Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλη οργάνωση, μικρή συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την Υγεία

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
27 Απριλίου 2017 / 15:29

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Με «πλούσια» εικόνα για τις τηλεοπτικές κάμερες, αλλά συμμετοχή όχι αντίστοιχη με το μέγεθος των προβλημάτων που παρουσιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων για τα δημόσια νοσοκομεία, το Καραβάνι της Υγείας πέρασε από την πόλη των Ιωαννίνων με παϊτόνια και κατέληξε στο Νησί με καραβάκια.

Τα Γιάννενα, εξάλλου, είναι μια πόλη με δύο μεγάλα δημόσια Νοσοκομεία, στα οποία εξυπηρετούνται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά από ολόκληρη τη βορειοδυτική Ελλάδα και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, οι ασθενείς τα εμπιστεύονται και αναγνωρίζουν το φιλότιμο και τις προσπάθειες των εργαζομένων για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Περίπου 300 με 400 εργαζόμενοι από τον χώρο της υγείας και όχι μόνο, καθώς στην κινητοποίηση συστρατεύθηκε η ΑΔΕΔΥ με πεντάωρη στάση εργασίας, με πάρα πολλούς εξ αυτών να έρχονται από τους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου αλλά και άλλα σημεία της χώρας, η πορεία του Καραβανιού ξεκίνησε από το Γιαννιώτικο Σαλόνι, στις 11 το πρωί περίπου.
Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν δύο παϊτόνια, τα οποία έφεραν μαύρα μπαλόνια με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενώ τα πανό των διαδηλωτών έκαναν λόγο για άθλιες συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία.
Στόχος του Καραβανιού είναι να αναδειχθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και η πρόνοια, όπως ανέφερε ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Γιωτόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τεχνάσματα. «Εξαγγέλλουν προσλήψεις, όμως στα νοσοκομεία άσπρες ποδιές δεν έχουμε δει. Υποχρηματοδότηση υπάρχει, αξονικοί τομογράφοι σε πολλά νοσοκομεία χαλασμένοι, το ΕΚΑΒ σε διάλυση. Η υγεία καταρρέει, η υγεία βουλιάζει», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Το Καραβάνι κατέληξε στην πλατεία Μαβίλη, στην παραλίμνια περιοχή, περνώντας από τις οδούς Δωδώνης και Αβέρωφ, ενώ μέρος των διαδηλωτών συνέχισαν με καραβάκια στο Νησί.
Σε περιπαικτικό και δηκτικό ύφος η ανακοίνωση της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης, της παράταξης των εργαζομένων που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία» στη διαμαρτυρία, αλλά για… συνεισφορά της ΠΟΕΔΗΝ στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού.
«Δεν είναι λίγο πράγμα 200 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα να μας επισκεφτούν για ένα ξέγνοιαστο διήμερο, με πληρωμένες διανυκτερεύσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία, διαδρομές με τα καραβάκια στη λίμνη, επισκέψεις στα μουσεία της, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και 300 σουβλάκια (που μάλλον θα πρέπει και να περίσσεψαν) και σανό για τα δύο μουλάρια (που δυστυχώς για την ΠΟΕΔΗΝ, δε μας περισσεύει). Καθόλου τυχαίο που ζητήθηκε και η συμβολή του γραφείου τουριστικής προβολής του δήμου μας, τον οποίο ευχαριστούμε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως υπήρξαμε καλοί οικοδεσπότες, για να μεταφέρουν το μήνυμα της φιλοξενίας στις πόλεις που επισκέπτονται και να μας ξανάρθουν. Τώρα αν μας χάρισαν περισσή από την κακογουστιά τους, δεν πειράζει -το περιμέναμε.
Σε ότι αφορά την ουσία αυτού του καρ(ν)αβαν(λ)ιού, το γύρισμα της πλάτης από τους εργαζόμενους τα μαρτυρά όλα. Η αποτυχία ήταν παταγώδης, η δε συμμετοχή δεν ξεπέρασε τους 250 νοματαίους, ενώ απείχαν επιδεικτικά όλες οι παρατάξεις της ΠΟΕΔΗΝ εκτός της ηγετικής ομάδας, κι εκεί με πολλές γκρίνιες. Οι εργαζόμενοι έχουν μνήμη, βλέπουν και κρίνουν. Ας κρατήσουν τις σφυρίχτρες να τους ψάχνουμε στη λήθη της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος, ως μια κακόγουστη και επικίνδυνη παρένθεση», αναφέρει. 
 
Και βραδινό συλλαλητήριο για την υγεία
 
Αντίστοιχη συμμετοχή είχε και το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, από τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας και Αγρινίου, τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας, των Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, της Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων και των Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων.
Η κινητοποίηση αυτή προγραμματίστηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης για το Καραβάνι και αρκετά Σωματεία, παρόλο που προσήλθαν στις πρώτες συναντήσεις με τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ, στη συνέχεια ακολούθησαν το Εργατικό Κέντρο και τα υπόλοιπα Σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.
Με πανό και συνθήματα οι συμμετέχοντες στην πανηπειρωτική διαμαρτυρία στράφηκαν κατά των πολιτικών που συρρικνώνουν τις δημόσιες δομές και επανέλαβαν το αίτημά τους για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.