Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απ΄το Δήμο θα παραχωρηθούν & φέτος οι παραλίες της Κέρκυρας

Παραλίες
26 Απριλίου 2017 / 12:20

ΑΘΗΝΑ. Η Κέρκυρα εξαιρείται της διαδικασίας του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την παραχώρηση της καλοκαιρινής διαχείρισης των παραλιών.

Αυτή η πληροφορία έφθασε στη δημοτική Αρχή μέσω της Π. Πέρκα, γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ξανά φέτος με απόφασή του την παραχώρηση των αιγιαλών για εκμετάλλευση στους δήμους.

Πέρυσι, δεδομένου ότι η γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας δεν είχε τη δυνατότητα να αναλάβει τη διαχείριση και εκμίσθωση των παραλιών, προώθησε τροπολογία που προέβλεπε την παράταση για ένα χρόνο (μέχρι τον Απρίλιο 2017), της ΚΥΑ, για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Το ΣτΕ όμως ακύρωσε την πρότερη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, ως προς το κομμάτι της παραχώρησης στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας με το αιτιολογικό ότι αφενός, δεν προβαίνει σε εξατομικευμένη παραχώρηση αυτών προς τον Δήμο, αλλά παραχωρεί συλλήβδην το σύνολο των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας όλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, και, αφετέρου, διότι εξεδόθη χωρίς τη σύμπραξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στην συνέχεια φέτος υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δυνατότητα εκμίσθωσης αιγιαλών και παραλιών απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες. 

Τώρα διαρρέεται, κι ενώ ο χρόνος τρέχει ουσιαστικά εκπρόθεσμα για μια ακόμα χρονιά, ότι του ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα εξαιρεθούν μεταξύ των άλλων και οι κερκυραϊκές παραλίες. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι τους διαγωνισμούς θα υποχρεωθεί να «τρέξει» η μηχανισμός του Δήμου και μάλιστα επειγόντως και εκτάκτως εφόσον η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει ενώ σε μερικές ώρες ανοίγει και το σύνολο των κερκυραϊκών ξενοδοχείων. Όμως οι παραλίες πλην ελαχίστων, εθελοντικών παρεμβάσεων βρίσκονται στην κατάσταση που τις άφησε ο Χειμώνας...