Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αυτής μεγαλειότης, η γραφειοκρατία

Editorial
22 Μαρτίου 2017 / 12:12

Ο τρόπος που ιεραρχούνται τα πράγματα δεν υπακούει στην κοινή λογική αλλά σ΄ αυτήν της γραφειοκρατίας, που σπανίως είναι λογική και κοινή.

Μας κυβερνάει η αυτονομημένη γραφειοκρατία, όποιος και να μοστράρει για πρωθυπουργός. (Σ.σ. Η διαπίστωση δεν προσφέρεται για άλλοθι, κάθε άλλο...). Γίνεται ιδιαιτέρως εμφανής στα δημόσια έργα.  

Προ πολλών ετών έχει γίνει αντικείμενο, δυστυχώς άσφαιρης κριτικής, η μονομανία ωριμότητας - απορρόφησης κοινοτικών πόρων ως το αποκλειστικό τεκμήριο αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, δίχως κανείς απολύτως να αναρωτιέται για το αναγκαίον της εκτέλεσης του έργου αλλά και την τελική ποιότητα κατασκευής του. Αρκεί νάχει απορροφήσει τους πόρους. Αυτή η φλυαρία κυριάρχησε ξανά ως το κύριο και βασικό πεδίο αντιπαράθεσης κατά τον πρόσφατο απολογισμό (και) της ΠΙΝ αλλά και κάθε άλλης Περιφέρειας στη Χώρα. 

Δείτε το παράδειγμα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας: Παρά το γεγονός ότι στην προσφάτως ολοκληρωθείσα Χωροταξική μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου θεωρείται σπάταλη η όποια επέκταση των εργασιών του λιμανιού και υπονοείται η εξοικονόμηση πόρων για την ικανοποίηση άλλων αναγκών, ο υποδομών Σπίρτζης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της 3ης φάσης του μοναδικού ίσως εμπορικού λιμανιού στον κόσμο που στερείται σιδηροδρομικού σταθμού! Το επιχείρημα ίσως να βρεθεί από το γεγονός ότι τα Χωροταξικά δεν έχουν πάρει ακόμα ΦΕΚ κι έτσι δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να τα συμβουλεύεται, όμως η συζήτηση έχει γίνει και οι διαπιστώσεις είναι ήδη γνωστές.

Όμως δεν βαριέσαι, έργο που μπορεί να απορροφήσει δεν το ξαναβλέπει η γραφειοκρατία, που στο τέλος θα περηφανεύεται για τα ιλιγγιώδη ποσοστά, που θα την καθιστούν εξ' ορισμού επιτυχημένη. Μην ρωτήσετε βεβαίως γιατί σ' αυτήν την προσπάθεια δεν αποκαθίσταται επιτέλους το βάθος και το πλάτος του διαύλου που «φρενάρει» τη ναυσιπλοΐα στην Ηγουμενίτσα;

Ο τρόπος που ιεραρχούνται τα πράγματα δεν υπακούει στην κοινή λογική αλλά σ' αυτήν της γραφειοκρατίας, που σπανίως είναι λογική και κοινή. Κατά κανόνα αφορά στην αναπαραγωγή της είτε κάνει έργο είτε όχι. Τώρα γιατί κατά δήλωσή τους ριζοσπαστικοί άνθρωποι γίνονται τόσο εύκολα κιμάς στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, μόνον όποιος δεν γνωρίζει τη φοβερή της δύναμη, εξακολουθεί να απορεί. Οι «έμπειροι» κουνάνε συγκαταβατικά το κεφάλι με κατανόηση...