Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κατερίνα Γκουτζούκη πρωταθλήτρια Ελλάδος στο σκάκι!

Σκάκι
11 Απριλίου 2017 / 10:48

Εξαιρετική παρουσία των Κερκυραίων στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα

Για μια ακόμη φορά οι νεαροί Κερκυραίοι και Παξινοί σκακιστές επιβεβαίωσαν το ταλέντο τους και την απόδοση της μεθοδικής δουλειάς, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας και το χρυσό μετάλλιο της Κατερίνας Γκουτζούκη στην Γ’ Δημοτικού, αλλά και την ισοβαθμία στην 1η θέση της Θεοδώρας Παρίση-Μεσημέρη στην Ε΄Δημοτικού, στην τελική φάση του Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ελλάδας που έγινε στο Λουτράκι 9 και 10 Απριλίου. 

Να σημειώσουμε ότι οι επιτυχίες αυτές θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες, αν είχαν καταφέρει να πάνε στο Λουτράκι αρκετοί από τους ισχυρότερους νέους κερκυραίους σκακιστές, όπως η Ηλιάνα Σκλαβούνου, η Κέλλυ Σκλαβούνου, ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης, ο Σπύρος Στρατηγός, ο Σπύρος Μακρής, η Αλκυόνη Φραντζέσκου και ο Σπύρος Κολυτάς, οι οποίοι για διάφορους λόγους απουσίασαν. Στην διοργάνωση πήραν μέρος παιδιά που είχαν προκριθεί από το Σχολικό Πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας 2017 που φέτος διοργανώθηκε στην Κέρκυρα  το οποίο είχε γίνει με τη  συμμετοχή 451 νεαρών μαθητών-σκακιστών από Κέρκυρα , Παξούς, Γιάννινα, Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα, Παραμυθιά και άλλες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας  της Δυτικής Ελλάδας..

Για να φθάσουν να προκριθούν στην τελική φάση πήραν μέρος πανελλαδικά σε αγώνες περίπου 30.000 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 6 έως 17 ετών, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πολλά από τα παιδιά που παίρνουν μέρος παρακολουθούν μαθήματα σκακιού στις σκακιστικές σχολές των κατά τόπους συλλόγων. Η τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαθητών – Μαθητριών αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή του σκακιού  και προσελκύει το ενδιαφέρον γονιών, εκπαιδευτικών αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που σε πολλές περιπτώσεις στηρίζουν τα σχολικά πρωταθλήματα. Στη φετινή διοργάνωση είχαν  δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 850 μαθητές και μαθήτριες στο ατομικό Πρωτάθλημα. Η Κερκυραϊκή αποστολή ταξίδεψε με μισθωμένο πούλμαν, ενώ υπήρχαν και αρκετοί που προτίμησαν να ταξιδέψουν προς το Λουτράκι με τα ΙΧ αυτοκίνητα τους. Στο σύνολο η αποστολή με αθλητές και συνοδούς ξεπέρασε τα 80 άτομα.

Την Κυριακή 9 Απριλίου ξεκίνησε το ατομικό Πρωτάθλημα με τη διεξαγωγή τριών γύρων το πρωί και τριών το απόγευμα. Τα παιδιά ήταν χωρισμένα κατά τάξεις και για κάθε παρτίδα είχαν στη διάθεση τους 15 λεπτά, ενώ σε κάθε κίνηση που έκαναν προστίθετο στα σκακιστικά χρονόμετρα που χρησιμοποιούνται στους αγώνες 10 δευτερόλεπτα. Το θέαμα του αγωνιστικού χώρου του κλειστού Γυμναστηρίου του Λουτρακίου που φιλοξένησε τους αγώνες με εκατοντάδες παιδιά όλων των ηλικιών σε απόλυτη ησυχία και συγκέντρωση να σκέφτονται και να σχεδιάζουν την επόμενη κίνηση τους ήταν εντυπωσιακό. Εξίσου εντυπωσιακό ήταν και το θέαμα από τις κατάμεστες κερκίδες του γηπέδου, όπου γονείς και συνοδοί παρακολούθησαν με απόλυτη ησυχία τους αγώνες, προσπαθώντας από απόσταση να μαντέψουν την εξέλιξη των παρτίδων των παιδιών.

Οι αγώνες συνεχίστηκαν την M. Δευτέρα 10 Απριλίου το πρωί, με τους τρεις τελευταίους γύρους . Με το τέλος του 9ου γύρου ο απολογισμός ήταν εξαιρετικός: Η Κατερίνα Γκουτζούκη (12ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας στα κορίτσια Γ’ Δημοτικού με 6 νίκες. Η Κατερίνα είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ελληνικού σκακιού έχοντας κατακτήσει κατά σειρά το ασημένιο μετάλλιο στο νηπιαγωγείο,  και τα χρυσά στην Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού ενώ είναι και Πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κατηγορία Κ8. Επίσης έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο πανευρωπαϊκό νεανικό πρωτάθλημα στην Πράγα. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε και η Θεοδώρα Παρίση Μεσημέρη (Δημοτικό Παλαιάς Πόλης), που ισοβάθμησε στην 1η θέση των κοριτσιών Ε’ Δημοτικού, χάνοντας τελικά το μετάλλιο στους συντελεστές ισοβαθμίας.  Στην Α’ Δημοτικού ο Ραφαέλ Τζουβέλης (6ο Δημοτικό Κέρκυρας) ισοβάθμησε στην 7η θέση και η Βλαχοπούλου Βαλέρια (Δημοτικό Παξών) στην 5η θέση κοριτσιών. Στη Β΄Δημοτικού ο Τάσος Παντελής (12ο Δημοτικό Κέρκυρας) ισοβάθμησε στην 9η θέση. Στην Γ’ Δημοτικού ο Ιωσήφ Μοσχάτ (6ο Δημοτικό Κέρκυρας) ισοβάθμησε με 6,5 βαθμούς στην 7η θέση.

Η αποστολή της Κέρκυρας και των Παξών συγκεντρώθηκε στην αίθουσα των απονομών και αποθέωσε τα παιδιά μας που βραβεύτηκαν.  Συγχαρητήρια, βέβαια αξίζουν και όλα τα παιδιά που ταξίδεψαν επί 8 ώρες  για να δώσουν το παρόν αφήνοντας μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους γονείς τους, που τα συνόδευσαν σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Τα παιδιά τους αντάμειψαν με την εξαιρετική παρουσία τους και απέδειξαν ότι η Κέρκυρα διαθέτει και ταλέντο και μέλλον!

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η μεγάλη προσπάθεια, που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια στην Κέρκυρα –και συνεχίζεται για έβδομη χρονιά, με τα σχολικά πρωταθλήματα τα οποία έφεραν πάνω από 5.000 Κερκυραίους μαθητές πάνω από τις σκακιέρες, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και η υπόσχεση για Κερκυραίους Πρωταθλητές Ελλάδας γίνεται πραγματικότητα. Όλοι οι διακριθέντες και οι κάτοχοι των μεταλλίων έμαθαν σκάκι στις Σκακιστικές Σχολές του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου, στη νέα Σχολή των Παξών και του Θιναλίου Σ.Ο. αφού απέκτησαν ενδιαφέρον για το σκάκι μετά τα σχολικά τους πρωταθλήματα.

Έτσι, μεγάλη προβλέπεται η επιτυχία, της επόμενης μεγάλης σκακιστικής διοργάνωσης στο νησί,  του τελικού του Σχολικού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί το Μάιο στην Κέρκυρα. Εκεί οι 450 μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού που προκρίθηκαν θα διαγωνιστούν για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κέρκυρας. Επίσης  και φέτος  την πρώτη ημέρα των αγώνων θα διεξαχθεί Ομαδικό Πρωτάθλημα Σχολείων στο οποίο θα πάρουν μέρος 4μελεις ομάδες των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων του νησιού.