότα.

Η ερμηνεία της Χρύσας Σπηλιώτη -η οποία δικαίως καταχειροκροτήθηκε από το κοινό- υπήρξε εξαίσια, σε αρκετά σημεία δε και συγκινητική. Με εξίσου συγκινητικό τρόπο έπεσε και η αυλαία της παράστασης, υπό τους ήχους του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, που απέδωσε το κουιντέτο χάλκινων πνευστών της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».  

Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης είχε ο Νικόλας Καρίμαλης, ενώ τα σκηνικά και τα κουστούμια επιμελήθηκε η Τόνια Αβδελοπούλου και τη χορογραφία η Μάτα Μάρρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», η πρεμιέρα της οποίας έλαβε χώρα στις 14 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Vault στην Αθήνα, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύκλου θεατρικών μονολόγων υπό τον γενικό τίτλο «Ο Γιος μου». Σε αυτούς, μέσα από τον μονόλογο της μάνας, παρουσιάζεται η ζωή και το έργο επτά σπουδαίων αντρών που μεγαλούργησαν σε διάφορους τομείς (Μάντζαρος, Μέγας Αλέξανδρος, Συγγρός, Μακρυγιάννης, Ψυχάρης, Σολωμός, Καβάφης).