Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση χαρακτικής της Federica Galli στη Δημοτική Πινακοθήκη

Δημοτική Πινακοθήκη
11 Ιουνίου 2017 / 10:14

Η έκθεση αυτή, με θέμα «Πόλη & Δέντρο Χαρακτικά 1980- 2008» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κερκυραϊκό κοινό να δει από κοντά τα έργα μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή η αναδρομική έκθεση χαρακτικής της Federica Galli (1932- 2009), στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.  Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Χριστόφορο Μπόικο (Chris Boicos Fine Arts Saint- Martin Paris, France και Gaios), σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Fondazione Galli”.

Η Federica Galli (1932- 2009) αποτύπωσε στα χαρακτικά της πολλές όψεις του ιταλικού τοπίου και της πόλης της Βενετίας. Εικόνες και θέματα πολύ αγαπητά σε διάσημους καλλιτέχνες, ήδη από πολλούς αιώνες νωρίτερα. Η Federica Galli ωστόσο κατάφερε να αποδώσει αυτά τα τοπία από μια διαφορετική οπτική γωνία, αφαιρώντας από αυτά κάθε περιττό στολίδι, κάθε ανθρώπινη παρουσία και αναδεικνύοντας την ουσία τους. Για τις απεικονίσεις της Βενετίας μάλιστα, η ίδια πέρασε δύο χρόνια επισκεπτόμενη απλά σαν τουρίστρια την πόλη από το Μιλάνο, προκειμένου να εξοικειωθεί με τα κτίρια, τα κανάλια, το περιβάλλον. Μετά από αυτά τα δύο χρόνια ξεκίνησε να στήνει την καρέκλα της, όπως συνήθιζε, μπροστά στο τοπίο που επέλεγε, και να σχεδιάζει απευθείας πάνω στην τσίγκινη πλάκα, κοιτάζοντας το τοπίο μέσα από καθρέφτη.

Η Federica Galli είχε παρουσιάσει έργα της στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας και στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας το 1996, έκτοτε όμως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έργα της στη χώρα μας.
Η έκθεση αυτή, με θέμα «Πόλη & Δέντρο Χαρακτικά 1980- 2008» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κερκυραϊκό κοινό να δει από κοντά τα έργα μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Μετά την Κέρκυρα, θα μεταφερθεί τον Αύγουστο και στους Παξούς.

Η διάλεξη

Την επομένη των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τον Χριστόφορο Μπόικο στο χώρο της Μόνιμης Έκθεσης της Πινακοθήκης, σχετικά με τη ζωή και το έργο της Ιταλίδας χαράκτριας. Στο πλαίσιο της διάλεξης παρατέθηκαν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Federica Galli δούλευε τα έργα της και κατέληξε στις συνθέσεις οι οποίες την καταξίωσαν. Είναι πιθανόν η διάλεξη να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μιας και η πρόεδρος του Ιδρύματος “Fondazione Galli” του Μιλάνου, Lorenza Salamon, που επρόκειτο αρχικά να μιλήσει, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην Κέρκυρα.
Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 31 Ιουλίου 2017. Είναι επισκέψιμη από Τρίτη έως Κυριακή, 10.00-16.00.