Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Ιλίρ Μέτα είναι ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας

Μέτα
28 Απριλίου 2017 / 22:06

ΤΙΡΑΝΑ. Με 87 ψήφους υπέρ και δύο κατά ο Ιλίρ Μέτα είναι από σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Η αντιπολίτευση απείχε και από τη σημερινή συνεδρίαση, την τέταρτη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά δήλωσε: "Χθες είδαμε σοβαρά επεισόδια στο κοινοβούλιο της Μακεδονίας, τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας απαράδεκτης σύγκρουσης και πείσματος. Ως εκ τούτου, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να απευθύνω έκκληση σε οποιονδήποτε να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για τη σταθερότητα της χώρας και τη νομιμότητα των θεσμών μας, ώστε να μην καταστρέψουν τα επιτεύγματα που έχει μέχρι τώρα δει η χώρα μας, καθώς και το ευρωπαϊκό της μέλλον ".
 
«Ο κάθε πολιτικός βρίσκεται πάντα ανάμεσα στην εξουσία και τη δημοκρατία. Πάντα προτιμούσα τη δημοκρατία από την εξουσία. Ονειρευόμουν να γίνω καθηγητής πανεπιστημίου διότι το '88 ήταν αδιανόητο για έναν νεαρό να ονειρευτεί να γίνει βουλευτής, πρωθυπουργός, πόσο μάλλον πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είχα την ευκαιρία αυτή χάρη στη δημοκρατία, η οποία όχι μόνο εγγυάται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους Αλβανούς αλλά και έδωσε στη χώρα τη μεγάλη ευκαιρία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια στην ΕΕ, περιμένοντας να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις όσο γίνεται συντομότερα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Να ενισχυθεί η νομιμότητα όλων των θεσμών και να προκύψει μια πιο εμπνευσμένη χώρα για τους νέους. Θα αξιοποιήσω την ικανότητά μου να ανταποκριθώ στην πίστη και την εμπιστοσύνη που μου αποδίδεται αλλά και να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις έναντι των πολιτών και του Συντάγματος, τοποθετώντας πάνω από όλα τα μείζονα συμφέροντα της χώρας, όπως η σταθερότητα, η ασφάλεια και Ευρωπαϊκό μέλλον».