Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον δήμαρχο για τα σκουπίδια

ΗΜΕΡΑ
06 Απριλίου 2017 / 14:16

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Σε 15 μήνες φυλάκιση, με εφέσιμο χαρακτήρα, σχετικά με τους χειρισμούς τους στο ΧΥΤΑ, μετά την καταγγελία του ΚΕΠΠΕ για σοβαρές παραβάσεις στο Σκοπό αλλά και για τη μη λειτουργία της ενδιάμεσης φάσης σε μία από τις αδειοδοτημένες περιοχές που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ζακύνθου ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Παναγιώτης Μυλωνάς. και οι δυο τους θα ασκήσουν Έφεση κατά της απόφασης.

Η δίκη ολοκληρώθηκε με την εξέταση όλων των μαρτύρων και έληξε αργά το απόγευμα. Μεταξύ άλλων, κατέθεσαν ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Αντώνης Αντίοχος-Μπαλιακράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Γαργαλέας και ο Διευθυντής του ΦοΔΣΑ, Θοδωρής Κάρδαρης.
Ο κ. Τσίπηρας κατέθετε επί μιάμιση ώρα, στη διάρκεια της οποία εξέθεσε να συνεχή εμπόδια και καθυστερήσεις. «Περιέγραψα όλη τη διαδικασία, από την πρώτη ημέρα αλλά και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μας, τις ενέργειες του Δήμου και του ΦοΔΣΑ, με τη σχετική χρηματοδότηση της ενδιάμεσης λύσης και τους διαγωνισμούς που απορρίφθηκαν καθώς και τις συνεπακόλουθες εγκρίσεις με καθυστέρηση. Όλα με ημερομηνίες, προκειμένου να γίνει κατανοητό από το δικαστήριο τη δύσκολη θέση που βρέθηκε η δημοτική αρχή από το Σεπτέμβριο του 2014 που ανέλαβε η δημοτική αρχή τα ηνία», λέει ο κ. Τσίπηρας.
Όπως εξήγησε, όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή, «όχι μόνο δεν υπήρχε χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων αλλά δεν δόθηκε καμία άλλη λύση από την κυβέρνηση όπως για παράδειγμα της μεταφοράς μέρους των σκουπιδιών εκτός Ζακύνθου ή το ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης της ΠΙΝ, αίτημα που τέθηκε από τον Περιφερειάρχη», προσθέτει ο κ. Τσίπηρας.
Οσο και αν αναδείχθηκαν όλα αυτά τα θέματα και τα εμπόδια, δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι ένα παράνομος ΧΥΤΑ βρίσκεται εν λειτουργία. Αυτό, αποτέλεσε και την κύρια αφορμή για την καταδίκη του Δημάρχου όχι στο πρόσωπό του, για τις ενέργειές του, αλλά για το γεγονός ότι η συντελείται συγκεκριμένη πράξη. «Το γνωρίζουμε ότι παράνομη ενέργεια η εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ και έτσι ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση για το Δήμαρχο και για τν πρόεδρο του ΦοΔΣΑ», εξηγεί ο κ Τσίπηρας. «Η ποινή είναι εφέσιμη, θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό όμως λυπάμαι πολύ που ο Δήμος, ενώ βρέθηκε χωρίς λύση από το 2014, δρομολόγησε και ενδιάμεση και οριστική λύση που είναι ώριμες και δρομολογημένες», καταλήγει.