Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων: Αντίμετρα στη χειραγώγηση των νέων

Προσκοπείο Κέρκυρας
20 Μαρτίου 2017 / 10:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Σάββατο 18 Μαρτίου, διοργανώθηκε από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων στο Προσκοπείο Κέρκυρας η επιμορφωτική εκδήλωση με τίτλο «Αντίμετρα στη χειραγώγηση των νέων». Η εκδήλωση ξεκίνησε

με την προβολή της ταινίας «Το κύμα» (Die Welle, του Dennis Gansel, 2008), που είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και αναδεικνύει την ευκολία με την οποία οι νέοι, όταν χειραγωγούνται κατάλληλα από ηγέτες που εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους για ενδιαφέρον και κοινωνικό νόημα και την κόπωσή τους από τον εντατικό σχολικό ανταγωνισμό, μπορούν να παρασυρθούν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, προς την άσκηση ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής βίας στο όνομα ολοκληρωτικών ιδεών.
Ακολούθησαν εισηγήσεις προσκεκλημένων που προέρχονταν από ευρύ φάσμα ιδιοτήτων. 
Ο κ. Σλουμ Χανς Μπέρνχαρντ, ομότιμος καθηγητής Γερμανικής γλώσσας και πολιτισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, τόνισε τη δυσκολία επικοινωνίας των δασκάλων με τους νέους, ενώ ο κ. Κώστας Βέργος, επίσης εκπαιδευτικός και διευθυντής του Β’ ΕΠΑΛ Κέρκυρας, έδωσε έμφαση στην ευκολία που χαρακτηρίζει τη διάδοση των κακών επιρροών, ιδιαίτερα της βίας.
Ο Πατέρας Θεμιστοκλής Μουρτζιανός, Υπεύθυνος Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας, αναφέρθηκε στην έλλειψη απελευθερωτικών νοημάτων για τους νέους που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή και ο Νίκος Παργινός, συγγραφέας, επισήμανε την επαγρύπνηση που απαιτείται λόγω του ότι οι μελλοντικές μορφές ολοκληρωτισμού δεν αναμένεται ότι θα έχουν μια εύκολα αντιληπτή ομοιότητα με τις μορφές που γνωρίζουμε από την Ιστορία.
Τέλος, ο νευρολόγος Κώστας Σπίγγος προσέγγισε τους ψυχολογικούς και διαπροσωπικούς μηχανισμούς των φαινομένων της χειραγωγίας, της ολοκληρωτικής σκέψης, της βίας και της συνομάδωσης. 
Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση στην οποία συμμετείχε σχεδόν το σύνολο του κοινού. Ως προς την πρόληψη των ολοκληρωτικών φαινομένων, ομοφωνία υπήρξε σχετικά με την προτεραιότητα που έχει η καλύτερη ακρόαση των αναγκών των νέων εκ μέρους των γονιών και των δασκάλων. Την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος Σπύρος Λέλλας.

Από αριστερά: Νίκος Παργινός, π. Θ. Μουρτζιανός, Σπύρος Λέλλας, Κώστας Βέργος, Κώστας Σπίγγος, Σλουμ Χανς Μπέρνχαρντ