Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

...Και χείρα κίνει!

Editorial
19 Απριλίου 2017 / 12:00

Οι οικονομικές επιδόσεις του νησιού την τελευταία πενταετία ωθούν στον αναστοχασμό με την απειλητική υποσημείωση ότι όσο και νάχει το νου του ο Άγιος, οι ευκαιρίες δεν διαρκούν για πάντα ...

Όποιοι και όσοι και νάναι οι λόγοι κι οι αιτίες, η Κέρκυρα εισπράττει ολοένα και περισσότερα από τον τουρισμό. Η διαπίστωση επιβεβαιώθηκε και το φετινό Πάσχα. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Οι πιένες της Κέρκυρας είτε είναι τουριστικές είτε τις υπόσχεται η γεωοικονομία του σταυροδρομιού, δεν αμφισβητούνται. Εκείνο που πρέπει να συμβεί είναι να κεφαλαιοποιηθούν! Δηλ. να χρησιμοποιηθούν για την άνοδο του νησιού και της οικονομίας του στην πιο πάνω κατηγορία. Να μεταλλαχθούν σε υποδομές και επιτελεία. Ν' αναβαθμίσουν την γενική παιδεία και τον πολιτισμό (σ.σ. κι ο λόγος βεβαίως δεν γίνεται για τις τέχνες και τα γράμματα μόνον αλλά για την συμπεριφορά και τη δημιουργία). 

Κατά την πρώτη ώθηση, μετά τον μακρύ, μεταπολεμικό Χειμώνα, η αποβιομηχανοποιημένη Κέρκυρα, άλλοτε πόλος της εμπορικής γραμμής Τεργέστη - Κέρκυρα - Πάτρα - Σύρα, είχε το νου της πρώτα - πρώτα να χορτάσει την πείνα της. Την στρατηγική των τουρ οπερέιτορ σε συνδυασμό με το τσαπατσούλικο οβερμπούκιν των ξενοδοχείων υπέθαλψε το ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας με ικανοποίηση μια κάποια διάχυση των τουριστικών εσόδων στα καταλύματα.

Ήταν η εποχή, που η κερκυραϊκή ύπαιθρος πέταγε την αγροτική τραγιάσκα για τη χοντρή αλυσίδα στο πέτο με την Αγγλιδούλα στο πλάι. Το βραδυκίνητο Δημόσιο λαχάνιαζε πίσω από την ιδιωτική οικονομία. Οι δημόσιες υποδομές υστέρησαν ενώ ούτε λόγος να γίνεται για μάνατζμεν, την περίοδο που μεσουρανούσε η ανόητη αντιπαράθεση της προσαρμοσμένης σοσιαλδημοκρατικής με την πούρα σοσιαλιστική διαχείριση. Γεννήθηκαν οι ήρωες της μιας και της άλλης πλευράς μαζί βεβαίως με την γηγενή πιτσικομαρία. Καμιά εγγύηση πολιτικο-κοινωνικής κεφαλαιοποίησης της προόδου. Έτσι απέμεινε η άλλη, η κλασική κεφαλαιοποίηση, που αύξησε τις λογιστικές μονάδες των τουριστικών «μεγάλων» στο όνομα της κερκυραϊκής ομορφάδας. Αυτός ο κύκλος όμως έχει προ πολλού κλείσει. 

Οι οικονομικές επιδόσεις του νησιού την τελευταία πενταετία κι οι φετινές προσδοκίες, που προκαλούν αυτές τις σκέψεις, ωθούν στον αναστοχασμό και τη δημιουργικότητα με την απειλητική υποσημείωση ότι όσο και νάχει το νου του ο Άγιος, οι ευκαιρίες δεν διαρκούν για πάντα ούτε επαναλαμβάνονται διαρκώς και αενάως...