Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκρίθηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση του κτηρίου Γιαλλινά

Δημοτικό Συμβούλιο
20 Απριλίου 2017 / 10:53
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά το Περιφερειακό, χθες και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Κέρκυρας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Ιδρύματος Γιαλλινά,

για την υλοποίηση της Πράξης «Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά» και της υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους των παρατάξεων Υδραίου και Τρεπεκλή ενώ «παρών» ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση του Μπάμπη Χαραλάμπους και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Γκούσης και Βλάχος.
Η μελέτη αποκατάστασης φθάνει το ύψος των 5 εκ. ευρώ  και έχει εκπονηθεί από το «Ιδρυμα Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά». Το γεγονός μάλιστα ότι αυτή η μελέτη ήταν η πιο «ώριμη», ήταν και ο κύριος λόγος που επιλέχθηκε το έργο, αν και υπάρχουν άλλα έργα που θεωρούνται πιο επείγοντα, ωστόσο δεν έχουν εκπονηθεί οι μελέτες.  Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του ανέφερε ότι η προγραμματική σύμβαση θα δώσει την ευκαιρία να αποκατασταθεί ένα ιστορικό κτήριο της παλιάς πόλης με παράλληλη λειτουργία του ως μουσείο. Στόχος είναι να ενταχθεί στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων παράλληλα με το θέατρο του Φοίνικα, το οποίο θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί μέσω των νέων προγραμμάτων ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομικών .

«Αστρονομικό» χαρακτήρισε το απαιτούμενο ποσό χρηματοδότησης ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Μπ. Χαραλάμπους, τη στιγμή που υπάρχουν πολλές άλλες μεγαλύτερες ανάγκες. Ταυτόχρονα έθεσε θέμα νομιμότητας της σύνθεσης του Δ.Σ. του ιδρύματος Γιαλλινά, αφού όπως είπε, μετά την παραίτηση των πρώην προέδρων της Παλιάς Φιλαρμονικής και της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, τα μέλη που αναπλήρωσαν τις θέσεις τους θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από τους νέους προέδρους. Για το θέμα της νομιμότητας τις απαραίτητες διευκρινίσεις έδωσαν οι Θανάσης Μακρής και Σπύρος Δεσεγγρίνης, μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, επικαλούμενοι το ΦΕΚ ίδρυσης και όσα αυτό ορίζει, τονίζοντας ότι κάθε πράξη του Δ.Σ. ελέγχεται από τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.