Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ένα μικρό βήμα»: Ό,τι πιο σύγχρονο στον χορό από όλον τον κόσμο

Σωτήρης Μπουχάγιαρ
02 Αυγούστου 2017 / 11:01

Γράφει ο Σωτήρης Μπουχάγιαρ, χορογράφος

Στις 24 Ιουλίου ξεκίνησαν στην Κέρκυρα οι δραστηριότητες του καθιερωμένου πλέον 8ου διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε αστικό τοπίο «Ένα μικρό βήμα». Παρά τις δυσκολίες για ένα τέτοια εγχείρημα διεθνούς επιπέδου η Χριστίνα Μερτζάνη και ο Ευάγγελος Πουλίνας, εμπνευστές και ιδρυτές του φεστιβάλ, επιμένουν. Επιμένουν και πετυχαίνουν την δημιουργία του για μια ακόμα χρονιά. Μπράβο τους!

Ελπίζουμε κάποια στιγμή οι αρμόδιοι φορείς να αντιληφθούν την τεράστια σημασία του για τον τόπο. Ενός φεστιβάλ το οποίο προσφέρει καλλιτεχνική και πνευματική παιδεία στους κατοίκους της Κέρκυρας και στους επισκέπτες της και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ο καθένας έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ό, τι πιο σύγχρονη άποψη και θέση υπάρχει στο σύγχρονο χορό σε ένα απείρου κάλλους χώρο, όπως αυτόν που διεξάγεται, εμπρός από τον ιστορικό χώρο των παλαιών ανακτόρων. Είναι τιμή για τον τόπο μας να φιλοξενεί το 8th International urban dance festival " Ένα μικρό βήμα". 

Φεστιβάλ διεθνούς επιπέδου με καλλιτέχνες απο διάφορες γωνιές της γης, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα αντίστοιχα. Φαντάζει ακατόρθωτο για την ελληνική πραγματικότητα, στις μέρες αυτές που ζούμε, να μπορεί να επιβιώνει ένα τέτοιου επιπέδου καλλιτεχνικό δρώμενο χωρίς επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και βέβαια με τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί του στην περιφέρεια. 

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει στις δραστηριότητες του σεμινάρια χορού (workshops) από τις 24 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου και παραστάσεις(performances). Τα σεμινάρια χωρίζονται σε δύο τμήματα. Το ένα αφορά επαγγελματίες και το άλλο ερασιτέχνες. Αξιόλογη η κίνηση να δώσουν μία ελεύθερη συμμετοχή σαν υποτροφία σε ένα μαθητή από κάθε σχολή χορού της Κέρκυρας. Oι Eleonore Valère Lachky, Anton Lachky, Johannes Wieland, Florencia Demestri, Samuel Lefeuvre, Clementine Deluy, Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola, Gabor Varga, Gyula Cserepes, Χριστίνα Μερτζάνη, Ευάγγελος Πουλίνας αποτελούν τη ομάδα των διεθνών χορευτών-χορογράφων που για δύο εβδομάδες θα διδάσκουν, θα χορογραφούν και θα παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους στο χώρο των παλαιών ανακτόρων. 

Oι παραστάσεις ξεκίνησαν το Σάββατο στις 9. 30 και περιλάμβαναν τρεις χορογραφίες. 
Η πρώτη, " l’événement", από τη Florencia Demestri και το Samuel Lefeuvre καθήλωσε τους θεατές με το θέμα αλλά και με την τεχνική του. Δύο άνθρωποι του περιθωρίου, άστεγοι, έξω από κάθε συμβατική, "καθώς πρέπει" εικόνα δηλώνουν την ύπαρξη και τη θέση τους στο γίγνεσθαι της κοινωνίας, μιας κοινωνίας η οποία δηλώνει απούσα στα δικά τους προβλήματα. Κινούνται μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Δηλώνουν τα αισθήματα, τους προβληματισμούς, τη χαρά και τη λύπη τους. Μας καταθέτουν το πρόβλημα και μας καλούν να το αντιληφθούμε, να μην παραμείνουμε απλοί θεατές. Τεχνική που εντυπωσιάζει, με άψογη απόδοση των βημάτων σε μια φαινομενική χαλαρότητα συνδέσμων, μυών, τενόντων, η οποία απογειώνει το αποτέλεσμα. Καθαρή χορογραφία, εντυπωσιακή τεχνική. Το αποτέλεσμα άρτιο, υποβοηθούμενο και απο την ενδυματολογική προσέγγιση και τη μουσική επένδυση. 

Η δεύτερη χορογραφία "De temps en temps sinon jamais" από την Clementine Deluy και τον Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola. Έντονες προσωπικότητες και οι δύο καλλιτέχνες, εντυπωσίασαν με τις παρουσίες τους και τις ικανότητες τους. Το θέμα αρκετά δύσκολο, διαπραγματεύτηκε το "τώρα" με το "τότε". Τώρα που παρουσιάζεται, για το τότε που αναφέρεται... Μνήμες... Ένα αφιέρωμα σε μια μεγάλη κυρία του χορού την Pina Bausch. Η χορογραφία λιτή αλλά μεστή. Η κίνηση της Clementine Deluy πολλές φορές μας έφερε την εικόνα της Βausch. Δύσκολο το άκουσμα με τo συνδυασμό του live ακορντεόν και της ηχογραφημένης μουσικής αλλά απόλυτα ταιριαστό με τη χορογραφία. Πολλά επιμέρους στοιχεία δεμένα και εναρμονισμένα σε μια πολύ καλή συνολικά χορογραφική προσέγγιση για μια χορογράφο που άφησε εποχή. 

Η τελευταία χορογραφία "Speedy puzzle" είχε να κάνει με δουλειά που βγήκε καθ'ολοκληρίαν πάνω στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου. Δεν ήρθε έτοιμη όπως οι δύο προηγούμενες. Ο Αnton Lachky εντυπωσίασε με την αριστοτεχνική παρουσίαση των χορευτών του, δεκατέσσερις το σύνολο, για να παρουσιάσει, όπως ο ίδιος λέει, μια γιορτή χορού, απλότητας και ζωής. Και αυτή ακριβώς η απλότητα είναι και το θαυμαστό σημείο στην χορογραφία του. Απλή χορογραφία, μεγαλειώδες το αποτέλεσμα. Η εναλλαγή των χορευτών στη σκηνή, κινούμενων με ταχύτητες εξωπραγματικές, εντυπωσίασε. Η ακρίβεια και ο συγχρονισμός εξέπληξαν. Η άψογη τεχνική των χορευτών μαζί με την εξαιρετική υποστήριξη του εκφραστικού μέρους άφησαν κατάπληκτους τους θεατές. Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να τελειώσει η πρώτη παράσταση του φεστιβάλ και να αφήσει ανυπόμονους τους θεατές για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη δεύτερη, το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017 στον χώρο των παλαιών ανακτόρων. 
Κλείνοντας, μια ειδική μνεία για το φωτισμό, ο οποίος λειτούργησε πάνω από τα αναμενόμενα, χάρη στον Κώστα Βλάχο, γνωρίζοντας τις αντιξοότητες και τις ελάχιστες δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να φωτιστεί ο συγκεκριμένος χώρος. 

Δείτε αποσπάσματα από την σαββατιάτικη παράσταση