Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H γαλλική ορχήστρα του Forbach σήμερα & αύριο στην Κέρκυρα

Forbach
19 Απριλίου 2017 / 15:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η γαλλική ορχήστρα, Municipale de la Ville de Forbach, σήμερα και αύριο θα πραγματοποιήσει δύο συναυλίες σε συνδιοργάνωση

του Δήμου Κερκύρας, του Γαλλικού Προξενείου Κερκύρας και των δύο φιλαρμονικών, των Λιαπάδων και της Παλαιάς. Η συναυλία με τη φιλαρμονική Λιαπάδων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20:00 στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στους Λιαπάδες, ενώ η συναυλία με την Παλαιά θα δοθεί αύριο στις 20:30 στο δημοτικό θέατρο Κέρκυρας. Και στις δύο συναυλίες η είσοδος είναι ελεύθερη. Το πρώτο μέρος των συναυλιών θα ανοίξει με το μουσικό σώμα του Δήμου Forbach υπό τη διεύθυνση του Joseph Stein επί σκηνής με έργα κυρίως της τοπικής τους μουσικής παράδοσης, ενώ στη συνέχεια το μουσικό σώμα θα εμφανιστεί υπό τη διεύθυνση του Manfred Neuman σε πιο κλασικό ρεπερτόριο και δύο ακόμη έργα με σολίστ στο ευφώνιο τον Sebastien Stein. Στο τέλος της συναυλίας οι μπάντες θα συμπράξουν επί σκηνής αποδίδοντας εμβατήρια τόσο Ελλήνων όσο και Γάλλων συνθετών. 
 
Η ορχήστρα του Δήμου Φορμπάκ
 
Η Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Φορμπάκ ιδρύθηκε το 1922, με πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου Louis Couturier, σκοπός του οποίου ήταν να αναβαθμίσει τις πατριωτικές και λαϊκές εκδηλώσεις της πόλης. Ακολουθώντας τη γαλλική παράδοση, το σύνολο αποτελείται από μια συμφωνική ορχήστρα πνευστών (με 65 μουσικούς σήμερα) και ένα είδος στρατιωτικής μπάντας που αποτελείται από 30 μουσικούς, η οποία συνοδεύει λιτανείες και υπαίθριες επετειακές εκδηλώσεις. Τα μέλη της μπάντας που προέρχονται από τα καλύτερα ωδεία και μουσικά σχολεία της περιοχής προσλαμβάνονται μετά από ακρόαση. Η Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Φορμπάκ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών ερασιτεχνικών ορχηστρών στη Γαλλία. Το ρεπερτόριό της αντικατοπτρίζει την εξέλιξη των διεθνών μπαντών αναζητώντας την καινοτομία στην ερμηνεία της σύγχρονης ορχήστρας πνευστών με πρωτότυπα σύγχρονα έργα, κλασσικές μεταγραφές, κινηματογραφικές μουσικές επενδύσεις και εντυπωσιακή ελαφρά μουσική. Σε συνδυασμό με την μπάντα, το σύνολο καλλιεργεί την εκτέλεση παραδοσιακών γαλλικών στρατιωτικών εμβατηρίων.
 
Φιλαρμονική Λιαπάδων
 
Τον Μάη του 1955 ιδρύθηκε ο «Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Λιαπάδων» και τροποποιήθηκε το 1977, όταν άλλαξε η επωνυμία του σε «Φιλοπροοδευτικός Μουσικός Σύλλογος Λιαπάδων». Την 26η Ιανουαρίου 1974, ελήφθη η απόφαση για την δημιουργία Φιλαρμονικής. Πρώτη επίσημη εμφάνιση έγινε την Κυριακή των Μυροφόρων του 1976 στην παραδοσιακή λιτανεία των Λιαπάδων. Πρώτη εμφάνιση στην πόλη της Κέρκυρας, έγινε την Κυριακή των Βαΐων του 1977 στην λιτανεία του Αγ. Σπυρίδωνος.
O σύλλογος διαθέτει σήμερα μπάντα με 70 μουσικούς και λειτουργεί επίσης σχολές μουσικής, όπου φοιτούν 40 περίπου νέοι μαθητές, στους οποίους διδάσκονται δωρεάν θεωρητικά, σολφέζ και εκμάθηση των οργάνων μπάντας (ξύλινα - χάλκινα - κρουστά ).
 
Η «Παλαιά» Φιλαρμονική
 
H Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 και είναι ο παλαιότερος μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα. Παρά τις ποικίλες δραστηριότητες της Φιλαρμονικής, πιο δημοφιλής παραμένει η μπάντα. Πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1841, αυτή πρωτοαπέδωσε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο το 1864 και παιάνισε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 τον «Ολυμπιακό Ύμνο». Η εκπαιδευτική σημασία της μπάντας συνεχίζει να είναι σημαντική. Ακόμη και σήμερα εκατοντάδες μαθητές έρχονται σε πρώτη επαφή με τη μουσική μέσα από τη δωρεάν διδασκαλία των πνευστών και κρουστών οργάνων. Εκτός από την μπάντα της, η Φιλαρμονική διατηρεί πλέον συμφωνική ορχήστρα και έχει ενεργοποιήσει πλήρως τη διδασκαλία εγχόρδων και πιάνου. Η μπαντίνα της, επίσης, προσφέρει την ευκαιρία στους εκκολαπτόμενους μουσικούς να συμμετάσχουν από μικρή ηλικία σε ένα μουσικό σύνολο.