Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμμετοχή της «Παλαιάς» & της «Μάντζαρος» στο 1ο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων & Κέντρων Τεκμηρίωσης

Παλαιά
28 Απριλίου 2017 / 15:21

ΑΘΗΝΑ. Ως ιδιαίτερα σημαντική -και πέραν των συνηθισμένων δράσεών τους- αξιολογείται η παρουσία των δύο παλαιότερων μουσικών σωματείων της Κέρκυρας,

στο 1ο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων & Κέντρων Τεκμηρίωσης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα το διήμερο 21-22 Απριλίου 2017. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών (IAML) και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και φιλοξενήθηκε στους χώρους της τελευταίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην πρώτη συνεδρία του διημέρου, η οποία αφορούσε την θεματική ενότητα «Αρχεία», συμμετείχαν κατά σειρά ο γράφων, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Αρχείου της Φ.Ε. «Μάντζαρος», καθώς και ο Κώστας Καρδάμης ως Επιμελητής τους Αρχείου και του Μουσείου της Φ.Ε. Κέρκυρας (Παλαιά). Στην ανακοίνωσή του, ο πρώτος αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες διάσωσης, καταγραφής και αξιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, έγινε ενδεικτική αναφορά σε ορισμένα από τα μεγάλης ιστορικής αξίας τεκμήρια που βρίσκονται στο αρχείο της Φιλαρμονικής, καθώς και στους στόχους και τις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από την αξιοποίηση του συνόλου του αρχειακού υλικού της.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καρδάμης αναφέρθηκε στο πλουσιότατο μουσικό και διοικητικό αρχείο της Παλαιάς Φιλαρμονικής, που αποτελεί και αυτό ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της πολυδιάστατης πορείας του σωματείου στο μουσικό γίγνεσθαι της Κέρκυρας και της Ελλάδος γενικότερα, από το 1840. Πέραν από τη γενική ιστορική αναδρομή και την αναφορά στην ύπαρξη σπουδαίων έργων σημαινόντων Ελλήνων συνθετών στο Αρχείο της Παλαιάς Φιλαρμονικής, ιδιαίτερη μνεία έγινε και στις δράσεις για την περαιτέρω ανάδειξή του, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων, των διαφόρων εκδηλώσεων κτλ.

Έντονη όμως ήταν η παρουσία στο Συνέδριο και άλλων μελών της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες (ο κ. Καρδάμης είναι Επίκουρος Καθηγητής, ενώ ο γράφων είναι υποψήφιος διδάκτορας του ΤΜΣ), συμμετείχαν ακόμη ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νίκος Τσούχλος, η Επίκουρος Καθηγήτρια Ζωή Διονυσίου, οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές Μαρία Ασλανίδου και Χαρίλαος Λαβράνος, η υποψήφια διδάκτωρ Στέλλα Κουρμπανά, ο μεταπτυχιακός φοιτητής  Λοΐζος Παναγή, καθώς και η παλιά απόφοιτος του Τμήματος Βάλια Βράκα. Ανάμεσα στα πολλά άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά του διημέρου, οι ανακοινώσεις των παραπάνω κάλυψαν με τρόπο κατατοπιστικό ένα ευρύτατο θεματικό φάσμα, τόσο για την ενότητα των «Αρχείων», όσο και για την ενότητα της «Μουσικής Βιβλιοθηκονομίας».

Ως εκ τούτου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου και, το κυριότερο, η επόμενη ανάλογη διοργάνωση, στην οποίαν ελπίζεται ότι η παρουσία των κερκυραϊκών μουσικών σωματείων θα είναι εξίσου ή και ακόμη περισσότερο αξιόλογη. Σε κάθε περίπτωση, η εξωστρέφεια που επιδεικνύουν και το κύρος που αποκτούν η Φ.Ε. «Μάντζαρος» και η Φ.Ε. Κέρκυρας -όπως, άλλωστε, και το όποιο άλλο αντίστοιχο σωματείο- με τη συμμετοχή τους σε τέτοιου επιπέδου επιστημονικές εκδηλώσεις, θα πρέπει να αποτελούν εχέγγυο αλλά συνάμα και το σημαντικότερο κίνητρο για να επιδιώκεται συστηματικά κάτι τέτοιο.