Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζητούν τη χρηματοδότηση της ε.ο. Ιωαννίνων - Κακαβιάς

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
17 Μαρτίου 2017 / 18:51

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Συντονισμένη πίεση για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του οδικού άξονα Γιάννενα-Κακαβιά, ασκεί η περιφέρεια Ηπείρου, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν αρκείται στις διαβεβαιώσεις ότι το έργο περιλαμβάνεται σε μελλοντικούς σχεδιασμούς, κάτι που ουσιαστικά το παραπέμπει στις καλένδες.

Μάλιστα, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως μπορεί να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα, καθώς υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα που εκτιμάται πως μπορούν να «αναγκάσουν» το υπουργείο Υποδομών να αναθεωρήσει τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό του. Το βασικό επιχείρημα έχει να κάνει με τη διάθεση της περιφέρειας να συνδράμει στην κατασκευή του οδικού άξονα, έχοντας δεσμεύσει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και στον άξονα προτεραιότητας 3 «Ενίσχυση υποδομών μεταφορών» το ποσό των 35 εκ. ευρώ είτε για το τμήμα Γέφυρα Αγίων-Δολιανά του Ιωάννινα-Κακαβιά είτε για τη σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα, με προτεραιότητα το πρώτο.
Το δεύτερο επιχείρημα έχει να κάνει με τη μελετητική ωριμότητα του έργου, καθώς, σε μεγάλο βαθμό, διαθέτει πλήρη εγκεκριμένη μελέτη και τεύχη δημοπράτησης, έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, οπότε θα μπορούσε να δημοπρατηθεί άμεσα.
Τρίτο επιχείρημα είναι το ότι η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά αποτελεί έργο του «πυρήνα» των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών (core TEN-t), καθώς συνδέει μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Αλβανία, με την Ιόνια να αποτελεί το νότιο άκρο του του Mediterranean corridor {Κροατία (Rijeka – Ploce), Μοντενέγκρο (Bar), Αλβανία (Tirana – Durres – Lezhe), Ελλάδα (σύνορα-Ηγουμενίτσα)}.
Το θέμα της συνέχισης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, με αφορμή δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Τατιάνας Καλογιάννη στο ypodomes.com, με τις οποίες καλούσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες προσαρμογές και επιλογές που θα επιτρέψουν τη δημοπράτηση του τμήματος Ιόνια Οδός-Καρυές. Αν και οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως προσπάθεια κατάτμησης του έργου, ώστε να γίνουν έστω δύο τμήματα στην παρούσα φάση, αυτό δηλώνεται από την πλευρά της περιφέρειας πως δεν ισχύει και στόχος παραμένει η κατασκευή του οδικού άξονα στο σύνολό του. Απλώς, λόγω της πλήρους ωριμότητας του τμήματος Ιόνια-Καρυές, σε συνδυασμό με την δέσμευση πίστωσης για το Γέφυρα Αγίων-Δολιανά, ασκείται πίεση, προκειμένου το υπουργείο Υποδομών να κινηθεί άμεσα για την εξεύρεση χρηματοδότησης. Άλλωστε, από τη στιγμή πως ως η μοναδική πηγή χρηματοδότησης προβάλλεται από όλες τις πλευρές η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θεωρείται βέβαιο πως θα συναινέσει μόνο στη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου οδικού άξονα και όχι σε τμήματά του.
Επίσης, από την πλευρά της περιφέρειας έχει διαμηνυθεί προς το υπουργείο Υποδομών πως, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πιστώσεις για το Ιόνια-Κακαβιά, τα 35 εκ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», θα χρησιμοποιηθούν για άλλο οδικό έργο, που μπορεί να μην είναι ούτε η σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα, αλλά κάποιος κάθετος άξονας στους δύο μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Μάλιστα, μια τέτοια συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει για τη σύνδεση των νοτίων Τζουμέρκων με την Ιόνια Οδό.